لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۲:۳۳

رویترز: «تلاش ایران» برای خبرپراکنی هدفمند و دروغین


خبرگزاری رویترز روز جمعه، نهم آذر، گزارش داد که ۷۱ وبسایت ناشر اخبار جعلی را شناسایی کرده است که به «سازمانی مستقر در تهران» وابسته هستند و اطلاعات کذب و اخبار مورد تایید جمهوری اسلامی را به زبان‌های مختلف در اختیار مخاطبانی در ۱۵ کشور مختلف قرار می‌دهند.

بنابر همین گزارش، ماهانه حدود نیم میلیون نفر از طریق این وبسایت‌ها و بیش از یک میلیون نفر از طریق شبکه‌های اجتماعی وابسته به سایت‌های یادشده در معرض این خبرهای جعلی قرار می‌گیرند.

خبرگزاری رویترز با اشاره به اینکه مقام‌های جمهوری اسلامی در تهران و لندن حاضر نشدند در این باره صحبت کنند گفته است نمی‌تواند درباره وابستگی این وبسایت‌ها به حکومت جمهوری اسلامی اظهار نظری کند.

رویترز می‌گوید ۷۱ وبسایتی را که شناسایی کرده، به نحوی با «اتحادیه بین‌المللی رسانه‌های مجازی»، مستقر در تهران، در ارتباط هستند: یا ویدئوها و کاریکاتورهای این مرکز را منتشر کرده‌اند یا نشانی و شماره تلفنی که ثبت آنلاین کرده‌اند همان نشانی و تلفن مرکز یادشده است.

این اتحادیه در صفحه اول وبسایت خود یکی از اهدافش را این گونه ذکر کرده است: «مقابله با استکبار و فعالیت‌های جبهه صهیونیسم و دولت‌های غربی».

خبرگزاری رویترز همچنین به چندین وبسایت دیگر از جمله برای مخاطبانی در پاکستان، یمن، سودان و حتی روسیه، اشاره کرده و آنها را وابسته به ایران خوانده است.

این خبرگزاری با تأکید بر اینکه در جنگ اینترنتی نگاه‌ها به روسیه و تأثیر آشکار این کشور است، از ایران به عنوان بازیگری کوچک‌تر در مقایسه با روسیه نام برده که «تأثیراتی بی‌ثبات کننده» داشته است.

رویترز از جمله به ماجرایی که دو سال پیش روی داد اشاره می‌کند که یک خبر جعلی در یکی از وبسایت‌های وابسته به ایران باعث شد. در آن رویداد، وزارت دفاع پاکستان در پیامی توئیتری به اسرائیل هشدار داد که از یاد نبرد اسلام‌آباد دارای بمب اتم است.

گوگل و شماری از شبکه‌های اجتماعی، از جمله فیس بوک و توئیتر، حدود سه ماه پیش صدها حساب کاربری وابسته به ایران را «که در انتشار اخبار جعلی نقش داشتند» مسدود کردند.

خبرگزاری رویترز برای مثال به وبسایت «نیل نت آنلاین» اشاره می‌کند که ادعا می‌کند از قلب میدان تحریر در شهر قاهره خبرهای خود را در اختیار مخاطبان مصری قرار می‌دهد.

با این حال این وبسایت، که برخی خبرهای دروغین یا اخباری درست اما هم‌سو با سیاست‌ها و پیام‌های جمهوری اسلامی منتشر می‌کند، شماره تلفنی اشتباه دارد و آدرس دفترش که در صفحه فیس‌بوک این سایت ذکر شده، به جای ساختمانی خاص به محلی در وسط یک خیابان منتهی می‌شود.

جان برنان، رئیس پیشین سازمان سی‌آی‌ای، در گفت‌وگو با رویترز با اشاره به اینکه کشورهای مختلفی در حال استفاده از چنین تاکتیک‌های مربوط به جنگ اطلاعاتی هستند گفت: «ایرانی‌ها در عرصه سایبری بازیگرانی کارکشته هستند» و «عناصری از سرویس‌های اطلاعاتی» هستند که در عملیات آنلاین توانایی دارند.

رویترز همچنین گفته است تحلیل‌های مبتنی بر یافته‌های دو شرکت معروف امنیت سایبری، یعنی «فایر آی» و «کلیر اسکای»، نشان می‌دهد که این وبسایت‌های وابسته به ایران دست‌کم از سال ۲۰۱۲ و به صورت تناوبی فعال هستند.

پیش از این بنیاد کارنگی درآمریکا در گزارشی اعلام کرده بود که نهادهای امنیتی در ایران، به طور فزاینده‌ای در زمینه جاسوسی سایبر و حملات تخریبی ورزیده شده‌اند و دامنه اقدامات آنها از مخالفان حکومت ایران در داخل و خارج از کشور، و نهادهای مدنی در ایران، تا سازمان‌های دولتی، دفاعی، تجاری و دیپلماتیک در آمریکا، اسرائیل، آلمان و عربستان سعودی را در بر می‌گیرد.

این گزارش با تمرکز بر اقدامات تخریبی حکومت ایران در فضای سایبر، از جمله اشاره کرده بود که این قبیل عملیات تهاجمی، در پوشش حساب‌های کاربری عمومی گمراه‌کننده‌ای دنبال می‌شود تا حکومت ایران ضمن نمایش توانایی خود در این زمینه، از مسئولیت چنین اقداماتی شانه خالی کند.

ایران از سال ۲۰۱۲ به این سو در پرونده رخنه به چند بانک آمریکایی، و هک یک سد کوچک در نزدیکی نیویورک، و نیز تلاش برای حمله به حساب‌های کاربری مقام‌های دولت باراک اوبامامسئول شناخته شده است.

در فروردین امسال هم ۱۰ فرد حقیقی و حقوقی ایرانی به اتهام هک کردن صدها دانشگاه آمریکایی و بین‌المللی مورد تحریم ایالات متحده قرار گرفتند.

ایران همچنین در مهرماه سال گذشته به دست داشتن در حملات سایبری به حساب‌های کاربری برخی از نمایندگان پارلمان بریتانیا متهم شده بود.

با استفاده از گزارش رویترز و رادیو فردا؛ج

XS
SM
MD
LG