مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی از افزایش دوباره ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران خبر داده، اما گفته است ایران اخیرا وعده داده تا حجم ذخایر اورانیوم با غلظت بالای خود را دیگر افزایش ندهد، به شرط آن که شورای حکام آژانس قطعنامهای علیه تهران صادر نکند.
بر اساس گزارش فصلی که رافائل گروسی برای شورای حکام آژانس تهیه کرده و برخی خبرگزاریهای غربی روز سهشنبه ۲۹ آبان بخشهایی از آن را منتشر کردند، او تصریح کرده است که ایران تا ۲۶ اکتبر، بیش از سه هفته پیش، حدود ۱۸۲.۳ کیلوگرم ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی داشته که ۱۷.۶ کیلوگرم بیشتر از ماه اوت است.
آقای گروسی اخیرا سفری به ایران داشت تا مقامات جمهوری اسلامی را به افزایش همکاریها و رفع نگرانیهای آژانس متقاعد کند.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در دیدار با مدیر کل آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد که تهران آماده است به منظور «رفع ابهامات و شبهاتی» که دربارهٔ فعالیت هستهای ایران وجود دارد با این نهاد بینالمللی «همکاری و همگرایی» داشته باشد.
بر اساس ارزیابی آژانس، ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی ایران که بسیار نزدیک به سطح ۹۰ درصدی مورد نیاز برای تولید بمب هستهای است، قابلیت تولید چند بمب هستهای را دارد.
طبق برآورد آژانس، حدود ۴۲ کیلوگرم اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد، در صورت غنیسازی بیشتر تا سطح ۹۰ درصد میتواند برای ساخت یک بمب هستهای کافی باشد.
آقای گروسی در گزارش فصلی خود تصریح کرده است جمهوری اسلامی اقدامات اولیه برای عدم افزایش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را آغاز کرده است.
خبرگزاری رویترز از قول دیپلماتهای ارشد گزارش داده که پیشنهاد ایران برای توقف رشد حجم ذخایر اورانیوم در سطح ۱۸۵ کیلوگرم مشروط به لغو قطعنامه پیشنهادی قدرتهای غربی علیه ایران در نشست هفته جاری شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
نشست شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی قرار است چهارشنبه هفته جاری، ۳۰ آبان، برگزار شود و به گزارش رویترز، قدرتهای اروپایی در صدد صدور قطعنامهای علیه ایران در این نشست هستند.
ساعاتی پیش از فاش شدن محتوای این گزارش، خبرگزاری فرانسه نیز به نقل از دیپلماتها اعلام کرد قدرتهای اروپایی با حمایت آمریکا قصد دارند قطعنامهای در شورای حکام به تصویب برسانند که همکاری ضعیف ایران را آژانس را سرزنش میکند.
اسوشیتدپرس نیز به نقل از یک دیپلمات نوشت اگر قطعنامهای در شورای حکام علیه ایران صادر شود، احتمالا تهران تعهد به افزایش ندادن ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی خود را اجرا نخواهد کرد.
عباس عراقچی وزیر خارجه ایران ۲۷ آبان در یک مصاحبه تلویزیونی تهدید کرد که در صورت تصویب قطعنامهای در این شورا، ایران اقدام به «پاسخ متقابل» خواهد کرد.
آژانس در گزارشهای فصلی خود بارها نسبت به عدم همکاری ایران با این نهاد و همچنین عدم پاسخ معتبر به سوالات پیشین انتقاد کرده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی همچنین در گزارش فصلی خود تخمین زده است که تا ۲۶ اکتبر، ذخایر کلی اورانیوم غنیشده ایران از شش هزار و ۶۰۴ کیلوگرم فراتر رفته که ۸۵۲ کیلوگرم بیشتر از ماه اوت است.
وزیر خارجه ایران درباره «شرایط بحرانی» یک سال باقیمانده تا انقضای برجام و اقدام احتمالی اروپا برای فعال کردن مکانیسم ماشه هشدار داده و همزمان احمد نادری، عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی، به خبرگزاری ایلنا گفته است: «ما تا به سمت بمب اتمی نرویم تعادل در منطقه برقرار نمیشود».
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که بر برجام صحه گذاشت در ۱۸ اکتبر ۲۰۲۵ میلادی (۲۶ مهر ۱۴۰۴) به انقضا میرسد و محدودیتهای هستهای علیه ایران پایان مییابد.
«اسنپبک» یا «مکانیسم ماشه» امکان بازگشت فوری و خودکار تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل در شرایط خاص عدول ایران از تعهدات هستهایش را فراهم میکند.