لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۸ تیر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۴۸

کارشناسان سازمان ملل: ایران و کره ‌شمالی همکاری موشکی خود را از سر گرفته‌اند


ماکتی از موشک شهاب-۳ ایران در کنار تصویری از رهبر جمهوری اسلامی در میدان بهارستان تهران
ماکتی از موشک شهاب-۳ ایران در کنار تصویری از رهبر جمهوری اسلامی در میدان بهارستان تهران

یک گروه از کارشناسان سازمان ملل که بر تحریم‌های کره شمالی نظارت می‌کنند گزارش داده‌اند که ایران و کره شمالی از سال ۲۰۲۰ دوباره شروع به همکاری در زمینه توسعه موشک‌های دوربرد و انتقال قطعات ساخت این موشک‌ها کرده‌اند.

خبرگزاری فرانسه که یک نسخه از این گزارش را رویت کرده روز سه‌شنبه نوشت که این گزارش روز دوشنبه، ۲۰ بهمن به شورای امنیت سازمان ملل ارسال شده است و در آن کره شمالی متهم به نقض صریح تحریم‌های سازمان ملل شده است.

خبرگزاری رویترز روز ۳۰ آذر در گزارشی به نقل از یک مقام آمریکایی نوشته بود که ایران و کره‌ شمالی همکاری خود در زمینه یک موشک دور‌برد که نوع آن مشخص نیست را از سر گرفته‌اند، و این همکاری شامل انتقال قطعات حساس است.

در گزارش کارشناسان سازمان ملل تاکید شده است که همکاری‌های ایران و کره‌ شمالی در حالی دوباره آغاز شده است که کره‌ شمالی اقدام به آزمایش کلاهک‌های اتمی جدید برای موشک‌های بالستیک دوربرد کرده است.

خبرگزاری بلومبرگ هم با اشاره به گزارش کارشناسان سازمان ملل نوشته است که یافته‌های این کارشناسان نشان می‌دهد که «مرکز تحقیقاتی شهید حاجی علی موحد» در ساخت موشک ماهواره‌بر از «کمک و پشتیبانی» متخصصان کره‌ شمالی بهره برده است.

دولت آمریکا شهریور امسال با تاکید بر این که تولیدکنندگان موادی که کاربرد دوگانه در تولید موشک‌های بالستیک دارند تحریم می‌شوند، گفت در همین راستا شرکت «شهید حاج علی موحد» نیز تحریم می‌شود. ‎

میراحمد نوشین، محمد غلامی و اصغر اسماعیل‌پور نیز سه فردی هستند که در ارتباط با شرکت «شهید حاج علی موحد» به لیست تحریم‌ها افزوده شده‌اند.

نام میراحمد نوشین قبلا هم در ارتباط با همکاری‌های موشکی ایران و کره‌ شمالی مطرح شده بود.

وزارت خزانه‌داری آمریکا دی‌ماه سال ۹۴ در گزارشی که پیرامون تحریم برخی مقام‌ها و شرکت‌های ایرانی مرتبط با برنامه موشکی ایران نوشت که گروه صنعتی شهید همت (SHIG) که مرکز تولید پیشران با سوخت مایع است در حال همکاری با کره‌ شمالی برای توسعه موتوری با رانش ۸۰ تن بوده و رئیس این مرکز، میراحمد نوشین برای مذاکره درباره قراردادهایی در این زمینه به پیونگ‌یانگ سفر کرده بود.

گروه شهید همت از سوی دولت آمریکا به عنوان نهاد اصلی مرتبط با برنامه موشکی بالیستیک ایران معرفی شده است.

بر اساس گزارش کارشناسان سازمان ملل، دولت ایران اواخر آذرماه امسال در پاسخ به سوالات کارشناسان سازمان ملل، به صورت کتبی همکاری در این زمینه با کره‌ شمالی را تکذیب کرده و گفته است نتایج این تحقیق بر اساس داده‌های نادرست به دست آمده است.

انتشار این گزارش در حالی رسانه‌ای می‌شود که موضوع برنامه موشکی ایران به عنوان یکی از مهم‌ترین مسائل مورد توجه اتحادیه اروپا و آمریکا برای گفت‌وگوهای احتمالی با ایران مطرح شده است.

مقام‌های دولت ایران اما می‌گویند برنامه موشکی ایران ماهیت دفاعی دارد و به هیچ وجه حاضر به مذاکره درباره آن نیستند.

منبع: خبرگزاری فرانسه، خبرگزاری بلومبرگ، رادیوفردا/ ر. ح./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG