مرکز آمار ایران نرخ تورم سالانه خوراکیها در تیرماه امسال را ۶۶ درصد اعلام کرد که در میان اقلام خوراکی، روغنها و چربیها با ۱۴۵ درصد رشد قیمت، صدرنشین هستند.
بر اساس این گزارش که روز سهشنبه سوم مرداد در سایت مرکز آمار منتشر شد، افزایش قیمت انواع گوشت در ۱۲ ماهه منتهی به تیرماه امسال نسبت به دور مشابه پارسال (تورم سالانه) نیز ۸۲ تا ۸۶ درصد بوده است.
در کنار ناتوانی مردم از خرید گوشت قرمز و کاهش چشمگیر مصرف آن، اخیرا ادامه اوجگیری قیمت مرغ به کیلویی ۱۲۰ هزار تومان موجی از انتقادها را برانگیخته است.
آمارهای میدانی نشان میدهد که قیمت مرغ در تیرماه امسال نسبت به تیر پارسال (تورم نقطه به نقطه) تقریبا دو برابر شده، اما مرکز آمار این رقم را کمتر از ۸۰ درصد عنوان کرده است؛ موضوعی که نشان میدهد مرکز آمار ایران برآورد افزایش قیمت خوراکیها را تعدیل کرده و رشد قیمت واقعی، بالاتر از ارقامی است که این نهاد وابسته به دولت اعلام کرده است.
همچنین مرکز آمار بر این ادعاست که تورم نقطه به نقطه اقلام خوراکی در تیرماه امسال ۳۷ درصد بوده؛ به عبارتی قیمت انواع خوراکیها در تیرماه امسال نسبت به ماه مشابه پارسال تنها ۳۷ درصد رشد داشته که با گزارشهای میدانی مختلف بهطور چشمگیری در تضاد است.
این نهاد دولتی، رشد قیمت مسکن و اجارهبها را نیز تنها ۳۸ درصد گزارش داده است.
بانک مرکزی ایران از اسفند پارسال بدون هیچ توضیحی انتشار آمارهای تورم مسکن را متوقف کرده، اما همان گزارش نشان میدهد رشد قیمت مسکن در تهران طی دیماه ۱۴۰۱ نسبت به ماه مشابه سال قبل ۵۴ درصد بوده است.
بنا به ارزیابی مرکز آمار، بیشترین نرخ تورم در میان استانهای کشور مربوط به استان یزد بوده است. در حالی که متوسط نرخ تورم سالانه کل کشور ۴۷.۵ درصد ارزیابی شده، این رقم برای یزد نزدیک به ۵۸ درصد بوده است. در نقطه مقابل، تهران کمترین نرخ تورم را داشته و رشد قیمتها در دوره یاد شده ۴۳ درصد بوده است.
در مجموع دو سوم استانهای کشور بالاتر از متوسط نرخ تورم سالانه کشور، رشد قیمت را تجربه کردهاند.