موسسه صلح و اقتصاد در تازهترین گزارش خود از شاخص تروریسم جهانی میگوید شمار کشتهها از پدیده تروریسم در جهان طی سال گذشته میلادی با ۱۵.۲ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۷ به ۱۵ هزار و ۹۵۲ نفر رسیده است.
برای چهارمین سال متوالی شمار قربانیان تروریسم در جهان کاهش یافته است، اما نه در همه مناطق و نه توسط همه گروههای تروریستی.
این گزارش که روز چهارشنبه، ۲۹ آبان، در سایت رسمی موسسه صلح و اقتصاد منتشر شده، شاخص تروریسم در کشورها را میان صفر و ۱۰ امتیازبندی کرده و امتیازات بالا نشان از قربانیان بیشتر تروریسم در این کشورها دارد.
افغانستان با امتیاز ۹.۶، بیشترین شمار قربانیان تروریسم را دارد. طالبان با پیش افتادن از داعش، عنوان بزرگترین گروه تروریستی در جهان را گرفته که مسئول ۳۸ درصد از کل قربانیان تروریسم در سطح جهانی است. شمار کسانی که توسط طالبان طی سال گذشته کشته شدهاند، ۷۱ درصد رشد داشته است و در افغانستان به بیش از شش هزار نفر اوج گرفته است.
در کل ۷ هزار و ۳۷۹ شهروند افغانستان در سال گذشته توسط گروههای تروریستی کشته شدهاند.
برای اولین بار از سال ۲۰۰۳، عراق جایگاه خود را در شاخص تروریسم به عنوان صدرنشین جدول، به افغانستان داده است.
موسسه صلح و اقتصاد میگوید وضعیت قربانیان تروریسم در ۹۸ کشور بهبود یافته و در ۴۰ کشور، از جمله ایران بدتر شده است. از سال ۲۰۰۴، برای اولین بار این تعداد از کشورها بهبود شاخص تروریسم داشتهاند.
با این حال شمار کشورهایی که شهروندانش از تروریسم جان خود را در سال ۲۰۱۸ از دست دادهاند از ۶۷ به ۷۱ کشور افزایش یافته است.
ایران از لحاظ شاخص تروریسم در ردیف ۳۹ قرار دارد که پنج پله نسبت به سال ۲۰۱۷ سقوط کرده و امتیاز ۴.۷۱ را دارد.
بعد از افغانستان، عراق، نیجریه و سوریه بیشترین شمار قربانیان تروریسم را دارند.
این گزارش میگوید شمار قربانیان تروریسم در اروپای غربی، آمریکای شمالی و اقیانوسیه با ۵۲ درصد افزایش یافته و این افزایش در ۹ ماه ابتدایی سال جاری نیز ادامه داشته و به ۷۷ نفر رسیده است.
با این حال در سطح جهانی هم میزان قربانیان تروریسم کاهش یافته و هم خسارت از تروریسم. پارسال میزان خسارت وارده از تروریسم با ۳۸ درصد کاهش نسبت به سال ۲۰۱۷ به حدود ۳۳ میلیارد دلار رسید.
خسارت تروریسم تنها بخش کوچکی از خسارت ۱۴.۱ تریلیون دلاری جنگها، قتلها و هزینههای نظامی در سال گذشته است.
سال ۲۰۱۴ بدترین سال در حوادث تروریستی بود که منجر به کشته شدن ۳۳ هزار و ۵۵۵ نفر شده بود. داعش در این سالها با کنترل بخش وسیعی از سوریه و عراق در اوج قدرت خود بود.
شمار کلی قربانیان داعش در سال گذشته با کاهشی ۷۰ درصدی نسبت به سال ۲۰۱۷ به ۱۳۲۸ نفر رسیده است.
با این حال، شمار قربانیان برخی از شاخههای این گروه تروریستی، خصوصا داعش شاخه خراسان افزایش یافته است که اکثریت آنها در افغانستان بوده است.
در کل، ۱۳ گروه در سال ۲۰۱۸ بودهاند که بیش از ۱۰۰۰ نفر قربانی گرفتهاند. گروه تروریستی بوکو حرام در نیجریه با ۸۰ درصد افزایش شمار قربانیان، بیشترین رشد را داشته است.
طالبان، داعش، بوکو حرام و شاخه خراسان داعش که همگی گروههای افراطی اسلامی هستند، از لحاظ کشتار مردم در صدر جدول گروههای تروریستی قرار دارند.