دبیر انجمن واردکنندگان برنج میگوید تنها ۱۵ میلیون نفر در ایران که «دستشان به دهانشان میرسد»، شرایط و امکانات خرید برنج را دارند.
مسیح کشاورز روز دوشنبه ۱۳ اردیبهشت در گفتوگو با روزنامه همشهری همچنین از افت چشمگیر واردات برنج خبر داده است.
اخیرا خبرگزاری ایسنا گزارش داده بود قیمت برنج وارداتی در ابتدای سال جاری نسبت به مدت مشابه پارسال تا ۱۵۰ درصد رشد داشته است؛ به عبارتی دو و نیم برابر شده است. این گزارش میگوید قیمت هر کیلو برنج ایرانی از ۴۲ هزار تومان فراتر رفته و برنج خارجی نیز از مرز ۳۰ هزار تومان گذشته است.
آقای کشاورز میگوید افزایش قیمت برنج باعث شده «حداکثر تا ۱۵ میلیون نفر که دستشان به دهانشان میرسد، از امکان مصرف این محصول مغذی برخوردار باشند».
وی با اشاره به رشد چشمگیر قیمت برنج وارداتی گفته است واردات برنج هندی توجیه اقتصادی ندارد؛ چون قیمت تمامشده برنج هندی در بازار به برنج ایرانی بسیار نزدیک شده و بسیاری از مصرفکنندگان برنج هندی، با قیمتهای کنونی، دیگر توان خرید آن را ندارند.
او میزان واردات برنج در سال گذشته را ۸۷۰ هزار تن عنوان کرد و گفت نسبت به سال ۹۸ واردات برنج نصف شده است.
البته آمارهای گمرکی نشان میدهد واردات برنج در سال گذشته خورشیدی کمی بیش از یک میلیون تن به ارزش حدود ۹۲۵ میلیون دلار بوده و در ردیف دوم کالاهای عمده وارداتی قرار گرفته است. اما همین رقم نیز نشان از افت ۴۰ درصدی واردات برنج در سال گذشته نسبت به سال ۹۸ دارد.
آقای کشاورز درباره علت افت چشمگیر واردات برنج گفته است تقاضا برای واردات بهدلیل «مشکلات پرداخت ارز و گرانی دلار» بهشدت کاهش پیدا کرده است.
خبرگزاری رویترز نیز اسفند پارسال گزارش داده بود به دلیل کاهش اندوخته روپیه ایران، شرکتها و بازرگانان هندی حاضر نیستند برای صادرات مواد غذایی مثل شکر، برنج و چای با ایران قراردادهای جدید امضا کنند.
آمارهای دو ماهه ابتدایی سال جاری میلادی وزارت اقتصاد هند نیز نشان میدهد کل صادرات این کشور به ایران نسبت به دور مشابه سال ۲۰۲۰ حدود ۶۰ درصد افت داشته و به ۲۰۲ میلیون دلار رسیده است.
آقای کشاورز گفته است برنج بعد از گندم دومین کالای استراتژیک کشور است و با گرانی برنج خانوارها به مصرف نان روی میآورند: اگر نان هم گران شود، خطر سوءتغذیه برای بخش زیادی از جامعه وجود دارد.
او میگوید کشور «بهطور جدی» با مشکلات ارزی مواجه است.