لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۲ آبان ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۵۸

سپاه از سهام دو شرکت مخابرات و همراه اول دست کشید


مجید خراسانی، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه
مجید خراسانی، مدیرعامل بنیاد تعاون سپاه

بنیاد تعاون سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران روز چهارشنبه، دوم آبان‌ماه، با صدور اطلاعیه‌ای از خروج خود از سهامداری شرکت مخابرات ایران و همراه اول خبر داد.

این خبر پس از آن اعلام می‌شود که رهبر جمهوری اسلامی به ستاد کل نیروهای مسلح ایران مأموریت داد واگذاری بنگاه‌های اقتصادی «غیرمرتبط» در سپاه پاسداران، ارتش و وزارت دفاع را پیگیری کند.

روابط عمومی بنیاد تعاون سپاه در اطلاعیه‌ خود از واگذاری سهام و خروج این مجموعه از شرکت توسعه «اعتماد مبین» مربوط به سهامداری شرکت‌های مخابرات ایران و همراه اول خبر داده است.

در این بیانیه بدون اشاره به جزئیات تنها آمده است که بنیاد سپاه این تصمیم را «در راستای تدابیر ستاد کل نیروهای مسلح» کشور گرفته است.

پس از دستور سال ۸۵ خامنه‌ای مبنی بر ضرورت تسریع روند خصوصی‌سازی در ایران، پنجم مهرماه ۸۸ در جریان بزرگ‌ترین معامله تاریخ بورس ایران که تنها نیم ساعت طول کشید، ۵۰ درصد به علاوه یک سهم از سهام شرکت مخابرات ایران به کنسرسیوم «اعتماد مبین» واگذار شد که بنیاد تعاون سپاه و یکی از شرکت‌های «ستاد اجرایی فرمان امام» از زیر‌ مجموعه‌هاى آن است.

لحظاتى پیش از آغاز معامله سهام مخابرات ایران، شرکت تعاونى پیشگامان کویر یزد که از متقاضیان اصلى خرید این سهام بود به طور ناگهانى انصراف داد و برخی وب‌سایت‌ها اعلام کردند که علت این انصراف، «اعمال فشار» بر آن بوده است.

مجلس نیز در گزارشی ضمن تایید اقدامات نیروهای امنیتی برای حذف شرکت رقیب کنسرسیوم اعتماد مبین، تاکید کرده بود مزایده‌ای که در این‌ زمینه برگزار شد حالت «صوری» و «کاملا غیررقابتی» داشته است.

همان زمان، محمدرضا رحيمی، معاون اول محمود‌ احمدی‌نژاد، از واگذاری شرکت مخابرات ايران به يکی از شرکت‌های زيرمجموعه سپاه پاسداران ابراز تاسف کرد و آن را نادرست دانست.

رحيمی گفته بود: «بخش ارتباطات را که يکی از کارسازترين و پردرآمدترين بخش‌های وزارت ارتباطات بود به توصيه آقايان فروختيم رفت. نوش جان‌شان، اما ای کاش اين کار را نمی‌کرديم.»

نیروهای مسلح ایران، دستگاه‌های امنیتی و دیگر نهادهای وابسته به رهبر جمهوری اسلامی با وجود مخالفت‌های بسیار، در سال‌های گذشته مؤسسات مالی و اقتصادی را در بخش‌های مختلف ایجاد کرده‌اند.

در دستور آقای خامنه‌ای به نیروهای مسلح برای واگذاری بنگاه‌های اقتصادی «غیرمرتبط»، آمده بود که فعالیت‌های نیروهای مسلح در حوزه «سازندگی» از جمله فعالیت‌های قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه پاسداران، بر اساس نیاز دولت ادامه پیدا خواهد کرد.

فعالیت‌های قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه پاسداران در حالی ادامه خواهد یافت که این گونه فعالیت‌ این نهاد در سال‌های گذشته انتقادهای زیادی را به دنبال داشته است.

بسیاری از پروژه‌های عمرانی و زیربنایی ایران در حوزه‌های مختلف از انرژی، مخابرات، راه و ترابری و سدسازی در سال‌های گذشته با موافقت دولت و با ترک تشریفات مناقصه به این قرارگاه واگذار شده‌ است.

با آن که شماری از مقام‌های دولت اعلام کرده‌اند که قرارگاه خاتم‌الانبیاء برخی از پروژه‌های پیشین خود را پس از پایان مهلت تعیین شده تحویل نداده، این نهاد وابسته به سپاه، از دولت به دلیل واگذار نکردن قرارداد‌هایی در حوزه نفتی و ساخت کشتی به این قرارگاه انتقاد کرده است.

اکبر ترکان، دبیر وقت شورای هماهنگی مناطق آزاد ایران در سال ۹۳ با انتقاد از قرارگاه خاتم‌الانبیای سپاه پاسداران به دلیل «جذب نکردن» فاینانس خارجی برای پروژه پل خلیج فارس جزیره قشم گفته بود که «زور دولت به قرارگاه خاتم نمی‌رسد».

با این حال سخنگوی سپاه پاسداران در واکنش به اعتراض‌ها به فعالیت‌های اقتصادی این نهاد گفت که «یک مشت آدم قالتاق» در حوزه پیمانکاری کشور فعالیت می‌کنند.

رمضان شریف مدعی شد که سپاه «بخش عمده‌ای» از پیمانکاران و نیروهای متخصص کشور را آموزش داده، آنها را در پروژه‌های مهم به کار گرفته و از مهاجرت آنها جلوگیری کرده است».

وی در پاسخ به انتقادها به این که سپاه پاسداران رقیب بخش خصوصی شده است، نیز گفت: «اگر یک جمله اعتراضی پیدا کردید که بگویند سپاه یک پروژه را با هزینه و مدت زمان بیشتر و کیفیت کمتر کار کرده است، حق با شماست.»

خبر خروج سپاه از سهامداری شرکت مخابرات در حالی منتشر می‌شود که طرح «سپردن گذرگاه اینترنت به نیروهای مسلح» در کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در حال بررسی است.

منابع: تسنیم، خبرگزاری صداو سیما و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG