مسئول هیات آمریکایی در مذاکرات هستهای وین به خبرگزاری رویترز گفت که بعید است ایالات متحده بر سر احیای توافق هستهای با ایران به توافق برسد، مگر آن که تهران چهار شهروند آمریکایی را که به «گروگان» گرفته است، آزاد کند.
رابرت مالی، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، روز یکشنبه سوم بهمن در مصاحبه خود با خبرگزاری رویترز این موضع دیرینه واشینگتن را تکرار کرد که مسئله چهار شهروند آمریکایی مورد اشاره جدای از مذاکرات هستهای است.
وی اما در عین حال یک گام جلوتر رفت و گفت که آزادی این افراد پیششرطی برای توافق هستهای است.
آقای مالی اظهار داشت: «این دو موضوعات جداگانهای هستند و ما هر دوی آنها را دنبال میکنیم. اما باید بگویم، تصور این امر خیلی سخت است که ما به توافق هستهای بازگردیم در حالی که چهار آمریکایی بیگناه در ایران به گروگان گرفته شدهاند.»
وی افزود: «بنابراین، با این که ما با ایران در حال مذاکره غیرمستقیم بر سر پرونده هستهای هستیم، اما باز مذاکراتی نیز با آنها داریم که نسبت به آزادی گروگانهایمان اطمینان حاصل کنیم و البته که این مذاکرات هم غیرمستقیم است.»
رابرت مالی هماکنون برای حضور در مذاکرات احیای برجام در وین بهسرمیبرد، مذاکراتی که هدف از آن بازگشت ایالات متحده و ایران به توافق هستهای و اجرای کامل آن است.
سپاه پاسداران در سالهای اخیر چندین شهروند دوتابعیتی و افراد خارجی را بازداشت کرده که اتهام اغلب آنها جاسوسی بوده است.
گروههای مدافع حقوق بشر ایران را متهم کردهاند که با بازداشت این افراد از آنها به عنوان اهرم دیپلماتیک استفاده میکند. غرب نیز این زندانیان را زندانیان سیاسی و گروگان نامیده و از تهران خواسته است که آنها را آزاد کند. تهران اما اتهام سیاسی بودن بازداشت این افراد را رد کرده است.
آقای مالی در مصاحبه خود با خبرگزاری رویترز همراه با بری روزن، دیپلمات سابق آمریکایی بود که آبان سال ۱۳۵۸ پس از یورش دانشجویان پیرو آیتالله خمینی به سفارت ایالات متحده در تهران به گروگان گرفته شد.
آقای روزن که ۷۷ سال دارد همزمان با مذاکرات هستهای قدرتهای جهانی با ایران در وین دست به اعتصاب غذا زده و خواستار آزادی زندانیان آمریکایی، بریتانیایی، فرانسوی، آلمانی، اتریشی و سوئدی در ایران شده و تاکید کرده که واشینگتن بدون آزادی آنها نباید به توافق بازگردد.
رابرت مالی گفت: «من با خانوادههای شماری از این گروگانها صحبت کردهام و آنها بسیار سپاسگزار کاری هستند که آقای روزن میکند، اما آنها در عین حال از او تقاضا دارند که به اعتصاب غذای خود پایان دهد.»
آقای روزن نیز گفت که پنج روز پس از اعتصاب غذا احساس ضعف دارد و به این درخواستها توجه میکند.
وی عنوان کرد: «به درخواست آقای مالی، پزشکانم و دیگران، توافق کردهایم که پس از این جلسه به اعتصاب غذایم پایان دهم، اما این بدان معنا نیست که دیگران این پرچم را برافراشته نگه ندارند.»
چهار شهروند آمریکایی که در ایران زندانی هستند عبارتند از سیامک نمازی و پدر او باقر نمازی که به «همکاری با دول متخاصم» متهم شدهاند، و همچنین مراد طاهباز، فعال محیط زیست، و عماد شرقی، بازرگان.