لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۲۶

تجارت ایران و اروپا به یک‌چهارم کاهش یافت


آمارهای جدید کمیسیون اروپا نشان می‌دهد که تجارت دوجانبه ۲۸ عضو این اتحادیه با ایران طی شش ماه ابتدایی سال جاری میلادی، ۲۰۱۹، نسبت به دوره مشابه در سال گذشته به یک‌چهارم کاهش یافته است.

تجارت دوجانبه ایران و اتحادیه اروپا در این دوره زمانی به دو میلیارد و ۵۵۸ میلیون یورو رسیده که یک‌چهارم میزان بازرگانی دوجانبه در شش ماهه اول پارسال است.

بر اساس آمارهایی که کمیسیون اروپا روز دوشنبه،‌۲۸ مردادماه، در سایت رسمی خود منتشر کرد، صادرات اتحادیه اروپا به ایران در این دوره زمانی با افتی ۵۳ درصدی به ۲.۱۴ میلیارد یورو رسیده و واردات آن از جمهوری اسلامی با ۹۳ درصد کاهش (افتی ۱۴.۶ برابری) به ۴۱۸ میلیون یورو سقوط کرده است.

تجارت دوجانبه اتحادیه اروپا با ایران در شش ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۹ (میلیارد یورو):

علت افت چشمگیر صادرات ایران به اتحادیه اروپا در این نکته است که بخش اعظم صادرات ایران به این اتحادیه نفت خام بود. آمریکا اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و شرکت‌های اروپایی نیز از نیمه دوم سال گذشته میلادی واردات نفت از ایران را متوقف کردند.

آلمان کماکان عنوان بزرگ‌ترین صادرکننده کالا به ایران در اتحادیه اروپا را یدک می‌کشد، اما صادرات این کشور به ایران در نیمه ابتدایی سال تنها ۶۷۷ میلیون یورو بوده که نسبت به دوره مشابه پارسال به نصف کاهش یافته است.

ایتالیا دومین صادرکننده کالای اروپایی به ایران نیز فروش کالا به ایران را نصف کرده و به ۳۷۵ میلیون یورو رسانده است.

این کشور همچنین بزرگ‌ترین مقصد صادراتی ایران در اتحادیه اروپا بود و در نیمه ابتدایی پارسال ۱.۷۸ میلیارد یورو کالا از ایران خریده بود که بخش اعظم آن نفت خام بود. اما این رقم در شش ماه ابتدایی سال ۲۰۱۹ به حدود ۹۴ میلیون یورو سقوط کرده است.

فرانسه نیز در همین دوره تنها ده میلیون یورو کالا از ایران وارد کرده است، در حالی که در نیمه ابتدایی پارسال این رقم ۱.۱۸ میلیارد یورو بود. این کشور بعد از ایتالیا بزرگ‌ترین مشتری اروپایی نفت جمهوری اسلامی بود.

صادرات ایران به شرکای اصلی در اتحادیه اروپا (میلیون یورو):

ایران ماه‌هاست از اتحادیه اروپا می‌خواهد هر چه زودتر سازوکار تجاری موسوم به «اینتس‌تکس» را راه‌اندازی کند و آمریکا نیز گفته است اگر این سیستم تنها خرید و فروش کالاهای غیرتحریمی را پوشش دهد، مشکلی با آن ندارد.

برند اربل، سفیر سابق آلمان در ایران که به عنوان رئیس جدید سازوکار ویژه مالی برای تجارت با ایران یا اینس‌تکس، معرفی شده بود ۱۷ مردادماه از پذیرش این سمت منصرف شد.

ایران تاکنون دو بار سطح پایبندی خود به برجام را کاهش داده و تهدید کرده است اگر منافع اقتصادی جمهوری اسلامی از برجام تحقق نیابد گام سوم را نیز خواهد برداشت.

واردات ایران از شرکای اصلی در اتحادیه اروپا (میلیون یورو):

منابع: کمیسیون اروپا، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG