در پی مواجهه «دو جنگنده» با هواپیمای مسافربری ماهان در آسمان سوریه که ایران آنها را به ایالات متحده نسبت داده است، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد با ارسال نامهای به این نهاد و شورای امنیت، اعتراض رسمی ایران را اعلام میکند.
رسانههای ایران روز پنجشنبه دوم مرداد ماه گزارش دادند، دو جنگنده به هواپیمای مسافربری ماهان در آسمان سوریه نزدیک شدند که در پی این رخداد هواپیمای مسافربری مجبور به فرود اضطراری در فرودگاه دمشق شد.
گزارش این رسانهها از جمله خبرگزاری صدا و سیما، در ابتدا جنگندهها را اسرائیلی معرفی میکرد، اما ایران ساعاتی بعد انگشت اتهام خود را متوجه ایالات متحده کرد. خبرگزاری ایرنا نیز به نقل از خلبان پرواز ماهان نوشت که جتهای جنگی آمریکایی بودند.
بر اساس گزارشها، این حادثه چندین مجروح بر جای گذاشته است که دلیل آن اقدام واکنشی خلبان ماهان در کاهش سریع ارتفاع هواپیما بوده است.
گزارش خبرگزاری صدا و سیما نیز با ویدئویی همراه است که در آن یک مسافر میگوید، خلبان هواپیمای مسافربری برای جلوگیری از برخورد با این جنگنده به سرعت ارتفاع خود را کم کرد و همین باعث شد سر او به سقف بخورد و در نتیجه، خونریزی بکند.
این میان گزارشهای ضد و نقیضی درباره مرگ احتمالی یکی از مسافران منتشر شد که رسانههای لبنانی آن را به نقل از منابع مطلع رد کردند. ویدیوی یادشده یکی از مسافران را نشان میدهد که کف هواپیما دراز کشیده و تکان نمیخورد.
به نوشته رسانههای لبنانی، این مجروح که ابتدا قرار بود در بیمارستان رسول اعظم بیروت مورد درمان قرار گیرد، به بیمارستان حریری منتقل شده است.
هواپیمای مسافربری ماهان از تهران عازم بیروت بود که این حادثه پیش آمد و پس از فرود اضطراری در دمشق، پرواز خود را از سر گرفت و در فرودگاه بیروت بر زمین نشست.
ایران در نخستین واکنش رسمی خود به ایالت متحده درباره این هواپیما هشدار داد.
خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی بدون اشاره به نام آنها نوشت که یک جنگنده اف-۱۵ ایالات متحده به شعاع دیدرس هواپیمای مسافربری ایران رسید اما فاصله ایمن را رعایت کرد
ایرنا به نقل از سخنگوی وزارت خارجه ایران نوشت که مجید تختروانچی، نماینده دائم جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد به دبیرکل این نهاد اعلام کرده که «چنانچه هر حادثهای در مسیر برگشت برای این هواپیما اتفاق افتد، جمهوری اسلامی ایران آمریکا را مسئول آن خواهد شناخت».
عباس موسوی اضافه کرد که چنین پیامی به سفیر سوئیس در تهران نیز داده شده است.
ایرنا همچنین در گزارش دیگری نوشت که ایران به زودی طی نامهای مراتب اعتراض و جزئیات این حادثه را به سازمان ملل متحد اعلام خواهد کرد.
به گفته این خبرگزاری، نامه ایران به دبیرکل سازمان ملل متحد و شورای امنیت این سازمان ارسال خواهد شد تا به عنوان سندی در این سازمان بینالمللی ثبت شود.
همین گزارش عنوان میکند که خلبان هواپیمای ماهان با خلبانان این دو جنگنده برای اعلام هشدار رعایت فاصله ایمن گفتوگویی داشته است، و «آنها خود را آمریکایی معرفی کردهاند».
ایالات متحده هنوز واکنش رسمی به این گزارشها نداشته است. اما خبرگزاری رویترز به نقل از دو مقام آمریکایی بدون اشاره به نام آنها نوشت که یک جنگنده اف-۱۵ ایالات متحده به شعاع دیدرس هواپیمای مسافربری ایران رسید.
رویترز ادامه میدهد که اما جنگنده آمریکایی فاصله ایمن با هواپیمای ایرانی را رعایت کرد.
واشینگتن هواپیمایی ماهان را در فهرست تحریمهای خود قرار داده و آن را متهم به ارسال سلاح برای شبهنظامیان وابسته به ایران در سوریه و لبنان کرده است.