لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۳۸

ادعای حاجی‌زاده: پرونده سقوط هواپیمای اوکراینی متولی پیدا کرده و ما هم جزو متهمان هستیم


ادعاهای جمهوری اسلامی درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی با تردیدهای جدی از سوی کشورهای درگیر، ناظران و خانواده‌های جانباختگان مواجه است
ادعاهای جمهوری اسلامی درباره سرنگونی هواپیمای اوکراینی با تردیدهای جدی از سوی کشورهای درگیر، ناظران و خانواده‌های جانباختگان مواجه است

دو سال بعد از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران، امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه بدون ارائه مدارک و شواهدی ادعا کرده است: «نمی‌توانستیم بگوییم گوشه‌ای از حادثه بر عهده دیگری است، پس همه‌ مسئولیت را پذیرفتیم».

هواپیمای مسافربری اوکراینی بامداد ۱۸ دی سال ۹۸ به فاصله کوتاهی پس از پرواز از فرودگاه بین‌المللی تهران در پی شلیک دو موشک توسط پدافند سپاه پاسداران سرنگون شد و تمامی ۱۷۶ سرنشین آن جان باختند.

جمهوری اسلامی متهم است که با گذشت دو سال از این شلیک، جمهوری اسلامی به سیاست پنهان‌کاری، عدم پذیرش مسئولیت و فقدان پاسخگویی و شفافیت ادامه می‌دهد.

در این میان بسیاری از اعضای خانواده‌‌های جان‌باختگان پرواز، دولت کانادا و مقامات اوکراینی می‌گویند سرنگونی هواپیمای اوکراینی عامدانه و به‌صورت طراحی‌شده انجام شده است.

ازجمله دادگاه عالی انتاریو در حکمی، شلیک موشک به هواپیمای مسافربری اوکراینی توسط سپاه پاسداران را عامدانه و تروریستی دانسته است.

اکنون امیر علی حاجی‌زاده در ویدئویی که بسیج دانشجویی دانشگاه شریف روز دوشنبه ۲۴ آبان منتشر کرد، ادعا کرده که مجموعه قوه قضائیه متولی رسیدگی به این قضیه شده و گفته است: «علت این‌که ما تاکنون بعد این قضیه حرف نزدیم این است که متولی پیدا کرد و ما خودمان جزو متهمان هستیم. یعنی سازمان ما به هر حال در این قضیه مسئولیت پذیرفته و ما نمی‌توانستیم بگوییم که این گوشه‌اش هم به کسی دیگر مربوط می‌شود. ما همه مسئولیت را پذیرفتیم».

این ادعا در تناقض با گزارش‌های پیشین است و در حالی مطرح می‌شود که براساس ابلاغیه دادسرای نظامی تهران که ۶۰۰ روز بعد از سرنگونی هواپیما در اختیار خانواده‌های شاکی در ایران قرار گرفت و با اعتراض گسترده مواجه شد، برای شورای عالی امنیت ملی، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، شبکه‌ یکپارچه‌ پدافند، سیستم پدافند غیرعامل، نیروی هوافضای سپاه، سازمان هواپیمایی کشوری «قرار منع تعقیب» صادر شده است.

برای حسین سلامی (فرمانده‌ کل سپاه) ، امیرعلی حاجی‌زاده (فرمانده‌ نیروی هوافضای سپاه پاسداران) و علی عابدزاده (رئیس وقت سازمان هواپیمایی) نیز از سوی دادسرای نظامی تهران قرار منع تعقیب صادر شده و ده نفر به «جرایم مشارکت در قتل غیرعمد ۱۷۷ نفر، بی‌مبالاتی، اهمال، سهل‌انگاری و عدم رعایت نظامات خدمتی»، «شایسته‌ کیفر» دانسته شده‌اند.

جمهوری اسلامی ایران تا سه روز بعد از ساقط کردن هواپیمای اوکراینی، ارتکاب به این عمل را انکار کرد اما بعد از انتشار شواهد و اسنادی توسط آمریکا، استرالیا، کانادا و بریتانیا، نهایتا تحت فشار بین‌المللی پذیرفت که هواپیما توسط موشک‌های سامانه دفاعی سپاه ساقط شده است، اما مدعی شد این حادثه به خاطر «خطای انسانی» اتفاق افتاده است.

امیرعلی حاجی‌زاده در بخش دیگری از ویدئوی جدید خود می‌گوید که او در روز سرنگونی در تهران نبوده و «۴۸ ساعت طول کشید که جمع‌بندی اولیه اتفاق افتاد و همه قانع شدند که این اتفاق افتاده و قطعا باید بگوییم».

او مدعی شد که «اجازه شلیک و دستور شلیک داده نشده بود اما (کسی که شلیک کرده) را در آن فضا قرار داده بودند و این مسئله را قوه قضائیه باید روشن کند».

فرمانده نیروی هوافضای سپاه روز ۲۱ دی ۹۹ هم مدعی شده بود که «به خاطر تصمیم‌گیری عجولانه یک فرد، شاهد این حادثه بودیم».

این جمله به سرخط تبلیغات دفاعی سپاه تبدیل و اعلام شد که «یک نیروی سپاه اشتباه کرده، سپاه اشتباه نکرده است».

این ادعاها در حالی مطرح می‌شود که اولکسی دانیلوف، دبیر شورای دفاع و امنیت ملی اوکراین گفته است سپاه پاسداران «عمدا» به هواپیمای مسافربری شلیک کرد و آن را ساقط کرد تا از «افزایش تنش منطقه‌ای بین ایران و آمریکا جلوگیری کند».

او در گفت‌وگویی که در روزنامه کانادایی گلوب‌اند میل منتشر شده است، تصریح کرده بود که این موضوع را در جریان سفرش به تهران با علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران در میان گذاشته است.

تقلیل خطا به یک نفر از سوی سپاه در حالی صورت می‌گیرد که از شهریور ۹۴ که مقام‌های نظامی ایران خبر از راه‌اندازی «سیستم یکپارچه پدافند هوایی» دادند، تصمیم‌گیری هوشمند و سیستماتیک را به عنوان «نقطه قوت و تمایز این پدافند در سطح خاورمیانه» اعلام می‌کردند.

ادعاهای جمهوری اسلامی درحالی مطرح می‌شود که وزیر خارجه کانادا هم پیشتر گفته است که باور ندارد دلیل شلیک موشک خطای انسانی باشد.

پنهان‌کاری جمهوری اسلامی، تناقض‌های پر شمار و ادعاهای متعدد کذب مقامات مختلف حکومت ایران، از جمله فرماندهان سپاه، مقامات دولتی و قوه قضاییه باعث شده که بسیاری در صحت ادعاهای مقامات جمهوری اسلامی تردید جدی داشته باشند.

مسئول پرونده سقوط پرواز ۷۵۲ در اوکراین در گفت‌وگو با رادیوفردا گفته است که کشورش منتظر معرفی و مجازات «مسئولان» واقعی شلیک به این هواپیما و اعلام «دلایل واقعی» این حادثه از سوی حکومت جمهوری اسلامی است.

خانواده‌های قربانیان این هواپیما در طول یک‌ سال گذشته بارها به عملکرد جمهوری اسلامی و فرمانده نیروی هوافضای سپاه اعتراض و انتقاد کرده‌اند اما تاکنون هیچ یک از مقام‌های ارشد سپاه پاسداران به خاطر شلیک به هواپیما، برکنار یا محاکمه نشده است.

۹ نفر از مادران قربانیان پرواز هواپیمای اوکراینی ۲۷ دی ۹۹ در ویدئویی با انتقاد از نحوه برخورد با این پرونده، از مقام‌های حکومت ایران پرسیده‌ بودند که چرا امیرعلی حاجی‌زاده «با وجود شاکی و پرونده هنوز آزاد است؟»

فرار از مسئولیت فرماندهان سپاه در حالی است که آن‌ها نمی‌‌گویند در شبی که به گفته فرمانده سپاه، آسمان ایران در شرایط «بسیار حساس» بوده، آیا مسئولیت کسب اطمینان و پیگیری لغو پرواز هواپیماهای مسافربری هم با سپاه نبوده است؟ آیا سپاه برای این موضوع پیگیری کرده است؟ کدام نهاد بوده است که از فرمان سپاه سرپیچی کرده و چه مصلحتی باعث شده که این موضوع عملیاتی نشود؟

تاکنون گزارش‌های متعددی از اقدام نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی برای ارعاب خانواده‌های جان‌باختگان پرواز ۷۵۲ منتشر شده است. سازمان اطلاعات و امنیت کانادا اعلام کرده که از آزار و ارعاب خانواده‌ها و بستگان قربانیان در کانادا «گزارش‌های معتبری» در دست است.

سازمان دیده‌بان حقوق بشر هم ۶ خرداد ماه اعلام کرد که از زمان سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی توسط سپاه پاسداران در دی‌ماه ۹۸ تاکنون، خانواده‌های جان‌باختگان این پرواز به شکل سازمان‌دهی‌شده هدف آزار و اذیت مقامات حکومت ایران قرار گرفته‌اند.

با استفاده از شبکه‌های اجتماعی و رادیو فردا/ ف.ق/ ک.ر
XS
SM
MD
LG