سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در واکنش به همراهی روسیه با موضع امارات درباره جزایر سهگانه در خلیج فارس، گفت که «صریحترین عبارات اعتراضیمان به روسیه اعلام شده است» و ایران «در ارتباط با حاکمیت و تمامیت ارضی خود با هیچ طرفی مسامحه نمیکند.»
به گزارش رسانههای داخلی، ناصر کنعانی روز دوشنبه چهارم در یک نشست خبری، با تکرار مواضع اخیر وزارت خارجه ایران بیانیه مشترک روسیه و کشورهای عربی در رابطه با جزایر سه گانه ایرانی را بهمنزله «اقدام علیه حاکمیت و تمامیت ارضی ایران» عنوان کرد و مفاد آن را «مردود» و «غیرقابل قبول» خواند.
او درباره همراهی روسیه با این بیانیه نیز گفت که «صریحترین عبارات ایران در اعتراض به این بیانیه مشترک در عالیترین سطح به مقامات دولت روسیه اعلام شده است.»
امارات متحده عربی دههها است همواره ادعاهایی را بر سر جزایر سهگانه تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی در آبهای خلیج فارس مطرح میکند.
سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، ۲۹ آذر در اجلاس کشورهای عربی در مراکش، بیانیه مشترکی را امضا کرد که در یکی از بندهای آن به حق امارات برای اقامه دعوی علیه ایران در رابطه با جزایر سهگانه اشاره شده بود.
باتوجه به روابط نزدیک ایران و روسیه، امضای بیانیه مراکش از سوی مسکو، موجی از واکنشها را در فضای سیاسی ایران بهدنبال داشته است.
وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران دوم دی اعلام کرد که در اعتراض به موضعگیری بیانیه نشست مراکش، کاردار روسیه در تهران را احضار کرده است.
یک روز پیش از آن نیز حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه ایران، در تماس با سرگئی لاوروف همتای روس خود گفته بود: «تهران در موضوع احترام به تمامیت ارضی و مباحث حاکمیتی ایران با هیچ طرفی تعارف ندارد.»
برخی چهرههای حکومتی ازجمله علیاکبر ولایتی، مشاور امور بینالملل علی خامنهای و محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس در این مورد به انتقاد از روسیه پرداختهاند و غلامعلی صفایی بوشهری، امام جمعه بوشهر نیز در این باره به روسیه «تذکر» داده است.
روسیه تاکنون به اعتراض ایران پاسخ نداده است.
واکنش ایران به سخنان وزیر خارجه بریتانیا
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی در نشست خبری روز دوشنبه به اظهارات اخیر دیوید کامرون، وزیر خارجه بریتانیا، هم واکنش نشان داد و گفت که دولت این کشور «در مورد آن چیزی که در منطقه در حال رخ دادن است مسئولیت دارد و باید پاسخگوی اقدامات خود در گذشته و الان در این منطقه باشد.»
آقای کامرون روز شنبه دوم دی گفته بود که گروههای «نیابتی» جمهوری اسلامی در «میزانی بسیار بالا» در ایجاد «خطر و ناامنی» در سراسر جهان نقش دارند.
او افزوده بود که باید به ایران «پیامی فوقالعاده روشن داد مبنی بر اینکه این تنشافزاییها تحمل نخواهد شد.»
واکنش به مسئله پرتاب پهپاد به سوی سواحل هند
وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، روز شنبه دوم دی ماه در بیانیهای اعلام کرد که یک پهپاد که از خاک ایران شلیک شده بود، کشتی «کِم پلوتو»، حامل محصولات شیمیایی را در سواحل هند هدف حمله قرار داد.
سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی در ادامه نشست خبری روز دوشنبه خود به این مسئله واکنش نشان داده و گفت: «دولت آمریکا در جایگاهی نیست که به ایران اتهام وارد کند.»
ناصر کنعانی گفت که «ما این اتهامات را مردود و بیارزش میدانیم» و مدعی شد که جمهوری اسلامی «همواره نقش مهم و تعیینکنندهای در امنیت دریانوردی و حمل و نقل دریایی و تجارت بینالمللی از طریق آبهای بینالمللی داشته است.»
این اظهارات آقای کنعانی درحالی بیان میشود که یک روز پیشتر، محمدرضا نقدی، معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران، تهدید به ناامن کردن «دریای مدیترانه و جبل الطارق و سایر آبراهها» برای آمریکا کشورهای متحد آمریکا کرد.
به نوشته خبرگزاری ایسنا، ناصر کنعانی در نشست خبری دوشنبه در پاسخ به سؤال خبرنگاری دربارهٔ پیشنهاد معاون هماهنگکننده سپاه پاسداران «دربارهٔ بستن مدیترانه و جبلالطارق جهت فشار به» اسرائیل گفت: «من این اظهارات را نشنیدهام.»