مقامهای سه کشور منطقهای که چندیست در حال انجام مذاکره در مورد بحران سوریه هستند، بار دیگر گرد هم میآیند. مذاکرات تازه میان ایران، روسیه و ترکیه در روزهای هشتم و نهم مرداد ماه در سوچی برگزار میشود.
وزارت خارجه روسیه روز یکشنبه اعلام کرده بود که نمایندگان سه کشور در مورد مسائل مربوط به تشکیل «کمیته قانون اساسی» سوریه، مناطق کاهش تنش و «مسائل انسانی» گفتوگو میکنند.
خبرگزاری دولتی ایران، ایرنا، میگوید معاون وزیر خارجه ایران با همتایان ترک و روس خود دیدار میکند؛ ایرنا میگوید دو هیئت از دولت سوریه و مخالفان آن، استفان دیمیستورا، نماینده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، و همچنین یک «ناظر» از اردن نیز در سوچی حضور دارند.
خبرگزاری تاس نیز حضور دیمیستورا و ناظر اردنی را تائید کرده و افزوده که ایالات متحده تصمیم گرفته به این مذاکرات نمایندهای نفرستد.
خبرگزاری دولتی روسیه، تاس، میگوید هیئت روسیه را الکساندر لاورنتیف، نماینده ویژه کرملین در امور سوریه، مدیریت میکند، حسین انصاری و سادات اونال نیز مقامهای ایرانی و ترک حاضر در مذاکرات هستند.
روزنامه حریت، چاپ ترکیه، روز گذشته به نقل از رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری آن کشور گفته بود مذاکرات سوچی بر «توقف درگیریها، آغاز کار کمیسیون قانون اساسی، برگزاری انتخابات [در سوریه] و احیای روند سیاسی» متمرکز خواهد بود.
مذاکرات سه کشور در مورد سوریه در حالی انجام میشود که مذاکرات دیگری نیز با هدف پایان دادن به جنگ داخلی و آغاز یک روند سیاسی، تحت رهبری سازمان ملل متحد در ژنو انجام شدهاست.
ترکیه نیز روز یکشنبه اعلام کرده بود قصد دارد مذاکراتی را با آلمان، فرانسه و روسیه، در اوایل ماه سپتامبر، یک ماه دیگر، برگزار کند. آنکارا بدون ارائه جزئیات خاصی گفته این مذاکرات در مورد بحران سوریه و مسائل منطقهای دیگر انجام میشود.
روسیه و ایران مهمترین حامیان بشار اسد هستند، و ترکیه از شماری از شورشیان مخالف اسد حمایت میکند.
غرب از اقدامات ایران و روسیه در سوریه انتقاد کردهاست. مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، سوم مرداد ماه، در جلسه کمیته روابط خارجی سنای کشورش، گفته بود ایران در حال حاضر با چالش بزرگی اقتصادی مواجه است که ناشی از حمایت پرهزینهاش از حزبالله لبنان، شیعیان عراق و دولت سوریه و همچنین فعالیتهایش در یمن است.
تهران دخالت در امور کشورهای منطقه را رد کرده و مانند مسکو میگوید به درخواست دولت مرکزی دمشق وارد کارزار آن کشور شدهاست.
هفته پیش وزارت دفاع روسیه در واکنش به سخنان ژنرال وتل که در حال حاضر توصیهای به همکاری با روسیه در سوریه نمیکند، گفته بود این اظهارات «موضع رسمی» ترامپ را «بیاعتبار میکند». ژنرال جوزل وتل، فرمانده نیروهای آمریکایی در غرب آسیا و شمال آفریقا، در واپسین روز تیر ماه، در گفتوگویی با شبکه خبری ایبیسی تاکید کرده بود که همکاری احتمالی با روسیه «در شرایط فعلی یک گام خیلی بلند است» و او ترجیح میدهد اول شاهد «اعتمادسازی» از سوی مسکو باشد.