محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران میگوید که هنوز چگونگی اجرای پیشنهادهای اروپا برای ماندن تهران در برجام به طور دقیق مشخص نیست.
در پی خروج ایالات متحده از برجام، ایران مذاکرات فشردهای را با روسیه، چین و سه کشور اروپایی- بریتانیا، فرانسه و آلمان- آغاز کرده است که آقای ظریف در گفتوگویی که روز شنبه پنجم خرداد با خبرگزاری تسنیم داشته، چگونگی آن را شرح داده است.
به گفته وی، «مذاکرههای صورتگرفته با اروپا سیاه و سفید نیست و باید دید اروپاییها در نهایت چهچیزهایی را ارائه میدهند».
آقای ظریف اظهار داشت: «اروپاییها در آن ۹ بندی که اعلام کردند به همه حوزههای مهمی که باید در برجام انجام شود اشاره کردهاند، حالا موضوع سر این است که هرکدام از این بندها را چگونه عملیاتی میکنند».
هفته گذشته فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، در پی دیدار با محمد جواد ظریف ۹ مورد را اعلام کرد که قرار است کارشناسان ایران و اتحادیه اروپا بر سر آن گفتوگو کنند.
این موارد چگونگی ادامه همکاریهای اقتصادی میان تهران و اروپا را شامل میشود که با خروج آمریکا از برجام به خطر افتاده است از جمله فروش نفت و گاز و محصولات پتروشیمی ایران و نقل و انتقالات مالی، سرمایهگذاری در ایران و حمایت از فعالان اقتصادی اروپا در ایران.
آقای ظریف میگوید: «الان ما نمیدانیم آنها [اروپاییها] چه چیزی ارائه میدهند... البته وزارت خارجه دستگاه اقتصادی نیست و ما دستگاه سیاسی هستیم هر چند که همکاران دستگاههای دیگر هم همراه ما هستند و نظر میدهند».
وی افزود: «نتایج مذاکره و بحثهای صورتگرفته باید به داخل بیاید و مسئولان کشور آن را بسنجند و ببینند آیا آنچه اتحادیه اروپا، روسیه و چین و سایر کشورها ارائه کردند کافی است برای ادامه برجام یا خیر».
تسنیم در این گفتوگو همچنین پرسیده که آیا اروپا در مذاکرات خود با ایران بحث برنامه موشکی جمهوری اسلامی را مطرح میکند که محمدجواد ظریف این امر را رد کرده است.
وی جواب داد: «آن خبر [مذاکره درباره برنامه موشکی] کاملاً دروغ بود، اتحادیه اروپا آن خبر را خودش تکذیب کرد. این عملیات روانی است که رژیم صهیونیستی راه انداخته است تا این سخنان را منتشر کند، ضمن اینکه بارها گفتهایم ما صرفاً درباره برجام مذاکره میکنیم و خارج از برجام نه خواستهای و نه حرفی داریم که بزنیم».
برنامه موشکی ایران از جمله مواردی است که واشینگتن بر آن دست گذاشته و خواستار مذاکره با ایران شده تا بتوان به توافق جدیدی دست یافت. اروپا نیز در رابطه با برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کرده، اما تهران تاکید دارد که در این باره مذاکره نخواهد کرد.
مذاکرات ایران و سه کشور بریتانیا، آلمان و فرانسه در حالی انجام میشود که گزارشهایی دال بر امتناع برخی شرکتهای اروپایی از سرمایهگذاری در ایران و همکاری اقتصادی با تهران منتشر شده است که نگران تحریمهای آمریکا علیه خو به خاطر همکاری با جمهوری اسلامی هستند.
ایران از اروپا خواسته که همکاری این شرکتها با تهران را تضمین کند. اما امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، درباره شرکتهای فرانسوی گفته که آنها خودشان باید در مورد تجارت با ایران تصمیم بگیرند.
آمریکا هشدار داده که اگر تهران شروط واشینگتن را نپذیرد شدیدترین تحریمهای تاریخ علیه آن وضع خواهد شد. از جمله این شروط توقف غنیسازی اورانیوم و عدم حمایت از گروههای نظیر حزبالله لبنان، حماس و حوثیهای یمن است.
پیش از این نمایندگان مجلس ایران به نقل از آقای ظریف گفته بودند که «برجام از نظر آقای ظریف، بیماری در حال مرگ است که در آیسییو و شرایط بسیار سختی قرار دارد».