کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران روز سهشنبه، هفتم شهریورماه، دولت حسن روحانی را به اجرای «شفاف و بهموقع» قانون «اقدام متقابل در اجرای برجام» ملزم کرد.
به گزارش خبرگزاری مهر، سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس گزارش «شش ماهه دوم اجرای برجام» را که این کمیسیون تهیه کرده است قرائت کرد.
در این گزارش که متن کامل آن را چند خبرگزاری منتشر کردهاند بیشترین تاکید بر آن چیزی است که در این گزارش «نقض عهد» و «پیمانشکنی» از سوی ایالات متحده خوانده شده است.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، که از منتقدان سرسخت توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی موسوم به برجام است و در زمان کارزار انتخاباتی خود نیز وعده داده بود این توافق را کنار خواهد گذاشت بهویژه در ماههای گذشته ایران را به عدم اجرای کامل این توافق متهم کرده است.
او از جمله در مردادماه گذشته در انتقادی مجدد از توافق هستهای ایران و شش قدرت جهانی چنین اظهار نظر کرد که «شخصاً» اعتقاد دارد ایرانیها مطابق توافق عمل نمیکنند و «فکر نمیکنم به روح توافق پایبند هستند».
در واکنش به این سخنان، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، روز ۲۰ مرداد، در صفحه توئیتر خود رئیس جمهوری آمریکا را متهم کرد که به دنبال لغو توافق هستهای است، اما «از ترس منزوی شدن میخواهد تقصیر را به گردن ایران بیندازد».
او اضافه کرد که «سوءنیت در صدر موارد نقض روح و متن برجام از سوی آمریکاست».
در مقابل، دولت آمریکا پیش از این تأکید کرده است که برنامه موشکی ایران و همچنین فعالیتهای نیروی قدس سپاه پاسداران در خارج از خاک ایران، نقض روح توافق هستهای است، چرا که بر پایه این توافق، ایران قرار است در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در سطح جهانی مشارکت کند.
در پاسخ، کمیسیون امنیت ملی مجلس ایران نیز در گزارش تازه خود با انتقاد از آمریکا دولت را ملزم میکند که در اجرای قانون مصوب مهرماه سال ۹۴ موسوم به قانون «اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام» صریح، شفاف و به موقع اقدام کند.
دولت حسن روحانی سپس موظف شده است که به همراه گزارشهای سه ماهه روند اجرای برجام، گزارش «اقدامات متناسب و متقابل» را نیز به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تقدیم کند.
دولت روحانی همچنین، بر اساس این قانون، موظف است «هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریمها یا بازگرداندن تحریمهای لغو شده و یا وضع تحریم تحت هر عنوان دیگر را به دقت رصد کند و اقدامات متقابل در جهت احقاق حق ملت ایران انجام دهد».
ایران و شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۱۳۹۴ در وین بر سر «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) به توافق دست یافتند. بر اساس این توافق، ایران بسیاری از فعالیتهای هستهایش را تعطیل کرد و در مقابل تحریمهای بینالمللی اتمی علیه ایران نیز معلق یا برداشته شد.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که پس از حصول توافق هستهای وین و با هدف تأیید آن صادر شد، از ایران خواسته است که از توسعه موشکهای بالیستیک که قابلیت حمل کلاهک هستهای داشته باشند، خودداری کند.
دولت دونالد ترامپ تأکید میکند که برنامه موشکی ایران و همچنین فعالیتهای نیروی قدس پاسداران نقض روح توافق هستهای است، چرا که بر پایه این توافق، ایران قرار است در ایجاد صلح و ثبات در منطقه و در سطح جهانی مشارکت کند. مقامهای ایرانی این موضوع را رد کرده اند.