روابط عمومی کانون نویسندگان ایران روز چهارشنبه، ۱۳ آذرماه، در اطلاعیهای اعلام کرد که در پی تماس وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی مجبور به لغو مراسم گرامیداشت دو نویسنده قربانی قتلهای زنجیرهای، محمد مختاری و محمدجعفر پوینده، شده است.
در جریان قتلهای زنجیرهای در سال ۱۳۷۷، چندین روشنفکر و فعال سیاسی منتقد حکومت توسط عوامل وزارت اطلاعات به قتل رسیدند، اما جمهوری اسلامی فقط مسئولیت قتل داریوش و پروانه فروهر، محمدجعفر پوینده و محمد مختاری را پذیرفت.
در پی انتشار اطلاعیه تازه کانون، رضا خندان در گفتوگو با رادیوفردا خبر داد که وزارت اطلاعات به کانون نویسندگان اعلام کرده است که «به دلیل شرایط خاص کشور» از تأمین امنیت و سلامت شرکتکنندگان در مراسم سالگرد محمد مختاری و محمدجعفر پوینده ناتوان است و به طور ضمنی تهدید کردند که مراسم برگزار نشود.
از زمان آغاز دور تازه اعتراضات گسترده در ایران که با افزایش ناگهانی قیمت بنزین به راه افتاد و بهشدت سرکوب شد کمتر از سه هفته میگذرد و هر روز همچنان گزارشهای تازه از آمار کشتهها و بازداشتیها منتشر میشود.
آقای خندان همچنین گفت تهدید وزارت اطلاعات در مورد برگزاری مراسم هر سال انجام میشود، اما «امسال شدت و حدت این تهدیدها بیشتر از سالهای پیش بود به طوری که مایه نگرانی شد».
این در حالی است که مسئولیت تأمین امنیت تجمعات بر عهده نیروی انتظامی است و در سالهای گذشته نیز نیروهای امنیتی مانع برگزاری مراسم سالگرد قربانیان قتلهای زنجیرهای شده بودند.
پیشتر کانون نویسندگان ایران در بیانیهای خبر داده بود که قصد دارد مراسم گرامیداشت این «دو نویسنده آزادیخواه» را در روز جمعه، ۱۵ آذر، بر مزار آنها در گورستان امامزاده ظاهر کرج برگزار کند.
در اطلاعیه روابط عمومی کانون نویسندگان آمده است که «از وزارت اطلاعات با چند نفر از اعضای هیئت دبیران کانون تماس گرفتند و هشدار دادند که با مراسم اعلام شده با شدت و خشونت برخورد خواهد شد».
مشخص نیست اشاره وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی به کدام نهاد حکومتی است که قصد برخورد «شدید و خشن» با این مراسم را داشته است.
سال گذشته نیز سهراب مختاری، فرزند محمد مختاری، در مصاحبه با رادیوفردا خبر داده بود که مأموران امنیتی از برگزاری مراسم گرامیداشت پدرش و محمدجعفر پوینده جلوگیری کردهاند.
به گفته سهراب مختاری، مأموران امنیتی حتی راههای رسیدن به گورستان را مسدود کرده بودند و به هیچ کس، حتی خانواده قربانیان و اعضای کانون نویسندگان، اجازه ورود ندادند و افرادی را هم که زودتر از مأموران امنیتی وارد این گورستان شده بودند بیرون کردند.
کمتر از یک هفته پیش کانون نویسندگان ایران در بیانیهای به مناسبت روز مبارزه با سانسور با اشاره به اعتراضات اخیر و قطع اینترنت تاکید کرده بود که حکومت با اجرای «اینترنت ملی» تلاش دارد تا «رسانه حاکم تنها صدایی شود که حق سخن و حکم راندن بر مردم را دارد».
۲۱ سال پیش در روز ۱۲ آذر، محمد مختاری، نویسنده، شاعر و عضو هیئت دبیران کانون نویسندگان ایران، و روز ۱۸ آذر نیز محمدجعفر پوینده، مترجم و از فعالترین اعضای کانون نویسندگان ایران، ناپدید شدند و پس از مدتی جسدشان پیدا شد.
روز اول آذر همان سال نیز داريوش فروهر، رهبر حزب ملت ایران، و همسرش، پروانه اسکندری، مشهور به فروهر، در منزلشان در تهران به وسیله ضربات چاقو به قتل رسیدند.
خانواده قربانیان قتلهای زنجیرهای بارها اعلام کردهاند که دادگاه به پرونده آمران اصلی این قتلها رسیدگی نکرده است.
با این حال، مقامات قضایی اعلام کردند که سعید امامی، از مدیران وزارت اطلاعات و متهمان اصلی قتلها، پس از بازداشت در زندان با خوردن داروی نظافت در سلول انفرادی خودش را کشت.