لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۱۲

سینوپک چین خرید نفت ایران را «نصف کرد»


خبرگزاری رویترز از قول منابع صنعتی و کشتی‌رانی گزارش داد که شرکت سینوپک چین به خاطر فشارهای فزاینده آمریکا، خرید نفت ایران در ماه جاری میلادی، سپتامبر، را نصف کرده است.

این منابع درباره میزان کنونی خرید نفت جمهوری اسلامی توسط این شرکت چینی که هم اکنون میدان یادآوران ایران را نیز توسعه می دهد، توضیح ندادند، اما این شرکت قرارداد خرید روزانه ۲۶۰ هزار بشکه نفت از ایران داشت و طی سال گذشته ۲۰ درصد از کل خرید نفت چین از ایران توسط سینوپک انجام شده بود.

بر اساس آمارهای رسمی ایران، این شرکت چینی برای توسعه میدان یادآوران قرارداد بیع متقابل امضا کرده و سهمی ۴۸.۷ درصدی در توسعه این میدان دارد. فاز اول این پروژه از سال ۲۰۱۴ تاکنون روزانه ۸۵ هزار بشکه تولید نفت دارد و فاز دوم آن نیز اخیرا به بهره برداری اولیه رسیده و هم اکنون تولید این میدان روزانه ۱۱۵ هزار بشکه است.

یادآوران با ۳۴ میلیارد بشکه نفت درجا، یکی از بزرگ‌ترین میادین نفتی ایران است و هزینه فاز اول این پروژه تقریبا ۳.۴ میلیارد دلار بود. بر اساس قرارداد بیع متقابل، ایران به جای پول نقد، اصل سرمایه و سود شرکت چینی را با تحویل بخشی از تولید همین میدان بازپرداخت می‌کند.

این غول نفتی چین، همزمان با هنگ کنگ، در لندن و نیویورک نیز ثبت شده است و در مقابل تحریم‌های آمریکا آسیب‌پذیر است.

رویترز از قول منابعی نوشته است که افت چشمگیر خرید نفت سینوپک از ایران یک ماه بعد از دیدار مقامات آمریکا و دادن «اولتیماتوم» به مسئولان این شرکت در پکن اتفاق افتاده است.

هنوز معلوم نیست پالایشگاه‌های دیگر چین چه تصمیمی خواهند گرفت.

رویترز در گزارشی دیگر آمارهای صادرات نفت ایران به آسیا را منتشر کرده است.

واردات نفت چین از ایران طی ماه گذشته، اوت، نسبت به دوره مشابه سال گذشته نه تنها کاهش نیافته، بلکه ۲.۳ درصد نیز افزایش یافته و به بالای ۸۰۴ هزار بشکه رسیده است که بیشترین میزان از زمان برچیده شدن تحریم‌ها است.

متوسط واردات نفت چین از ایران طی هشت ماه سال جاری نیز نسبت به دوره مشابه ۹.۳ درصد افزایش یافته و به حدود ۶۶۷ هزار بشکه در روز رسیده است. متوسط خرید نفت کل آسیا از ایران طی هشت ماه سال جاری نیز نسبت به دور مشابه پارسال ثابت مانده است.

در همین زمینه محمدباقر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه سه‌شنبه هفته جاری اعلام کرد که «درآمدهای نفتی ایران در نیمه اول سال جاری خورشیدی نسبت به دور مشابه سال گذشته ۶۱ درصد افزایش یافته است».

طی سال جاری هم قیمت‌های جهانی نفت اوج گرفته و هم طی ماه‌های اولیه سال جاری میلادی، ایران کل صادرات روزانه خود را به ۲.۸ میلیون بشکه افزایش داد که ۳۰۰ هزار بشکه بیشتر از متوسط صادرات سال گذشته بود.

البته صادرات نفت ایران به آسیا در ماه اوت نسبت به ماه قبل آن کاهش چشمگیری را نشان می دهد، در حالی که صادرات به اروپا نیز نصف شده است. کل صادرات نفت ایران در ماه گذشته نسبت به ماه ژوئیه بیش از نیم میلیون بشکه کاهش یافته و انتظار می رود در ماه جاری نیز به همین میزان افت داشته باشد و برای ماه نوامبر (آبان‌ماه) که تحریمهای آمریکا اعمال می شود، به یک میلیون بشکه در روز برسد.

کل صادرات نفت خام ایران در سال گذشته روزانه ۲.۱ میلیون بشکه بود. ایران روزانه ۴۰۰ هزار بشکه نیز صادرات میعانات گازی داشت که نوعی نفت خام فوق سبک است که از میادین گازی تولید می‌شود.

منابع: رویترز، شرکت ملی نفت ایران، بلومبرگ، ایرنا، رادیوفردا/ د. خ./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG