لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۷

کمالوندی: محموله دوم اورانیوم ۲۰ درصدی در آستانه ورود به ایران


سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کرد که ایران هفت ماه پیش اولین محموله اورانیوم ۲۰ درصدی را تحویل گرفته و دومین محموله نیز «در آستانه انتقال» به ایران است.

بهروز کمالوندی در مصاحبه با خبرگزاری میزان که روز شنبه ۲۰ مرداد منتشر شده است گفت که ایران بر اساس توافق اتمی وین ۱۰ محموله سوخت خود را به روسیه منتقل کرد.

به گفته آقای کمالوندی، ایران اولین محموله را حدود هفت ماه پیش تحویل گرفته و محموله دوم هم «در آستانه انتقال» است.

وی گفت که هر کدام از این محموله‌ها می‌تواند به مدت یک سال برای راکتور تهران استفاده شود.

در سال‌های گذشته نیز مقامات جمهوری اسلامی از تحویل اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد از سوی روسیه به ایران خبر داده بودند. از جمله در سال ۹۵، علی اصغر زارعان، دستیار ویژه رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، خبر داده بود که پنج کیلوگرم اورانیوم غنی شده با خلوص ۲۰ درصد از روسیه وارد اصفهان شده است.

وی گفته بود که بر اساس توافق ایران و روسیه، اورانیوم ۲۰ درصدی در صورت اعلام نیاز تهران در محموله‌های پنج کیلوگرمی به ایران فرستاده می‌شود.

به گفته مقامات جمهوری اسلامی، اورانیوم ۲۰ درصد غنی شده، سوخت راکتور تحقیقاتی تهران است که مصارف پزشکی و کشاورزی دارد.

بر اساس گفته های پیشین آقای کمالوندی، ایران پیش از این همچنین ۳۴۰ تن اورانیوم طبیعی از روسیه دریافت کرده است.

در سال ۲۰۱۵ و همزمان با مذاکراتی که در ‌‌نهایت به توافق هسته‌ای انجامید نیز ایران محموله مشابهی از اورانیوم طبیعی را از روسیه در ازای ارسال اورانیوم‌های غنی شده خود به آن کشور دریافت کرد.

اورانیوم طبیعی را می‌توان به درجات گوناگون و برای سوخت هسته‌ای برای راکتور، سوخت لازم برای مصارف پزشکی و تحقیقاتی و حتی برای تولید سلاح هسته‌ای، غنی‌سازی کرد.

ایران تا پیش از برجام، اورانیوم را تا ۳.۵ درصد و در مقطعی تا درجات بالاتر از ۲۰ درصد غنی‌سازی می‌کرد.

میزان غنی‌سازی ایران تا ۱۵ سال آینده در سطح ۳.۶۷ درصد تعیین شده است.

در همین حال سخنگوی سازمان انرژی اتمی گفت که درصورت عدم توافق ایران و اروپا برای ادامه برجام پس از خروج آمریکا،جمهوری اسلامی اورانیوم را تا ۲۰ درصد غنی‌سازی خواهد کرد.

آقای کمالوندی همچنین گفت که ایران به دلیل مخالفت‌های آمریکا در بحث گداخت هسته‌ای پروژه «وِست» را با همکاری فرانسه جایگزین «آیتِر» کرده است.

وی خبر داد که کارشناسان ایرانی اخیرا به فرانسه سفر کرده و از این پروژه بازدید کرده‌اند.

«آیتِر» یا همان راکتور گرماهسته‌ای آزمایشی بین‌المللی یک پروژه تحقیقاتی بین‌المللی در زمینه انرژی هسته‌ای است که مرکز آن فرانسه است.

از زمان به اجرا در آمدن برجام، مقام‌های ایرانی وعده پیوستن به این پروژه را داده بودند اما عضویت ایران در این پروژه به دلیل مخالفت آمریکا منتفی شد.

منبع: روزنامه اعتماد، خبرگزاری ایرنا و رادیو فردا؛ ا.م/س.ن
XS
SM
MD
LG