آژانس بینالمللی انرژی هستهای و ایران روز دوشنبه ۳۰ فروردین گفتوگوهایی را با هدف کسب اطلاع بیشتر از تهران در مورد منشأ آثار اورانیوم یافتشده در سایتهای اعلامنشده ایران آغاز کردند.
آژانس بینالمللی انرژی هستهای با انتشار بیانیهای اعلام کرد که آژانس و ایران «امروز روند متمرکزی را برای روشن کردن موارد باقیمانده پادمانی آغاز کردند» و افزود که این یک جلسه فنی در سطح کارشناسان دو طرف است.
آژانس از مدتها پیش خواهان بازرسی از دو محل در حومه شهرهای تهران و اصفهان است و میگوید احتمال دارد در این دو مکان در اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی، فعالیتهایی انجام شده باشد که ایران پیشتر درباره آن گزارش نداده بود؛ تهران این موضوع را رد میکند.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، ۱۱ اسفند پارسال در نشست فصلی شورای حکام گفته بود که ایران در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در برخی از سایتهای از قبل اعلام نشده خود «توضیحات معتبری» نداده و این امر «مایه نگرانی فراوان» است.
آقای گروسی، سه روز بعد در ۱۴ اسفند، از توافق بر سر «جلسهای فنی» با ایران برای رسیدگی به این دست مسائل خبر داد و همزمان،سه کشور اروپایی اعلام کردند که علیه ایران قطعنامه توبیخی صادر نخواهند کرد.
فرانسه، بریتانیا و آلمان قصد داشتند قطعنامهای توبیخی را در جلسه شورای حکام آژانس در انتقاد از تعلیق برخی بازرسیهای آژانس از سوی ایران ارائه دهند. طرح این قطعنامه توبیخی از سوی آمریکا پیشنهاد شده بود.
جلسه فنی میان طرفین قرار بود زودتر از این برگزار شود ولی دیپلماتهای مطلع در وین روز ۱۸ فروردین از به تعویق افتادن آن خبر دادند.
عدم موفقیت ایران در ارائه توضیح کافی در مورد ذرات اورانیوم در سایتهای یادشده میتواند باعث شود که فرانسه، بریتانیا و آلمان در نشست بعدی هیئت مدیره آژانس در ماه ژوئن، بار دیگر به دنبال تصویب قطعنامه توبیخی علیه ایران باشند.
روشن نشدن نوع فعالیتهای ایران در این دو سایت همچنین میتواند تلاشها برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ را که مذاکرات آن در وین جریان دارد، تحت تأثیر قرار دهد.