شماری از نمایندگان مجلس شورای اسلامی به منظور الزام مالکان به اجاره دادن واحدهای مسکونی خالی طرحی را تهیه کردند که بر اساس آن این خانهها باید ظرف یک ماه اجاره داده شود.
ابوالفضل ابوترابی، عضو کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس ایران، به خبرگزاری رسمی ایرنا گفت در صورتی که خانههای خالی ظرف یک ماه اجاره داده نشوند، مردم میتوانند درباره آنها در سامانهای که به همین منظور طراحی شده، اطلاعرسانی کنند.
آن طور که ابوترابی گفته، در حال حاضر «دو میلیون و ۶۰۰ هزار مسکن خالی» در ایران وجود دارد که «سه برابر بیشتر از کشورهای توسعهیافته است.»
این نماینده افزود، این در حالی است که در حال حاضر در ایران «با مشکل مسکن خالی و احتکار آن روبهروییم و شاهد بالا رفتن اجارهخانهها هستیم.»
به گفته وی، تعداد منازل مسکونی خالی در ایران به اندازه منازلی است که تاکنون در پروژه مسکن مهر ساخته شده است.
بر اساس این طرح، در صورت امتناع مالکان از اجاره منزل خود، دادستانی هر منطقه به منظور راستیآزمایی، با اعزام کارشناس رسمی و معاینه کارشناسی محل، نسبت به انعقاد قرارداد یک ساله و اجاره ملک اقدام میکند.
قرار است پس از جمعآوری امضا برای طرح، این موضوع در جلسه علنی مجلس شورای علنی مطرح شود.
اوایل مردادماه نیز سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی از تدوین طرح مالیات بر عایدی مسکن و زمین خبر داده بود که با ۸۰ امضا تقدیم هیئت رئیسه شده است.
اردیبهشتماه نیز اتحادیه املاک اعلام کرده بود که خانههای خالی از خردادماه مشمول پرداخت مالیات میشوند.
به گفته مصطفی قلیخسروی، در گفتوگو با روزنامه شهروند، طرح دریافت مالیات از خانههای خالی از آن رو سالها بر زمین مانده بود که یک بهانه بزرگ برای اجرای این طرح وجود داشت: «املاک ایران شناسایی نشده است و چون بانک اطلاعاتی نداریم، نمیتوانیم مالیات بگیریم.»
وی اضافه کرده که در حال حاضر این «بهانه» رفع شده و وزارت راه و شهرسازی بر اساس قانون موظف شده است «سامانه ملی املاک و اسکان کشور» را به سرعت راهاندازی کرده و منازل خالی را شناسایی کند.
آن طور که خبرگزاری ایسنا نوشته است، تعداد خانههای خالی در ایران در فاصله سالهای ۹۰ تا ۹۵ رقمی معادل ۶۳ درصد افزایش پیدا کرده که این میزان رشد، ۵/ ۴ برابر نرخ رشد واحدهای مسکونی در حال استفاده است.
دو میلیون و ۶۰۰ هزار واحد مسکونی بلااستفاده در ایران، حدود ۹ درصد از کل موجودی مسکن کشور را شامل میشود.
بر اساس گزارشهای مرکز آمار در سال ٩۵، استان تهران با ١٨.٩ درصد بیشترین سهم از خانههای خالی را به خود اختصاص داده و پس از آن استانهای اصفهان با ٩.٣ درصد و خراسان رضوی با ٧.٥ درصد در رتبههای بعدی قرار دارند.
بر اساس قانون اصلاح قانون مالیاتهای مستقیم، مالکان خانههای خالی در صورت شناسایی در سال اول، از سال دوم خالی بودن، مشمول مالیاتی معادل نصف مالیات بر اجاره خواهند شد.
نرخ این مالیات ۱۵ درصد است و پایه آن، یکسوم اجاره واقعی آپارتمان در شهرهاست.
مبلغ دریافتی از مالکان خانههای خالی بر اساس این فرمول، به طور متوسط حدود یکهزار تومان در هر مترمربع خواهد بود که این رقم حدود ۰۲. ۰درصد بهای فعلی هر متر مربع واحد مسکونی است.