همزمان با اعتراضات مردمی در شهرهای مختلف ایران، سازمان گزارشگران بدون مرز از احضار و تهدید روزنامهنگاران به نهادهای امنیتی «با هدف تهدید و وادار کردن آنها به سکوت» خبر داد.
این سازمان همچنین اعلام کرده که بیش از یک هفته است که «رژیم جمهوری اسلامی در پیشگیری از انتشار خبرهای اعتراضات سراسری مردم، اینترنت را در چندین استان قطع کرده است».
رضا معینی، مسئول دفتر ایران و افغانستان سازمان گزارشگران بدون مرز، در گفتوگو با رادیو فرا میگوید در ماههای گذشته، همزمان با بدتر شدن وضعیت زندگی مردم، خبرنگاران و روزنامهنگاران و برخی فعالان رسانهای که در عرصه اینترنت یا شبکههای اجتماعی فعال هستند از سوی وزارت اطلاعات و اطلاعات سپاه مورد هدف قرار گرفتهاند و پس از آغاز اعتراضات، این تهدیدها به صورت مشخص، شدت بیشتری گرفته است.
اعتراضات مردمی اخیر که جرقه آن از نیمه اردیبهشت امسال در پی اعلام رسمی گران شدن نان و سهمیهبندی آن و در واکنش به افزایش چند برابری قیمت مواد غذایی در ماههای اخیر در شماری از شهرهای خوزستان زده شد، هنوز ادامه دارد و به سایر استانها نیز گسترش یافته است.
با این حال، اختلالاتی که حکومت ایران در اتصال یا سرعت اینترنت در مناطق ناآرام ایجاد میکند، سبب شده است که روند ارسال خبرها و تصاویر از سوی شهروندان نیز با کندی و بسیار محدود انجام شود.
مسئول دفتر ایران و افغانستان سازمان گزارشگران بدون مرز به رادیو فردا میگوید: همزمان با اعتراضهای شبانه در برخی از مناطق کشور، اینترنت قطع شد و سپس بسیاری از خبرنگاران را چه در شهرستانها و چه در تهران احضار کردند و حتی تعدادی را مجبور کردهاند که حسابهای خود در شبکههای اجتماعی را ببندند.
به گفته آقای معینی، سرکوب در جمهوری اسلامی امری عادی است و با هر بحرانی، از سیل، تظاهرات و سرنگون کردن هواپیمای اوکراینی، قطع اینترنت و سپس احضار فعالین در شبکههای اجتماعی و خبرنگارانی که تلاش میکنند با وجود سانسور بتوانند اطلاعرسانی کنند و خبرها را پوشش دهند در دستور کار قرار میگیرد.
او میگوید در همین مورد مشخص (اعتراضات فعلی) سه چهار روز قبل از آغاز اعتراضات، در برخی شهرستانها، بخشی از خبرنگاران را احضار کردند و برای آنها خط و نشانهایی کشیدند که این صحبت را نکنید آن صحبت را نکنید.
به گفته او، این احضارها بیشتر از سوی وزارت اطلاعات و همزمان از سوی سازمان اطلاعات سپاه صورت میگیرد.
یک فایل صوتی افشا شده از دستورالعمل مدیر رادیو فرهنگ صداوسیمای جمهوری اسلامی نشان میدهد که او به خبرنگاران این شبکه درباره انتشار اخبار مربوط به گرانیها هشدار داده و خواستار سانسور این خبرها میشود.
علیرضا حبیبی در این فایل صوتی که در گروه مدیران خودش منتشر کرد و در شبکههای اجتماعی منتشر شد به خبرنگاران، خصوصا مجریان، هشدار میدهد که «وارد نقد دولت نشوید چون میرسد به اینکه نظام ضعیف است. کوچکترین خطایی بخشودنی نیست و نگاه به این مقوله امنیتی است».
مدیر رادیو فرهنگ از همکارانش خواسته است با توجه به اعتراضات اخیر و گرانیها، نظارت بیشتری بر انتشار اخبار داشته باشند: «هر خطایی در این زمینه غیرقابل بخشش است».
رضا معینی از روایت حکومتی یا پروپاگاندای حکومتی به ویژه در حکومتهای تمامیتخواه، میگوید و توضیح میدهد که حکومت جمهوری اسلامی از همان آغاز این رویه را در دست داشته و پیش برده است.
«هزاران هزار میلیارد خرج دستگاههای تبلیغاتی این حکومت میشود. رادیو و تلویزیون به اصطلاح رسانه ملی، شبکههای اجتماعی و ارتش سایبری، فریب خبردهی را پیش میبرند و بخشی از فعالین را با فریب خبرسازی تحت تاثیر قرار میدهند. همه اینها در مقابل و در برابر روایتی است که مردم باید از آنچه که در کشور میگذرد داشته باشند».
در مقابل این سرکوب چه میتوان کرد؟ رضا معینی به تعهدات بینالمللی جمهوری اسلامی اشاره میکند و میگوید: برای مثال در مورد اینترنت، جمهوری اسلامی با نهادهایی از سازمان ملل همکاری میکند. این نهادها بارها گزارشهایی در این رابطه دادهاند و تلاش ما این است که این نهادها بتوانند جمهوری اسلامی را وادار کنند که به تعهداتش وفادار بماند و دستکم آنچه را که میگوید انجام دهد.