غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه ایران، میگوید پرونده روحالله زم، مدیر کانال آمدنیوز، «دامنه گستردهای» دارد و دولت حسن روحانی در ماجرای اعطای مرخصیها، خواستار اعطای مرخصی به زندان امنیتی و اتباع بیگانه نیز شده بود.
آقای اسماعیلی جمعه شب، ۲۹ فروردین، در برنامه «دستخط» که از شبکه پنج تلویزیون ایران پخش میشود از ارسال کیفرخواست افراد مرتبط با پرونده روحالله زم به دادگاه خبر داده و گفت: «فاز اول این پرونده تمام شده و در بخش دوم تعدادی از عناصر اصلیتر هستند که عدهای دستگیر شدند.»
سخنگوی قوه قضائیه بدون اشاره به جزئیات این بازداشتها، تنها گفت که «دامنه این پرونده گسترده» است و افرادی نیز در این پرونده « خوداظهاری» کردهاند.
آقای اسماعیلی به طور مشخص از سمت افراد دخیل در این پرونده نام نبرده، اما گفت افرادی در بخشهای مختلف با آقای زم همکاری میکردند که برخی از آنها احضار و با قرار تامین آزاد هستند، برخی نیز هنوز احضار نشدهاند و برخی هم گفتهاند که فریب روحالله زم را خورده بودند.
روحالله زم، موسس کانال آمدنیوز، در مهرماه سال ۹۸ در عملیاتی که به نظر میرسد با همکاری دستگاههای اطلاعاتی عراق انجام شد، در فرودگاه بغداد دستگیر و به ایران منتقل شد.
با آن که جمهوری اسلامی اعتراضات خیابانی دیماه ۹۶ را به وی مرتبط میکند، اما هنوز اعترافاتی از وی به طور کامل پخش نشده و مقامهای قضایی تنها درباره قطور بودن پرونده وی سخن میگویند.
با آن که سخنگوی قوه قضائیه ایران تلاش کرده از پاسخگویی مستقیم طفره برود، اما گفته که هنوز نام کسی از مدیران ارشد کشور در این پرونده مطرح نیست، اما به هر حال افرادی از بخشهای مختلف با وی همکاری داشتهاند.
مکاتبه دولت روحانی با قوه قضاییه درباره مرخصی به زندانیان سیاسی
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به اعطای مرخصی به یکصد هزار زندانی به دلیل شیوع کرونا در زندانهای ایران و عفو ده هزار نفر دیگر گفت در واقع نیمی از زندانیان ایرانی که شامل ۵۰ درصد زندانیان «امنیتی» بودند به مرخصی رفتهاند.
به گفته وی، دولت حسن روحانی و وزیر دادگستری طی مکاتباتی با وی و رئیس قوه قضائیه، خواستار اعطای مرخصی به زندانیان سیاسی و دوتابعیتی شده بودند.
آقای اسماعیلی درباره اعطای مرخصی به نازنین زاغری در حالی که پابند الکترونیک بر پا داشت نیز گفت که لازم دانستیم برخی زندانیان از جمله زاغری در ایام مرخصی، تحت مراقبتهای الکترونیک باشند.
ادعای وی درباره آزادی نیمی از زندانیان سیاسی که در جمهوری اسلامی از آنها به عنوان زندانی «امنیتی» یاد میشود، در حالی مطرح شده که هنوز شمار قابل توجهی از این زندانیان در زندان به سر میبرند.
در همین زمینه کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل با توجه به خطر ویروس کرونا، خواستار آزادی فوری و موقت هزاران زندانی عقیدتی، دو ملیتی و خارجی در ایران شدهاند.
آنها از جمله به نامهای نسرین ستوده، نرگس محمدی و آرش صادقی از فعالان حقوق بشر و همچنین احمدرضا جلالی شهروندان ایرانی-سوئدی، مراد طاهباز شهروند ایرانی-آمریکایی، کامران قادری و مسعود مصاحب شهروندان ایرانی-اتریشی اشاره کردهاند.
پیام درفشان، وکیل مدافع شماری از زندانیان سیاسی و عقیدتی هم با اشاره به نگرانیها درباره شیوع کرونا در زندان زنان قرچک گفته که در آنجا «ترس» حاکم شده و وضعیتی وخیم وجود دارد.
غلامحسین اسماعیلی در عین حال بار دیگر به ماجرای فرار شماری از زندانیان از زندان سقز اشاره کرده و آن را «توطئهای طراحیشده» با «همکاری» شماری از پرسنل زندان عنوان کرد.
وی گفت این اتفاق به این دلیل در زندان عادلآباد شیراز ناکام ماند که هم عوامل زندان «سالم» بودند و هم «خوب عمل کردند».
آقای اسماعیلی افزود که شماری از زندانیان عادلآباد «پهپاد» تهیه کرده بودند که به وسیله آن «گوشی موبایل برای ارتباط به داخل زندان بفرستند و هم ابزار و ادواتی را بفرستند که در تحرکات آنها استفاده شود، ولی هم این عوامل داخل زندان را گرفتیم و هم عوامل بیرون زندان را دستگیر کردیم.»
با شیوع ویروس کرونا در ایران، شمار قابل توجهی از زندانیان در ایران عفو شده یا به مرخصی آمدند و نگرانی از ابتلا به کرونا و احساس تبعیض بر سر اعطای مرخصی، چندین زندان در کشور را به صحنه ناآرامی تبدیل کرد.
از جمله روز هشتم فروردین در جریان اعتراضها در زندان سقز، دهها زندانی از این زندان گریختند و مصطفی سلیمی، یکی از این زندانیان که موفق به خروج از کشور شده بود، چند روز بعد در اقلیم کردستان عراق بازداشت و نهایتا در زندان سقز اعدام شد.
پیش از ناآرامی در زندان سقز، گزارشهایی از شورش در چند زندان دیگر از جمله تبریز، الیگودرز، اهواز و فشافویه در اعتراض به شیوع ویروس کرونا در این زندانها منتشر شده بود.
یکی از جدیترین این ناآرامیها در زندانهای سپیدار و شیبان اهواز بود که منجر به کشته شدن دستکم سه زندانی و زخمی شدن تعدادی دیگر شد.