در واکنش به تحریمهای جدید آمریکا علیه جمهوری اسلامی، وزارت خارجه روز شنبه، ۳۰ شهریورماه، دولت دونالد ترامپ را به «زورگویی، یکجانبهگرایی و اعمال تروریسم اقتصادی» متهم کرد.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه، روز شنبه در عین حال درباره این تحریمها گفت که «موضوع جدیدی نبوده و فقط تحریمهای قدیمی به شکل دیگری بیان شده است».
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، روز جمعه اعلام کرد که بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی ایران را به فهرست تحریمهای این کشور افزوده است.
آمریکا در کنار بانک مرکزی و صندوق توسعه ملی ایران، شرکتی به نام توسعه تجارت اعتماد پارسه را نیز در فهرست تحریمهای خود قرار داد و آن را پوششی برای انتقال پول به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح ایران دانست.
از آنجا که ایالات متحده پیشتر هم بانک مرکزی ایران را مورد تحریم قرار داده بود، مقامات جمهوری اسلامی از ساعتی پس از اعلام تحریم، شروع کردند به مانور دادن روی همین نکته، به این معنا که تحریم دوباره بانک مرکزی نشان از پایان راهکارهای آمریکا دارد.
از جمله محمدجواد ظریف روز جمعه چنین اظهار نظر کرد که اقدام آمریکا نشان میدهد «سیاست فشار حداکثری به پایان خود نزدیک شده است».
در همین راستا، عباس موسوی هم روز شنبه این تحریمها را موضوعی «قدیمی» دانسته و گفت: «آمریکاییها باید قبول کنند که سیاست تحریم یک سیاست شکستخورده است.»
به گزارش خبرگزاری مهر، او همچنین سیاست خارجی آمریکا را «سیاستی سردرگم و درمانده» دانست «که جز زورگویی، یکجانبهگرایی و اعمال تروریسم اقتصادی علیه دیگران مبنای دیگری» ندارد.
«تروریسم اقتصادی» اصطلاحی است ابداع محمدجواد ظریف که برای اشاره به سیاست فشار حداکثری آمریکا استفاده میکند که از زمان خروج رسمی دولت ایالات متحده از برجام آغاز شد و بسیاری از راهها را بر فروش نفت ایران بسته است.
وزارت خزانهداری آمریکا روز جمعه در اطلاعیه خود حمله به تاسیسات نفتی عربستان سعودی را دلیل تحریم بانک مرکزی ایران ذکر کرد.
روز شنبه هفته گذشته حوثیهای شیعه یمن تایید کردند که دو نقطه بسیار استراتژیک در خاک عربستان سعودی را هدف حمله پهپادی خود قرار دادهاند: بزرگترین پالایشگاه دنیا در بقیق و دومین میدان نفتی بزرگ عربستان در خریص.
در چند روزی که از این حملات میگذرد، مقامات دولت دونالد ترامپ از جمله مایک پومپئو، وزیر خارجه، اصرار دارند که جمهوری اسلامی مسئول این حملات است، نه حوثیها که تحت حمایت تهران قرار دارند.
در مقابل مقامات جمهوری اسلامی از جمله در وزارت خارجه و حسن روحانی، رئیس جمهور، قویا انکار کردهاند که تهران نقشی در این حملات داشته است.
روز جمعه قرار بود مجموعهای از گزینههای نظامی در جلسهای با دونالد ترامپ بررسی شود، و در نهایت با اعلام این تحریمهای جدید مشخص شد که ایالات متحده قصد ندارد به ابزار حمله نظامی در برابر ایران متوسل شود.