لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۶

«فرونشست و تخریب در انتظار میراث ۲۵۰۰ ساله»


 جهان صنعت نسبت به «فرونشست و تخریب» تخت جمشید هشدار داد
 جهان صنعت نسبت به «فرونشست و تخریب» تخت جمشید هشدار داد

روزنامه جهان صنعت در شماره دوشنبه خود نسبت به «فرونشست و تخریب» تخت جمشید و نقش رستم دو «میراث ۲۵۰۰ ساله» ایران و جهان هشدار داده و نوشته است: «فرونشست سالانه ۵۴ سانتیمتر در شیراز نه‌تنها آثار تاریخی را به مخاطره انداخته بلکه زندگی مردم را تهدید می‌کند. شکاف‌های زمین در نزدیکی تخت‌جمشید و نقش رستم قابل کتمان نیست. مرودشت تاریخی آبستن فاجعه است.»

این روزنامه در گزارشی از وضعیت تخت جمشید نوشته است: «در جاده شیراز به مرودشت اولین نکته‌ای که توجه‌تان را جلب می‌کند، خشکی زمین است‌. انگار سال‌ها است اینجا باران نباریده‌. زمین ترک خورده و دریغ از یک درخت‌. هر چند کیلومتر تعدادی خانه و مغازه کوچک کنار جاده سبز شدند و انگار رمقی برای زندگی ندارند‌. خشکسالی بلای جای مرودشت» و شیراز است‌ و «خشکسالی طولانی‌مدت که آثارش را چه در زندگی مردم و چه در وضعیت آثار تاریخی شیراز گذاشته‌» است.

مسعود رضایی‌منفرد مدیر مجموعه تخت‌جمشید، معتقد است «بحران مرودشت چیزی کم از دریاچه ارومیه ندارد و بی‌اهمیتی موضوع برای مسئولان عامل اصلی سرعت گرفتن فرونشست در فارس شده است.»

او به روزنامه جهان صنعت گفته است: «نمی‌توانیم بگوییم همه چیز گل و بلبل است و روبه‌راه، اینجا فاجعه‌ای در حال رخ دادن است»، درحالی که «بارها فریاد زده نه تنها تخت‌جمشیدِ چند هزار ساله که جان مردم مرودشت در خطر است اما گوش کسی بدهکار نیست.»

مدیر مجموعه تخت‌جمشید با اشاره به اینکه «سطح آب‌های زیرزمینی و برداشت از چاه‌ها از سه متر به ۳۰۰ متر رسیده»، گفته است: «کاری که انجام دادند نصب کنتور روی چاه‌های مجاز بود اما مگر مشکل ما چاه‌های مجاز است وقتی که بیش از ۱۰ هزار چاه غیرمجاز در مرودشت داریم.»

به نوشته جهان صنعت «استان فارس با ۵۴ سانتیمتر فرونشست سالانه زمین، رتبه اول را در جهان از آن خود کرده است‌. عمق چاه‌های آب در مرودشت از ۱۰ به ۳۰۰ متر رسیده است‌. صدها چاه غیرمجاز روزانه آب‌های زیرزمینی منطقه را می‌بلعند بدون آنکه متوجه باشند چه آسیبی به استان (فارس) و حتی خودشان وارد می‌کنند‌»، همان طور که «خطر گسست و نشست زمین و ایجاد فروچاله‌های عظیم در کمین استان فارس به خصوص مرودشت است‌. زمین‌های وسیع کشاورزی در حریم تخت‌جمشید بلای جان این اثر تاریخی است‌.»

این روزنامه تاکید کرده است که «اوضاع امروز تخت جمشید و باقی آثار تاریخی استان فارس، مشت نمونه خروار است. درست است که خشکسالی امان شیراز را بریده و تغییر اقلیم زندگی بسیاری از مردم را تحت‌الشعاع قرار داده اما با برنامه‌ای دقیق و به موقع می‌شد از وضعیت امروز پیشگیری کرد.»

کیهان در تیتر یک شماره دوشنبه خود از قول محمدعلی جعفری نوشته است: «سپاه‌ اگر ‌تروریست‌ معرفی‌ شود ارتش‌ آمریکا‌ را ‌داعش ‌تلقی‌ می‌کنیم.»

این روزنامه نوشته است: «انتشار اخباری درباره تصمیم دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا مبنی بر اجرای قانون تحریمی موسوم به کاتسا که یکی از محورهای اصلی آن تروریستی اعلام کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، با واکنش شدید فرمانده کل سپاه مواجه شده است.»

کیهان که از روزنامه‌های مخالف مذاکرات هسته‌ای و «برجام» به شمار می آید همزمان در سرمقاله شماره دوشنبه خود سخنان روز شنبه حسن روحانی درباره برجام را «خودتسکینی» توصیف کرده و نوشته است: «درست در حالی که مادر تحریم‌ها در راه است، متاسفانه همچنان از نوستالژی و خواص و خاطرات مادر مذاکرات حرف زده می شود اما برخلاف این رویکرد خودتسکینی، کار توافق به شانس گره خورده است، چنانکه فردی با ویژگی آقای ظریف می گوید: شانس دوام آوردن توافق هسته‌ای ۵۰ درصد است.»

همزمان روزنامه جوان هم عکس یک خود را به محمدعلی جعفری اختصاص داده و با تیتر «دو هزار کیلومتر عقب بروید»، از قول فرمانده سپاه نوشته است: «اگر قانون تحريم‎های جديد آمريكا اجرا شود، اين كشور بايد پايگاه‎های منطقه‌ای خود را تا شعاع دو هزار كيلومتری برد موشک‎های ايران منتقل كند و ارتش آمريکا برای ما همسنگ داعش خواهد شد.»

به نوشته این روزنامه، محمدعلی جعفری در جلسه شورای فرماندهی سپاه گفته است: « جمهوری اسلامی ايران در نظر دارد مسائل منطقه را در جایی غيراز ميز مذاكره حل كند، نه حرفی برای مذاكره وجود دارد و نه طرفی برای آن.»

روزنامه ایران، نزدیک به دولت، تیتر یک شماره دوشنبه خود را اختصاص داده به اظهارات سخنگوی قوه قضائیه درباره وضعیت محدودیت‌های محمد خاتمی و از قول غلامحسین محسنی اژه‌ای نوشته است: «از جزئیات خبر ندارم، دادستان ویژه هم این موضوع را تکذیب نکردند و گفتند محدودیت‎ها مثل سابق برقرار است. همان محدودیت‎های سابق توسط دبیر خانه شورای امنیت ملی و نه خود شورا، که نامه‎ای به ضابطین داده می‎شد، این بار هم نامه‎ای به ضابط داده شده و همان دستورات گذشته تمدید شده است.»

همزمان روزنامه آرمان گزارش داده که «روز یک شنبه صحن مجلس و راهروهای مجلس پر بود از موضع‌گیری‌هایی که برخی از نمایندگان در مخالفت با اعمال محدویت برای رئیس دولت اصلاحات انجام می‌دادند.»

این روزنامه با اشاره به اینکه «دو وکیل رئیس‌جمهور سابق، همچنین محمدرضا تابش نماینده اردکان در مجلس، از اعمال این محدودیت‌ها خبرداده بودند»، نوشته که فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی بیانیه‌ای درباره مسائل اخیر صادر کرد که در متن این بیانیه آمده است: «با توجه به اقدامات اخیر اعلام می‌داریم این دستور در تعارض با اصول ۲۰، ۲۳، ۳۶ و ۳۷ قانون اساسی قرار دارد و تمامی مقامات قضائی به استناد اصل ۱۵۶ قانون اساسی موظف به احیای حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‌های مشروع هستند و هرگونه اقدام مغایر با این اهداف، موجب تعقیب کیفری و انتظامی است.»

به نوشته این روزنامه مسعود پزشکیان نایب‌رئیس مجلس نیز «خواستار حل این موضوع از سوی دولت و شورای‌عالی امنیت ملی» شده و گفته است: «قابل‌قبول نیست به کسی بگوییم نمی‌توانی در جلسات و مجامع حاضر شوی و از سویی هم بگوییم که ما دموکراسی و آزادی داریم و کشورهای دیگر را نقد کنیم. او در ادامه افزود: شنیدم که آقای رئیس‌جمهور هم به‌صورت کجدارومریز چیزهایی گفتند و نمایندگان هم تذکراتی در این زمینه دادند و ما هم در هیات‌رئیسه مجلس بحث خواهیم کرد.»

روزنامه اعتماد هم ضمن انتشار گزارشی درباره «اعتراض اميدی‌ها به محدوديت عليه رييس دولت اصلاحات»، نوشته است: روز یک شنبه «نمايندگان فراكسيون اميد با يك تذكر كتبی به رييس‌جمهور، يک بيانيه فراكسيونی و يک نطق ميان دستور و چند اظهارنظر به محدوديت‌های تازه عليه محمد خاتمی اعتراض كردند.»

به نوشته این روزنامه «محدوديت‌های سه ماهه جديد رييس دولت اصلاحات كه بعد از جريان تاييد و تكذيب‌ها بالاخره تاييد شد، دستمايه تذكر كتبی محمدرضا عارف و ٨٥ نماينده ديگر به رييس‌جمهور به عنوان رييس شورای عالی امنيت ملی شد و افزون بر اين شوراي مركزي فراكسيون اميد هم بعد از نشست روز گذشته خود بيانيه اعتراضي درباره اين موضوع صادر كرد»، و البته «در كنار اينها پروانه سلحشوری، نماينده تهران و رييس فراكسيون زنان هم از فرصت نطق ميان دستور خود برای اعتراض به اين موضوع استفاده كرد.»

همچنین مسعود پزشكيان در پاسخ به سئوال روزنامه اعتماد درباره اقدامات كميته حصر فراكسيون اميد گفته است: «اين موضوع را از سخنگوي كميته بپرسيد. قرار بود با آقای شمخاني جلسه‌ای داشته باشند. جلسه برگزار شده اما نمی‌دانم به كجا رسيده است.»

این روزنامه یادآوری کرده است که «كميته رفع حصر فراكسيون اميد مدتی است كه در سال دوم فعاليت فراكسيون آغاز به كار كرده است و الياس حضرتی، غلامرضا حيدری، كاظمی و قاسم ميرزایی‌نكو اعضای اين كميته هستند كه تا الان ديدارهاي مختلفي با مقامات ارشد در اين باره داشته‌اند.»

الياس حضرتي نماینده مجلس و صاحب امتیاز روزنامه اعتماد ضمن خودداری از بيان جزييات ديدار كميته رفع حصر با علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی، به این روزنامه گفته است که قصد رسانه‌ای کردن اقدامات کمیته رفع حصر فراکسیون امید را ندارد.

کمیته رفع حصر فراکسیون امید مجلس دهم با هدف تلاش برای رفع حصر مهدی کروبی، زهرا رهنورد و میرحسین موسوی تشکیل شده است که از ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ تاکنون در حصر به سر می برند.

روزنامه شرق در گزارشی با تیتر « شوک ترامپ در بازار ارز» خبر داده که «دلار پس از چندماه رکود، با حرف‌های ترامپ افسار پاره کرد و از مرز چهارهزار تومان هم عبور كرد و حتی در معاملات یک شنبه تا دقايقی از چهارهزارو ١٠ تومان گذشت» و این در حالی است که «نرخ فروش دلار بانکی هم از ماه‌های قبل با افزایش همراه بوده و در تازه‌ترین قیمت به نرخ ۳ هزارو ٤٠٤ تومان رسیده است.»

این روزنامه با اشاره به اینکه «بازار ارز چندوقتی از حرف‌های سياسی جهانی چندان تاثيری نمی‌پذيرفت»، نوشته است: اما با سخنان دونالد ترامپ روند صعودي به خود گرفت، چرا که رئیس جمهور آمریکا «برجام را وحشتناک» عنوان كرده و گفته «بهتر بود هرگز حاصل نمی‎شد.»

شرق البته همزمان از قول محسن قادری، تحليلگر بازار ارز و طلا، نوشته است: «حركت بازار چندان زياد نيست و دلار جاي خاصي نرفته است. اگر قرار بود حركت دلار جهشی‌تر باشد، بايد ٢٠٠ تا ٣٠٠ تومان بيشتر مي‌شد؛ بنابراين نمي‌توان گفت به بازار شوک وارد شده است» اما در این «دو روز روند صعودي دلار خيلی تندتر از روزهای قبل بوده» است. ضمن اینکه «دلار مدت زيادی است روند افزايشی داشته و در اين دو روز سر هم ٥٠ تومان افزايش داشته كه در قياس با آنچه در دوران احمدی‌نژاد و جابه‌جایی‌های ٢٠٠ تا٥٠٠ تومانی رخ می‌داد، شوک محسوب نمی‌شود.»

روزنامه شهروند ضمن انتشار گزارشی با تیتر «مردان پرنده»، نوشته است: «مردان قلعه رستم مدرسه نداشتند، اسکلت‌کار شدند» و حالا «در دو روستای قلعه رستم و بیدستانه جوانان زیادی دراثر سقوط مجروح و برای ماه‌ها بیکار شده‌اند.»

این روزنامه با اشاره به ماجرای جان باختن شماری از مردان این دو روستای استان لرستان در جریان کار روی اسکلت ساختمان‌های بلند مرتبه در تهران و سایر شهرها، از قول همسر یکی از کارگران جان باخته این روستا م.شته است: «همیشه باید نگران مردهایمان باشیم. تلفن که زنگ می‌زند دلمان می‌ریزد. شوخی که نیست. در ١٠، ٢٠‌سال گذشته، ٨، ٩نفر از آبادی ما(قلعه رستم) از اسکلت افتادند و مردند و ٨ نفری هم از بیدستانه. چقدر هم جوان زخمی شد و ازکارافتاده.»

XS
SM
MD
LG