لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۶

اوج‌گیری مصرف بنزین در ایران؛ آمار «محرمانه» شد


در حالی که آمارها حاکی از اوج گرفتن میزان مصرف بنزین در کشور است، خبرگزاری تسنیم گزارش داده‌است که وزارت نفت ایران هیچ آماری طی یک و نیم ماه گذشته از مصرف بنزین نداده و پی‌گیری‌های این خبرگزاری از نهادهای مربوطه نیز بی‌جواب مانده‌است.

آخرین آمارهای رسمی منتشر شده توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی حاکی از اوج‌گیری مصرف روزانه بنزین ایران به ۹۱٫۷ میلیون لیتر طی تیرماه است که نسبت به ماه مشابه سال گذشته ۸٫۵ درصد افزایش نشان می‌دهد.

میانگین مصرف روزانه بنزین کشور نیز طی چهار ماه ابتدایی سال حدود ۸۶٫۶ میلیون لیتر بوده‌است که رشدی ۹٫۶ درصدی نسبت به دوره مشابه سال گذشته نشان می‌دهد.

خبرگزاری تسنیم روز سه‌شنبه ۱۳ شهریورماه گزارش داد که بر اساس آمارهای رسمی ارائه شده، مصرف روزانه بنزین در ۳۱ تیرماه به نزدیک ۱۲۲ میلیون لیتر رسیده و پس از آن نهادهای مربوطه از اعلام آمارهای بنزین خودداری می‌کنند.

آمارهای رسمی نشان می‌دهد که میزان تولید بنزین کشور نیز در تیرماه سال جاری ۸۷ میلیون و ۳۰۰ هزار لیتر بوده‌است، اما ایران اخیراً فاز دوم پالایشگاه ستاره خلیج فارس را راه‌اندازی کرد و اعلام کرده‌است که تولید روزانه کشور به ۹۵٫۵ میلیون لیتر رسیده‌است.

هنوز مقامات ایران دقیقاً اعلام نکرده‌اند که چرا مصرف بنزین کشور در تیرماه به نزدیک ۹۲ میلیون لیتر اوج گرفته و بعد از آنچه شده‌است، اما با افت چشمگیر ارزش ریال در مقابل دلار، اختلاف قیمت بنزین در ایران و کشورهای همسایه به شدت افزایش یافته و احتمالاً بخشی از آنچه که مصرف بنزین عنوان شده‌است، به کشورهای همسایه قاچاق شده‌است.

هم‌اکنون هر لیتر بنزین در ایران حدود ۱۰ سنت است، در حالی که برای نمونه قیمت بنزین در پاکستان، ترکیه، افغانستان و عراق به ترتیب ۷۵ سنت، بیش از یک دلار، ۷۵ سنت و ۶۳ سنت است.

در همین زمینه خبرگزاری ایرنا، دوشنبه ۱۲ شهریورماه گزارش داد که قاچاقچیان گازوئیل، بنزین و انواع سوخت را از ایران به همسایگان شرقی و غربی رسانده و سود سرشاری را عاید خود می‌کنند.

این گزارش می‌افزاید که قاچاق سوخت، معضل دیرینه اقتصاد ایران به‌شمار می‌رود، ریشه اصلی این نوع قاچاق به اختلاف قیمت سوخت در داخل ایران و کشورهای همسایه بازمی‌گردد.

خبرگزاری دولتی ایران می‌نویسد که همزمان با نوسان شدید نرخ ارز که جذابیت قاچاق سوخت افزایش یافته، میزان مصرف بنزین در کشور نیز رو به افزایش گذاشته‌است.

بر اساس این گزارش، هیچ گزارش رسمی از میزان قاچاق بنزین و انواع سوخت در کشور وجود ندارد و هیچ نهادی در این باره، آماری را ارائه نکرده‌است، اما گزارش‌ها از نواحی مرزی از رونق قاچاق بنزین، گازوئیل و انواع دیگر سوخت حکایت دارد.

ایرنا می‌نویسد که بر اساس قانون، دستگاه‌ها و سازمان‌های دولتی و حاکمیتی زیادی در مقابله با قاچاق سوخت دخالت دارند که به علت ملاحظات گوناگون از عمل به وظایف خود خودداری می‌کنند.

این گزارش اشاره‌ای به نام نهادها نکرده‌است، اما اخیراً حسن روحانی در مجلس اعلام کرد که بخشی از مأموریت مبارزه با قاچاق با سپاه پاسداران است.

منابع: شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی، تسنیم، ایرانا، رادیو فردا / د. خ / پ.پ
XS
SM
MD
LG