یکی از نمایندگان مجلس ایران که در جمع بازدیدکنندگان از اوین در پیوند با بازداشتهای اعتراضات دیماه حضور داشت، گفته فیلمی که با عنوان «فیلم خودکشی» سینا قنبری، یکی از معترضان بازداشتی توصیف میشود، دربرگیرنده صحنهای از خودکشی نیست.
۱۱ عضو مجلس شورای اسلامی، پس از تاکید شماری از نمایندگان بر لزوم دیدار از بازداشتشدگان اعتراضات دیماه در زندان اوین تهران، در نهایت ۱۰ بهمن ماه از اوین بازدید کردند.
پس از این بازدید به نقل از رئیس کمیسیون قضائی مجلس گزارش شد که «فیلم خودکشی» سینا قنبری، برای بازدیدکنندگان پخش شدهاست. سینا قنبری، جوان ۲۲ ساله تهرانی، یکی از بازداشتشدگان اعتراضات است که پس از چندی خبر درگذشت آنها در زندان منتشر شد.
علیرضا رحیمی، نماینده بازدیدکننده از اوین، در کانال تلگرام خود نوشتهاست که آقای قنبری مدت شـش روز را در محل پیشین اجرای احکام زندان، بهعنوان متهم سپری کردهاست. سپس برای او قرار وثیقه صادر شده؛ «اظهار داشته اعتیاد ندارد و لذا در بند افراد سالم و پاک نگهداری میشدهاست».
به گفته آقای رحیمی، در فیلمی که به نمایندگان نشان داده شده، روز ۱۶ دی ماه، در ساعت ۳ بامداد، فردی، با هویت سینا قنبری، درحالیکه کیسه پلاستیکی مشکی بلند و پیچیدهشدهای در دست راست دارد، وارد یکی از سرویسهای بهداشتی میشود. پس از آن «مدت بسیار طولانی بدون هیچ اتفاق یا حرکتی محوطه سرویسها ضبط شده تا اینکه حدود دو ساعت بعد یکی از زندانیان وارد شده و مستقیما به همان سرویسی که سینا رفته وارد میشود و با صحنه جسد افتاده بر زمین مواجه و به حالت بهت و شوکه برمیگردد».
به گفته آقای رحیمی، سپس شماری از زندانیان تلاش میکنند با روش فشار دست بر سینه، او را احیا کنند. در نهایت پیکر سینا قنبری در ساعت هفت صبح تحویل پزشک قانونی شدهاست.
این نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی تاکید کرده از این فیلم به اشتباه با عنوان فیلم «خودکشی» نام برده شده، در حالیکه اساسا فیلمی که نحوه مرگ را در برگیرد وجود ندارد.
علیرضا رحیمی در بخشی دیگر از یادداشت خود، میگوید «با انجام تحقیقات از هم بندیهای وی و نیز اشخاصی در محل سکونتش، مقامات زندان به این نتیجه رسیدهاند که وی قبلا قرص اعصاب مصرف میکرده و به گواهی هم بندیهایش حالتهای بیقراری در او مشهود بوده است».
به گفته آقای رحیمی حتی «با فرض خودکشی این متهم، در اینکه آیا امکان پیشگیری از خودکشی وجود داشته یا خیر قطعا پس از بررسی پرونده و مستندات قابل اظهار نظر قطعی است».
در پی اعتراضهای دی ماه در شهرهای مختلف ایران، و پس از انتشار گزارشهایی در مورد کشته شدن چند تن از بازداشتشدگان اعتراضها در بازداشتگاهها، گروهی از نمایندگان مجلس درخواست بازدید از زندان اوین را مطرح کردند. شماری از نمایندگان هشدار داده بودند نگران وقوع «کهریزک دوم» هستند. سه هفته طول کشید تا قوه قضائیه با این بازدید موافقت کند.
آقای رحیمی در تلگرام خود نوشته است که نمایندگان در نهایت موفق «به صبحت با باقیمانده کمی از بازداشتشدگان» شدهاند.
به جز مرگ مبهم سینا قنبری، گزارشهایی نیز درباره مرگ وحید حیدری و شهاب ابطحیزاده در اراک، محسن عادلی در دزفول، سارو قهرمانی و کیانوش زندی در سنندج منتشر شده است. این در حالی است که مقامهای قضایی جمهوری اسلامی میگویند آنها «خودکشی» کردهاند یا مرگ آنها با تجمعهای اعتراضی ارتباطی نداشته است.