علی باقری کنی، معاون امور بینالملل قوه قضاییه ایران، میگوید که مرگ قاضی منصوری در رومانی «مبهم و مشکوک» است، ولی «نبود این فرد صدمهای به ابعاد» پرونده باند ارتشا در قوه قضاییه «وارد نمیکند».
اظهارات این مقام قضایی روز شنبه، ۳۱ خرداد، در وبسایت دبیرخانه «ستاد حقوق بشر» قوه قضاییه منتشر شده است.
آقای باقری کنی گفته است قاضی منصوری قبل از سفر به رومانی در یک کشور دیگر اروپایی به سر میبرد، ولی «آن کشور نه تنها برای استرداد وی با کشورمان همکاری نکرد بلکه هیچ پاسخی هم در این رابطه نداد».
معاون قوه قضاییه ایران اشارهای به نام این کشور نکرده است. اما پیش از این مطرح شده بود که غلامرضا منصوری ابتدا به آلمان سفر کرده و سپس به رومانی رفته است.
او همچنین به نقل از مقامهای پلیس بخارست گفته که «منصوری خودکشی کرده»، ولی تاکید کرده که باید «مدارک و مستندات خودکشی» به ایران ارائه شود و توضیح داده شود که «چرا از وی به گونهای محافظت نشده که این اتفاق نیفتد».
این اظهارنظر در حالی مطرح میشود که منابع پلیس بخارست روز جمعه ۳۰ خرداد در گفتوگو با رادیو فردا تاکید کردند که «در حال تحقیق در مورد احتمال خودکشی یا قتل هستند».
غلامرضا منصوری به دریافت ۵۰۰ هزار یورو رشوه متهم بود و با تشکیل دادگاه اکبر طبری، معاون اجرایی صادق لاریجانی، رئیس پیشین قوه قضائیه، نام او بر سر زبانها افتاد.
روز شنبه روزنامه اعتماد هم به نقل از وکیل آقای منصوری نوشت: «خانواده آقای منصوری آخرين بار ساعت ۱۱ روز جمعه با او تماس داشتهاند كه حالشان مساعد بوده است.»
او همچنین گفته است که «اپليكيشن واتساپِ بازپرس منصوری دستكم تا ساعت ۱۵ و ۱۵ دقيقه فعال بوده و احتمالا او تا همان حوالی از واتساپ خود استفاده كرده است».
مقامهای پلیس رومانی هم گفتهاند که گزارش پیدا شدن جسد را ساعت ۱۴:۳۰ پیدا کردهاند.
اگر در هر دو خبر ساعتهای اعلام شده به وقت محلی را مدنظر قرار دهیم، اطلاعات وکیل با پلیس رومانی همخوانی دارد.
در واکنشی دیگر اما حسامالدین آشنا، مشاور فرهنگی رئيس جمهور ایران، نوشت که پرونده فساد طبری «ابعاد غیراقتصادی» هم دارد.
او توضیح بیشتری در این زمینه نداده، ولی از هشتگ «داروی نظافت» استفاده کرده و نوشته است «نکند سر و ته پرونده زده شود».
عبارت «داروی نظافت» به پرونده امنیتی قتلهای زنجیرهای در سال ۷۸ اشاره دارد که توسط ماموران وزارت اطلاعات ایران اجرایی شد و پس از آن اعلام شد که سعید امامی که گفته میشد مهره اصلی قتلها بود، با خوردن داروی نظافت خودکشی کرده است.
این قتلها در دورهای رخ داد که قربانعلی دری نجفآبادی، وزیر اطلاعات بود. آقای نجفآبادی، پدر همسر حسامالدین آشنا است و آقای آشنا در آن دوره «معاون ویژه» وزارت اطلاعات بود.
این نخستین بار است که مقامهای ارشد دولتی میگویند پرونده باند ارتشا قوه قضاییه که اکبر طبری، معاون اجرایی رئيس قوه قضاییه در دوران صادق لاریجانی «سردسته» آن معرفی شده، ابعاد «غیراقتصادی» هم دارد.
آقای منصوری پس از حضور در رومانی توسط پلیس این کشور بازداشت شد و با حکم یک قاضی دادگاه محلی به صورت مشروط و تحت نظر پلیس آزاد شد.
قاضی دادگاه حکم داده بود که مقامهای حکومت ایران که خواستار استراداد منصوری بودند تا ۲۰ تیرماه مدارک خود را ارسال کنند و پلیس بینالملل و اداره مهاجرت رومانی نیز ابعاد حقوق بشری و قضایی استرداد او را بررسی کنند.
در همین حال نهادهای مهم حقوق بشری مانند سازمان عفو بینالملل و سازمان گزارشگران بدون مرز با اشاره به سوابق گسترده نقض حقوق بشر در پرونده این قاضی خواستار محاکمه قضایی او در رومانی شده بودند.