لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۱ آذر ۱۴۰۳ تهران ۲۳:۱۱

واکنش‌ها به حکم دادگاه علیه هنرپیشه مخالف حجاب اجباری: «دکتر هم که هستی، آقای قاضی»


متن پیام ترانه علیدوستی در شبکه ترِدز
متن پیام ترانه علیدوستی در شبکه ترِدز

حکم نامعمول و غریب یک قاضی برای آزاده صمدی، بازیگر سینما و تلویزیون، به دلیل حضور با پوشش اختیاری در یک مراسم عمومی علاوه بر دو سال محرومیت از کار و ممنوعیت استفاده از فضای مجازی با واکنش‌هایی مواجه شده است.

در حکمی که رسانه‌های ایران و برخی حساب‌های توئیتری منتشر کرده‌اند، حضور یا انتشار تصویر او در «پلتفرم‌های داخلی و خارجی و رسانه‌های فراگیر» ممنوع اعلام شده که به معنای محرومیت این بازیگر از کار است.

همچنین خانم صمدی به ممنوعیت «شش ماهه» استفاده از فضای مجازی و تلفن همراه محکوم شده و در بخش دیگری از حکم آمده که او باید «دو هفته یک بار» به مراکز روانشناسی «برای مداوای بیماری ضد اجتماعی خود» مراجعه کند و در نهایت «گواهی سلامت» خود را به مقامات ارائه دهد.

آزاده صمدی در مراسم تشییع رضا حداد، کارگردان تئاتر، در روز ۳۱ اردیبهشت سال جاری با کلاه حاضر شده بود و تصاویرش در رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی منتشر شد.

در واکنش به این حکم، ترانه علیدوستی،‌ بازیگر سینما، که خود مخالف حجاب اجباری و از حامیان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» است در شبکه اجتماعی ترِدز نوشت: «اگه کلاه گذاشتن و گردنِ بیرون بیماری ضداجتماعیه، چرا پس شهرزاد رو نگاه می‌کردید؟»

اشاره او به گریم و پوشش خود او در سریال «شهرزاد» است. در فیلم‌ها و سریال‌های تاریخی بسیاری طی چهار دهه اخیر، زنان در دوران پیش از انقلاب ۵۷ با «کلاه» تصویر می‌شوند.

خانم علیدوستی همچنین با انتشار خبر محکومیت آزاده صمدی به مراجعه به مراکز روانشناسی نوشته است: «دکتر هم که هستی، آقای قاضی.»

هانیه توسلی، دیگر بازیگر سینمای ایران و حامی معترضان، هم در یک استوری اینستاگرامی، حکم صادر شده برای آزاده صمدی را «خنده‌دار» دانسته و نوشته: «از کی تا حالا کلاه سر کردن جرم شده؟»

او همچنین با اشاره به الزام برای مراجعه خانم صمدی به مراکز روانشناسی نوشته است: «در تناقض بین گفتار و کردار حضرات، همه نیاز به تراپی داریم. میان این همه بی‌عدالتی و ظلم، روح و روان سالم می‌مونه؟»

از سوی دیگر، مهدی کوهیان، عضو کمیته پیگیری حقوقی و قضایی خانه سینما در زمان اعتراض‌های سال گذشته، حکم صادر شده برای آزاده صمدی را «پر از توهین و افترا» دانست و در توئیتر نوشت این حکم «وهن دستگاه قضایی و ناقض شدید حریم شخصی» این بازیگر است.

این سینماگر و حقوقدان روز ۲۱ تیر خبر داده بود علاوه بر آزاده صمدی، محاکمه افسانه بایگان و لیلا بلوکات هم به دلیل «حضور با کلاه در انظار عمومی» در حال انجام است و درباره «حق دادرسی عادلانه آنها» تردید جدی وجود دارد.

او خطاب به این سه بازیگر نوشته بود: «ما به همه شما بدهکاریم، به خاطر همه این فشارها و سختی‌ها.»

افسانه بایگان در همان روز در صفحه اینستاگرام خود اعلام کرد از «عرصه بی‌حرمت بازیگری» کناره‌گیری می‌کند.

او نوشت که «بدون ارتکاب خطایی» سال‌ها فعالیت هنری و حیثیت اجتماعی‌اش با «سوءتعبیرها» مواجه شده و از نظر او «هر نوع توضیح و دفاعی نادیده و ناشنیده گرفته می‌شود.»

او شش روز پیش از اعلام کناره‌گیری، از احضار خود به دادسرا در روز ۱۷ تیر خبر داده و علت آن را نیز بر سر داشتن کلاه هنگام حضور در سالن تئاتر برای تماشای نمایش «کافه عاشقی» عنوان کرده بود.

خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضائیه ایران، نیز روز ۲۲ خرداد اعلام کرد که برای آزاده صمدی و لیلا بلوکات، بازیگران سینما و تلویزیون، «قرار جلب به دادرسی» به دلیل «کشف حجاب» صادر شده است.

از سوی دیگر مژگان ایلانلو، مستندسازی که سال گذشته در جریان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» به دلیل پیاده‌روی بدون حجاب اجباری بازداشت شده بود، خبر داده دادگاهی در جمهوری اسلامی یکی از زنان مخالف حجاب اجباری را به «شستن میت» محکوم کرده است.

به نظر می‌رسد مقام‌های جمهوری اسلامی در احکامی که به تازگی علیه مخالفان حجاب اجباری صادر می‌کنند، تلاش دارند آنها را «بیمار» جلوه ‌دهند. در حکم آزاده صمدی اشاره نشده که کدام متخصص تشخیص داده است که او مبتلا به «بیماری ضد اجتماعی» است.

با توجه به تاثیرگذاری چهره‌های مشهور بر افکار عمومی، دستگاه قضایی جمهوری اسلامی برای شماری از سینماگران زن هم به‌ دلیل بی‌توجهی به حجاب اجباری، پرونده قضایی تشکیل داده است.

منابع: شبکه‌های اجتماعی، رادیوفردا/ ع. م./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG