وزیر خارجه ایران در واکنش به اظهارات همتای آمریکایی خود عنوان کرد که برنامه تهران برای پرتاب ماهواره به فضا و آزمایشهای موشکی نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل محسوب نمیشود.
محمدجواد ظریف روز پنجشنبه ۱۳ دیماه در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت این ایالات متحده است که قطعنامه ۲۲۳۱ را نقض کرده و از این رو «در موقعیتی نیست که در این باره سخن بگوید».
قطعنامه ۲۲۳۱ به دنبال توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی در سال ۹۴ صادر شد که به تحریمهای هستهای ایران پایان میدهد اما در عین حال ایران را ملزم میکند که از تولید و آزمایش موشکهای بالستیک با قابلیت حمل سلاحهای هستهای خودداری کند.
آمریکا از توافق هستهای با ایران خارج شده و در پی دستیابی به توافق دیگری است که موارد دیگر از جمله برنامه موشکی ایران و نقش این کشور در منطقه را نیز شامل بشود.
مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز پنجشنبه به ایران هشدار داد که برنامه پرتاب موشکهای بالستیک و فضایی خود را کنار بگذارد و از برهم زدن صلح و ثبات در منطقه خودداری کند.
اظهارات آقای پومپئو واکنشی به گفتههای جانشین وزیر دفاع ایران تلقی شده است که عنوان کرده جمهوری اسلامی در ماهای آینده سه ماهواره به فضا پرتاب میکند. دیگر مقامات نظامی ایران نیز تاکید کردهاند که جمهوری اسلامی به آزمایشهای موشکی خود ادامه خواهد داد.
این در حالی است که کشورهای اروپایی نظیر فرانسه، بریتانیا و آلمان نیز نسبت به برنامه موشکی ایران ابراز نگرانی کردهاند.
وزیر خارجه آمریکا گفت: «ما به رژیم [جمهوری اسلامی] توصیه میکنیم که در پرتابهای [موشکی] تحریکآمیز خود تجدیدنظر کرده و تمام فعالیتهای مربوط به موشکهای بالستیک را متوقف کند تا بیش از این دچار انزوای عمیق اقتصادی و دیپلماتیک نشود».
وی سپس تاکید کرد که «ایالات متحده قصد ندارد کنار ایستاده و نظارهگر این باشد که سیاستهای مخرب ایران ثبات و امنیت بینالمللی را در معرض خطر قرار دهد».
اما محمدجواد ظریف میگوید که آمریکا باید انتظار تهدید را هم داشته باشد. وی در پست توئیتری خود نوشت: «تهدید، تهدید میآورد و احترام هم احترام».
وزیر خارجه ایران سپس تصویری از قطعنامههای ۱۹۲۹ و۲۲۳۱ را آورده که بر اولی مهر باطل شد خورده است و بر دومی، مهر تایید.
قطعنامه ۱۹۲۹ شورای امنیت سازمان ملل متحد در رابطه با برنامه هستهای ایران در سال ۲۰۱۰ تصویب شد که تحریمهای شدیدی را علیه ایران به اجرا گذاشت. این قطعنامه پنج سال بعد در پی توافق توافق هستهای وین موسوم به «برجام» لغو شد.
دولت ایالات متحده آمریکا روز ۱۸ اردیبهشت امسال از برجام خارج شد و در مرداد و آبانماه تحریمهای تعلیق شده علیه تهران را باز گرداند.