یک فرمانده سپاه پاسداران روز یکشنبه، ۱۰ تیرماه، با اشاره به حضور یک «کشتی آمریکایی حامل مواد شیمیایی» در خلیج فارس، ایالات متحده را به «هدایت و طراحی» حملات شیمیایی در عراق و سوریه متهم کرد.
هنوز هیچ مقام رسمی از آمریکا به این ادعا واکنش نشان نداده و منابع خبری مستقل خارج از ایران نیز تاکنون گزارشی در این زمینه منتشر نکردهاند.
به گفته ابوالفضل شکارچی، معاون فرهنگی و تبلیغات ستاد کل نیروهای مسلح ایران، «به تازگی» یک کشتی آمریکایی در سواحل یکی از کشورهای خلیج فارس پهلو گرفته که «حامل مواد شیمیایی» است.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران، ایسنا، آقای شکارچی به نام این کشور اشارهای نکرد، اما افزود که «این کشتی به تازگی با اسکورت یک فروند ناوشکن آمریکایی وارد منطقه شده است.»
وی نام این کشتی را «کیپ ری» اعلام کرد و مدعی شد که این کشتی «در سواحل مناطقی همچون عراق و سوریه که آمریکاییها تاکنون به بهانه استفاده از سلاح شیمیایی دست به اقدامات نظامی زدهاند، حضور داشته است.»
این مقام ستاد کل ایران توضیح بیشتری در این باره نداده است، اما از کشتی آمریکایی کیپ ری در سال ۲۰۱۴ برای حمل و خنثیسازی مواد شیمیایی حکومت سوریه استفاده میشد.
از کشتی کیپ ری به عنوان سیستم سیار نابودسازی مواد شیمیایی در دریا استفاده می شود.
استفاده حکومت بشار اسد از سلاحهای شیمیایی در طول جنگ داخلی این کشور در هفت سال گذشته همواره مسئلهای «نگرانکننده» تلقی شده و تنها تحت فشار بینالمللی بود که در سال ۲۰۱۳ سوریه تعهد داد تمامی سلاحهای شیمیایی خود را کنار بگذارد.
مقام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز شنبه همچنین با انتقاد از نسبت دادن حملات شیمیایی دوما در غوطه شرقی سوریه به دولت بشار اسد، آمریکا را متهم کرد که حملات شیمیایی پیشین در عراق و سوریه را «هدایت و طراحی» کرده است.
وی همچنین ادعا کرد که سپاه پاسداران «اطلاعات دقیقی از مشخصات کشتی آمریکایی از جمله تعداد خدمه و مواد شیمیایی حامل آن» در اختیار دارد که در آینده منتشر خواهد کرد.
در مقابل مخالفان بشار اسد در سوریه که حکومت وی را به استفاده از جنگافزار شیمیایی علیه مخالفان خود متهم میکنند، وی و کشورهای همپیمانش نظیر ایران و روسیه این اتهام را رد میکنند.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی قرار است بهزودی گزارش خود را دربارهٔ ادعای حمله با گاز سارین و کلر در فروردین امسال به شهر دوما سوریه ارائه کند. پزشکان و امدادگران با مقصر شناختن دولت بشار اسد در این حمله، میگویند ۴۰ تن کشته شدند.
در همین حال اتهام مقام سپاه علیه آمریکا تنها چند روز پس از آن منتشر میشود که با رأیگیری اخیر اعضای سازمان منع سلاحهای شیمیایی مقرر شد که «مقصریابی» نیز در حوزه اختیارات این سازمان باشد.
ایران و روسیه از نتیجه این رأیگیری بهشدت انتقاد کردند.
روسیه نیز که با بریتانیا بر سر موضوع استفاده از عامل شیمیایی در یک سوءقصد در خاک بریتانیا نیز دچار تنش در روابط است اعلام کرده که اختیارات جدید این سازمان را به رسمیت نمیشناسد.
سازمان منع سلاحهای شیمیایی، اوپیسیدبلیو، به عنوان یک نهاد دیدبان تاکنون تنها میتوانست در مورد تأیید استفاده از سلاح شیمیایی اظهار نظر کند، اما با این اختیار جدید که ششم تیرماه به تصویب رسید، این سازمان میتواند عامل حمله را نیز مشخص و اعلام کند.
منابع: خبرگزاری ایسنا، رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.