درخواست ۳۹ نماینده برای تغییر «دکترین دفاعی» ایران
یک عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی از امضای نامهای توسط ۳۹ نفر از نمایندگان، خطاب به شورای عالی امنیت ملی مبنی بر درخواست برای تجدیدنظر در آنچه «دکترین دفاعی» جمهوری اسلامی نامیده شده، خبر داد.
حسنعلی اخلاقی امیری در گفتوگو با ایسنا گفته از آن رو که امروز دیگر «هیچ سازمان بینالمللی و حتی کشورهای مدعی اروپایی و آمریکایی نمیتوانند» اسرائیل را «کنترل کنند»، «بازدارندگی دفاعی» جمهوری اسلامی باید تقویت شود.
او به اینکه منظور از تغییر «دکترین دفاعی» جمهوری اسلامی چیست، اشارهای نکرده، اما گفته که فتوای علی خامنهای مبنی بر «حرامبودن» سلاح هستهای، «محفوظ است چراکه در ادبیات فقه امامیه زمان و مکان در تغییر احکام دخالت دارد و همچنین احکام ثانویه میتواند جای احکام اولیه را بگیرد.»
این درخواست در شرایطی مطرح شده که مقامهای جمهوری اسلامی در سالهای اخیر با اشاره به فتوای یادشدهٔ علی خامنهای، مدعی شدهاند که هرگز بهدنبال دستیابی به سلاح هستهای نبودهاند.
بایدن و نتانیاهو دربارهٔ «طرح حمله» به ایران گفتوگو میکنند
یک منبع آگاه به خبرگزاری رویترز گفته انتظار میرود جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا امروز، چهارشنبه ۱۸ مهر، با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، دربارهٔ «طرح حمله» به ایران گفتوگوی تلفنی داشته باشد.
پس از حملهٔ موشکی هفتهٔ گذشتهٔ ایران به اسرائیل در واکنش به کشتهشدن حسن نصرالله، دبیرکل سابق حزبالله لبنان و عباس نیلفروشان، مقام ارشد سپاه قدس جمهوری اسلامی، مقامهای اسرائیلی بارها وعدهٔ تلافی این اقدام تهران را مطرح کردهاند.
بنیامین نتانیاهو وعده داده است که ایران تاوان حملهٔ موشکی خود را پرداخت خواهد کرد، در حالی که جمهوری اسلامی گفته هر گونه اقدام تلافیجویانهٔ اسرائیل با «ویرانی گسترده» مواجه خواهد شد.
همزمان با افزایش نگرانیها از وقوع یک جنگ گستردهتر در خاورمیانه، مقام مطلع دیگری نیز به رویترز گفته که «انتقام» اسرائیل موضوع اصلی این تماس خواهد بود و واشینگتن مناسب بودن پاسخ اسرائیل را بررسی میکند.
بایدن جمعه گذشته گفته بود که اسرائیل باید به جایگزینهای دیگری به جای حمله به میادین نفتی ایران فکر کند.
تشدید حملات اسرائیل به حومه جنوبی بیروت
خبرگزاری ملی لبنان از ادامه حملات اسرائیل به منطقه ضاحیه در حومه جنوبی بیروت از شامگاه سهشنبه تا صبح چهارشنبه ۱۸ مهرماه خبر داد.
بر اساس این گزارش، حملات اسرائیل باعث فرو ریختن چهار ساختمان مسکونی مجاور در منطقه برج البراجنه شده است.
پیشتر، ارتش اسرائیل از مردم خواسته بود تا مناطق اطراف ساختمانهای مشخصی در مناطق «حاره حریک» و «الحدث» در ضاحیه را تخلیه کنند و اعلام کرده بود که بهزودی این نقاط را هدف قرار خواهد داد.
از سوی، نیروهای اسرائیلی روز سهشنبه یک تونل کوچک حزبالله را که از لبنان به داخل قلمرو این کشور کشیده شده بود، تخریب کردند. این عملیات در ادامه حملات زمینی اسرائیل به زیرساختهای حزبالله در نوار مرزی انجام شده است.
بر اساس اعلام ارتش اسرائیل، این تونل ۲۰ متری فاقد خروجی در داخل قلمرو اسرائیل بوده و مسیری به طول حدود ۱۰ متر را از «خط آبی» که لبنان را از اسرائیل جدا کرده و سازمان ملل آن را به رسمیت شناخته، طی کرده است.
ارزیابیهای نظامی اسرائیل نشان میدهد که حزبالله حدود دو سال پیش ساخت این تونل را آغاز کرده. اسرائیل میگوید که این تونل را به سرعت شناسایی کرده بود اما ترجیح داده بود که بدون درگیری آن را تحت نظر داشته باشد.
به گفته مقامات نظامی اسرائیل، مقادیری تسلیحات از جمله مواد منفجره و موشکهای ضد تانک در این تونل کشف شده است.
مقامات سازمان ملل متحد : لبنان ممکن است به سرنوشتی مشابه غزه دچار شود
جرمی لارنس، سخنگوی کمیسر حقوق بشر سازمان ملل متحد، روز سهشنبه در یک نشست خبری در ژنو گفت: « لبنان ممکن است به سرنوشتی مشابه غزه دچار شود.
به گفته سخنگوی کمیسر حقوق بشر سازمان ملل ، همان ابزارها و روشهای جنگی به کار رفته در نوار غزه، در لبنان در حال استفاده هستند.
جرمی لارنس در ادامه با بیان اینکه نباید اجازه داد که این فاجعه تکرار شود گفت: «شاهد هستیم که غیرنظامیان بهای سنگینی میپردازند.»
او با اشاره به تعطیلی بیمارستانها، جابهجایی اجباری یک میلیون نفر و کشتهشدن غیرنظامیان و تاثیر این جنگ بر مدارس گفت: «ویرانیها برای مردم لبنان همان اندازه غیرقابل تصور است که برای مردم غزه بوده است.»
جیمز الدر، سخنگوی صندوق کودکان سازمان ملل (یونیسف)، نیز گفت که شباهتهای بین لبنان و غزه «در همه جا» وجود دارد.
کامالا هریس: مذاکرات آتشبس در غزه پیشرفتهایی داشته است
کامالا هریس، نامزد دموکراتها در انتخابات ریاست جمهوری ایالات متحده، گفت که مذاکرات آتشبس در غزه پیشرفتهایی داشته است اما تا زمانی که پیمان آتشبس در عالم واقعیت منعقد نشده، این حرفها «بیمعنی» است.
اظهارات خانم هریس در مصاحبهای با استفن کولبرت، مجری یک شوی پرطرفدار در شبکه تلویزیونی سیبیاس بیان شده است که شامگاه سهشنبه پخش میشود.
گفتوگوی کامل کولبرت با هریس، که ماه آینده در انتخابات ریاستجمهوری آمریکا با دونالد ترامپ به رقابت خواهد پرداخت، سهشنبه شب پخش میشود.
معاون رئیس جمهوری ایالات متحده در این برنامه گفت: «ما باید هر چه سریعتر به توافق بر سر آتشبس و تبادل گروگانها دست یابیم.»
وزیر خارجه بریتانیا راهی خاورمیانه میشود
همزمان با تشدید تنشها در منطقه، وزیر امور خارجه بریتانیا برای مذاکراتی با هدف کاهش تنشها به بحرین و اردن سفر کند.
ببر اساس گزارش خبرگزاری رویترز، دیوید لامی روز چهارشنبه ۱۸ مهرماه وارد منطقه خواهد شد تا ضمن تاکید بر اهمیت همکاری با شرکای منطقهای بریتانیا از ایران و نیروهای نیابتی آن بخواهد که حملات خود را متوقف کنند.
این سفر بخشی از تلاشهای بریتانیا برای تقویت همکاریهای دیپلماتیک در منطقه و کمک به حل بحرانهای جاری توصیف شده است.
آقای لامی در این سفر با مقامات ارشد بحرین و اردن دیدار خواهد کرد تا در مورد راههای کاهش تنشها و ایجاد ثبات در خاورمیانه گفتوگو کند.
وزیر خارجه بریتانیا در بیانیهای شرایط منطقه را به شدت «خطرناک» خواند و هشدار داد که تشدید بیشتر یتنشها ا محاسبه نادرست در منطقه به نفع هیچکس نیست.
او در ادامه تصریح کرد: « نباید در این دوره بحرانی از تلاش برای دستیابی به آتشبس در غزه و لبنان، ارسال کمکهای مورد نیاز به غزه، و آزادی تمام گروگانها دست برداریم.»
کانال ۱۲ اسرائیل: «مذاکرات محرمانه» امریکا با ایران برای برقراری آتشبس
کانال ۱۲ اسرائیل به نقل از مقامات ارشد این کشور کزارش داده که ایالات متحده و چندین کشور عربی مذاکرات محرمانهای را با ایران آغاز کردهاند که هدف آن برقراری آتشبس جامع در تمامی جبهههای جنگ است.
این کزارش میگوید که اسرائیل در حال حاضر در این مذاکرات دخیل نیست، اما مقامات ارشد اسرائیلی از این تلاشها مطلع شدهاند.
از دیگر سو بر اساس گزارش انبیسی نیوز که به نقل از دو مقام آمریکایی منتشر شده، اسرائیل به ایالات متحده اطلاع نداده است که قصد دارد در پاسخ به حمله موشکی جمهوری اسلامی ایران در اوایل اکتبر، به چه نحوی تلافی کند.
این در حالی است که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، از یوآو گالانت، وزیر دفاع، خواسته تا سفر برنامهریزیشده خود به آمریکا را لغو کند.
وزیر دفاع اسرائیل قرار بود چهارشنبه ۱۸ مهر و در میانه تنشهای نظامی خاورمیانه و تهدید این کشور برای پاسخ به حمله موشکی هفته گذشته ایران، با همتای آمریکایی خود در پایتخت آمریکا دیدار کند.
آمریکا میگوید درخواست حزبالله برای آتشبس نشان میدهد که تحت فشار است
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، میگوید درخواست حزبالله برای آتشبس نشانگر این است که این گروه شبهنظامی تحت فشار قرار گرفته است.
متیو میلر، روز سهشنبه ۱۶ مهرماه در یک نشست خبری گفت:« درخواست حزبالله برای آتشبس نشان میدهد این گروه شبهنظامی تحت فشار قرار گرفته و در حال ضربه خوردن است.»
وی در ادامه گفت: «یک سال بود که جهان خواستار این آتشبس بود، اما حزبالله از قبول آن خودداری میکرد و حالا که حزبالله تحت فشار قرار گرفته و در حال ضربه خوردن است، ناگهان نظرشان تغییر کرده و به دنبال آتشبس هستند.»
آقای میلر در ادامه تاکید که کشورش همچنان بهدنبال راهحلی «دیپلماتیک» برای این درگیری است.
این اظهارات در حالی است که نعیم قاسم، معاون رهبر حزبالله، در یک سخنرانی تلویزیونی روز سهشنبه اظهار داشت که توانمندیهای این گروه مورد حمایت ایران همچنان بسیار است و نیروهایش با وجود « ضربات دردناکی» که در هفتههای اخیر از اسرائیل دریافت کردهاند، در حال دفع حملات زمینی اسرائیل هستند.
نعیم قاسم افزود که حزبالله از تلاشهای نبیه بری، رئیس پارلمان لبنان و متحد حزبالله، برای برقراری آتشبس حمایت میکند، اما او جزئیات بیشتری در مورد شرایط احتمالی که حزبالله مطرح کرده باشد ارائه نداد.
یک مقام ایرانی: کشورهای حاشیه خلیج فارس نباید اجازه دهند از حریم هواییشان علیه ایران استفاده شود
در بحبوجه نگرانیها از حمله تلافیجویانه احتمالی اسرائیل به ایران، خبرگزاری رویترز به نقل از یک مقام ارشد ایرانی گزارش داده که تهران از کشورهای عربی خلیج فارس خواسته است اجازه ندهند که از حریم هوایی کشورشان علیه ایران استفاده شود.
این گزارش در حالی منتشر شده که عباس عراقچی، وزیر خارجه ایران به منظور مذاکره راهی عربستان سعودی و دیگر کشورهای حاشیه خلیج فارس شده است.
رویترز مینویسد اظهارات این مقام ایرانی همچنین به دنبال مذاکرات هفته گذشته ایران و کشورهای عربی در حاشیه یک کنفرانس آسیایی در قطر بیان شده و کشورهای عربی در آن مذاکرات به ایران اطمینان دادهاند که در صورت بروز هر گونه درگیری بین ایران و اسرائیل بیطرف خواهند ماند.
این مقام ارشد ایرانی به رویترز گفت: «ایران تصریح کرده که هر اقدامی توسط یکی از کشورهای خلیج فارس علیه تهران، خواه استفاده از حریم هوایی آن باشد و خواه استفاده از پایگاه نظامی آن، به مثابه اقدامی توسط کل این کشورها در نظر گرفته خواهد شد و تهران پاسخ مناسبی به آن میدهد.»
وی افزود: «پیام ایران بر لزوم اتحاد منطقهای علیه اسرائیل و اهمیت تضمین ثبات تاکید داشته. این پیام همچنین تصریح کرده که هر گونه کمکی به اسرائیل از جمله اجازه استفاده از حریم هوایی یکی از کشورهای منطقه علیه ایران، غیرقابل قبول است.»
یک دیپلمات غربی در خلیج فارس نیز به رویترز گفت که در جریان نشست مقامات کشورهای خلیج فارس و ایران در دوحه که روز پنجشنبه انجام گرفات، ایران به صراحت اعلام کرد که تهران خواستار اتحاد منطقهای در برابر حمله اسرائیل است و دستکم از کشورهای حاشیه خلیج فارس میخواهد که بیطرف بمانند.
به گفته این دیپلمات، ایران به صراحت اعلام کرده است که تهران نحوه واکنش هر یک از کشورهای خلیج فارس در مورد حمله اسرائیل و همچنین نحوه استفاده از پایگاههای آمریکایی مستقر در کشورهایشان را زیر نظر خواهد داشت.