لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۱:۲۵

تلاش وزارت خارجه ایران برای فاصله گرفتن از اظهارات سفیر پیشین


وزارت امور خارجه ایران در بیانیه‌ای رسمی که روز چهارشنبه، سوم بهمن‌ماه، منتشر کرد با اشاره به بازنشسته بودن علی ماجدی، سفیر پیشین ایران در آلمان، تلاش کرد خود را از اظهارات او برکنار نشان دهد.

علی ماجدی سوم بهمن‌ماه با اشاره به اتهام‌ «ترور و جاسوسی» که برخی کشورهای اروپایی متوجه جمهوری اسلامی کرده‌اند، گفت: «اروپایی‌ها در مورد ادعاهایی که مطرح کرده‌اند اسنادی آورده‌اند که ما نمی‌توانیم آن را به راحتی رد کنیم.»

وی که به گفته وزارت خارجه پس از اجرای قانون منع بازنشستگی، پست خود را واگذار کرده، افزود: «ما در داخل کشور با موضوعی همچون عملیات خودسرانه مواجه هستیم، آیا می‌توانیم منکر شویم که در خارج از کشور نیز نمونه‌ای از این اتفاقات رخ نمی‌دهد؟ عملیات‌هایی که اعتماد را دچار خدشه می‌کند.»

وزارت خارجه ایران در واکنش به این اظهارات، سخنان سفیر پیشین ایران در آلمان را «نظرات شخصی» وی دانسته و مدعی شد که او «تاکید کرده که این عملیات احتمالا توسط گروهک‌های معاند در خارج از کشور به گونه‌ای انجام می‌شود که به پای ایران نوشته شود.»

این در حالی است که در گفت‌و‌گویی که از ماجدی با خبرگزاری ایسنا منتشر شده، وی چنین موضوعی را مطرح نکرده، اما به عنوان نخستین مقام ایرانی از وجود سند در مورد اتهام‌های کشورهای اروپایی نسبت به جمهوری اسلامی سخن می‌گوید و «عوامل خودسر» را در این مسائل دخیل می‌داند.

به نظر آقای ماجدی، ایران باید حس اعتماد بین خود و کشورهای اروپایی را حفظ کند تا «اگر کسانی مثلا منافقین [مجاهدین خلق ایران] به نام ایران اقدام به انجام برخی از عملیات‌های خرابکارانه می‌کنند، باید بتوانیم آن را اثبات کنیم».

وی به صراحت گفت: «من نمی‌خواهم مسائل را بازگو کنم ولی این اتفاقات باعث شده که اعتماد اروپایی‌ها به ایران از بین برود. با دو، سه عمل اشتباه اعتمادی که در حال ایجاد شدن بود از بین رفت. باید به کسانی که معتقدند با انجام برخی از عملیات‌ها یا خودسری‌ها می‌توان منافع ملی کشور را تأمین کرد، به صراحت گفت تصور آنها اشتباه است و اقدامات آنها نه در راستای افزایش قدرت ایران، بلکه ضد قدرت است.»

آقای ماجدی اضافه کرد: «باید آن قدر در دستگاه‌های امنیتی‌مان تسلط درباره این موضوعات وجود داشته باشد که اول مطمئن شویم که کسانی در داخل کشور این گونه اقدامات را انجام نمی‌دهند و اگر اندک ایرانیانی در خارج از کشور به نام ایران این اقدامات را انجام می‌دهند باید بتوانیم این موضوع را اثبات کنیم.»

با این حال وزارت خارجه ایران «به رسانه‌های خارجی و برخی خارج‌نشینان معلوم‌الحال» که بر اساس این بیانیه، «برداشت‌های دلخواه خود را از این مصاحبه به عمل آورده‌اند» توصیه کرده است که «ذوق‌زده نشده و آرزوهای قلبی خود را به دیگران نسبت ندهند.»

تیرماه گذشته در حالی که حسن روحانی در ادامه تلاش‌ها برای نجات «برجام» سفری به سوئیس و اتریش داشت، همزمان خبر رسید که یک دیپلمات ایرانی مقیم وین به اتهام کمک به یک زوج که قصد بمبگذاری در همایش شورای ملی مقاومت در پاریس داشتند، در آلمان (کشور غیر محل خدمت او) دستگیر شده‌ است.

در روزهای اخیر نیز بازداشت فردی به نام «عبدالحمید»، مترجم و مشاور فرهنگی شاغل در ارتش آلمان به‌ ظن جاسوسی برای ایران خبرساز شده است.

وزارت خارجه ایران این اتهام‌ها را رد کرده و می‌گوید فرد بازداشت‌شده ارتباطی با ایران ندارد.

وزارت خارجه آلبانی هم دو دیپلمات ایرانی را به خاطر درگیر بودن در فعالیت‌های غیرقانونی که امنیت آلبانی را به خطر انداخته، اخراج کرده و دانمارک و هلند نیز اتهام‌هایی را در این زمینه متوجه جمهوری اسلامی کرده‌اند.

ایران اما در واکنش به این اتهام‌ها و اعلام تحریم جدید، از «تجدید نظر در همکاری اطلاعاتی و امنیتی خود» با کشورهای عضو اتحادیه اروپا و «عمل متقابل» علیه اروپا خبر داده است.

منابع: میزان و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG