وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا از اتحادیه اروپا خواست تا اشخاص و نهادهای درگیر در پروژه موشکی ایران را هدف تحریمهای خود قرار دهد.
مایک پومپئو روز دوشنبه هشتم اردیبهشت در اظهاراتی بار دیگر به اقدام ایران در ارسال ماهواره نظامی به فضا واکنش نشان داد و تاکید کرد که دولت دونالد ترامپ ادعای مقامات جمهوری اسلامی مبنی بر صلحآمیز بودن این پروژه را هرگز باور نکرده است.
به گفته او، پرتابگر ماهوارهای که ایران از آن استفاده کرده، قابل تبدیل به موشک بالستیک قاره پیماست و تاکنون هیچ کشوری به دنبال ساخت موشک بالستیک قارهپیما نبوده مگر آن که هدفش حمل سلاح هستهای باشد.
وزیر خارجه آمریکا میگوید که همه کشورهای صلحطلب باید در کنار هم برنامه موشکی بالستیک ایران را رد کنند و مانع از ادامه «این برنامه خطرناک» شوند.
سپاه پاسداران سوم اردیبهشت اعلام کرد یک ماهواره را با موفقیت در مدار زمین قرار داده است. این ماهواره با اسم «نور» معرفی شده که سپاه میگوید نظامی است و با موشک قاصد پرتاب شده است.
اقدام ایران اما واکنش منفی آمریکا و قدرتهای اروپایی را به دنبال داشت که آن را تهدیدی برای ثبات در منطقه و امنیت اروپا نامیدند، امری که ایران رد میکند و تاکید دارد که برنامه موشکی و ماهوارهای آن صلحآمیز است.
مایک پومپئو در ادامه اظهارات روز دوشنبه خود به قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرده که دادوستد تسلیحاتی با ایران را به مدت پنج سال ممنوع میکند، و مهرماه امسال پایان خواهد یافت.
وزیر خارجه آمریکا اما بار دیگر خواستار تمدید تحریم تسلیحاتی ایران شد و گفت «بزرگترین کشور ضدیهود و حامی تروریسم نباید اجازه خرید و فروش سلاحهای متعارف را داشته باشد».
واشینگتن پیش از این نیز بارها از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود که ممنوعیت ایران برای خرید و فروش سلاح را تمدید کند، اما پرسش این است که آیا روسیه و چین با این درخواست همراهی میکنند یا نه.
طبق گزارش روزنامه نیویورک تایمز، روسها پیشتر به مقامات آمریکایی و اروپایی گفتهاند که مشتاق ازسرگیری فروش جنگافزارهای متعارف به ایران هستند.
مایک پومپئو روز دوشنبه همچنین از تماس تلفنی خود با ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، خبر داد و گفت که واشینگتن همکاری نزدیکی با پاریس در رابطه با ناتو، برقراری صلح و ثبات در خاورمیانه و پاسخگو کردن ایران برای اقدامات خود دارد.
وزارت خارجه فرانسه پیش از این پرتاب ماهواره نظامی ایران را محکوم کرده و آن را «ناسازگار» با قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل خوانده بود.