یک مقام ارشد نظامی جمهوری اسلامی روز دوشنبه ۲۲ اسفند گفت سازمان صنایع دفاعی ایران در یک سال اخیر رشدی ۲۰۰ درصدی داشته و تسلیحات تولیدی آن نیز دو و نیم برابر سال گذشته صادر شدهاند.
به گزارش خبرگزاری ایرنا، مهدی فرحی، جانشین وزیر دفاع ایران، همچنین از «به ثمر رساندن ۵۷ محصول جدید» در کارخانههای صنایع نظامی و تحویل آنها به نیروهای مسلح و صادرات بخشی از این تولیدات تازه نظامی، خبر داد.
به گفته این مقام ارشد نظامی، سازمان صنایع دفاعی ایران «در حال پوست انداختن» است، به این مفهوم که «از تولید محصولات سنتی عبور کرده و با به کار گرفتن عقلهای بزرگ، به طراحی و ساخت تسلیحات راهبردی، هوشمند و بسیار پیشرفته» روی آورده است.
سازمان صنایع دفاعی جمهوری اسلامی، با نام اختصاری «ساصد»، زیرمجموعه وزارت دفاع است که وارث سازمان صنایع نظامی در حکومت پهلوی دوم و «اداره تسلیحات» در دوران پهلوی اول است.
ساخت انواع اسلحه، موشک، پهپاد، هواگرد، شناور و تانک از وظایف مجموعههای متعدد «ساصد» است.
کارشناسان نظامی مستقل و غربی و حکومتهای رقیب جمهوری اسلامی ایران در منطقه، به ارتقای توان جمهوری اسلامی در ساخت انواع موشک، پهپاد و قایق تندرو اذعان دارند اما تأکید میکنند که اکثر این پیشرفتها با تکیه بر فناوری کشورهایی مانند کره شمالی یا از راه «مهندسی معکوس» در تسلیحات مشابه غربی بهدست آمده است. ایران توسل به «مهندسی معکوس» در برخی از تولیدات پهپادی خود را تأیید کرده است.
جمهوری اسلامی در یک سال اخیر بهدلیل نیاز جدی مسکو به تسلیحات برای ادامه تجاوز نظامی به اوکراین، یکی از صادرکنندگان عمده سلاح به روسیه بوده است. برخی گزارشها حاکی است که کارخانههای صنایع نظامی ایران در یک سال اخیر مشغول تولید تسلیحات برای فروش به روسیه بودهاند.
به گفته مقامات رسمی اوکراین، ایران در یکسال گذشته صدها فروند پهپاد تهاجمی به روسیه داده است. در برخی از گزارشهایی که تأیید درستی آن امکانپذیر نبوده، ادعا شده که ایران ظرف یکسال دستکم دو هزار فروند پهپاد به روسیه داده است.
نشریه فارین پالیسی به تازگی به نقل از پنج مقام آمریکایی و اعضای ناتو نوشت که ایران حمایت نظامی از روسیه را «دو برابر کرده است».
از سوی دیگر، نشریه فایننشال تایمز، هفته گذشته نوشت که پس از «هشدارهای جدی غرب»، روسیه خرید موشک دوربرد ساخت صنایع نظامی ایران را در حال حاضر «تعلیق» کرده است.
شبکه سیانان نیز هفته گذشته خبر داد که روسیه نمونههایی از تسلیحات مهم غربی را که در دست ارتش اوکراین بود و به غنیمت روسیه درآمد، به درخواست مقامات نظامی ایران به جمهوری اسلامی تحویل میدهد تا از راه «مهندسی معکوس» مشابه آنها را بسازد.
اما تاجیکستان نیز در یک سال اخیر به پهپادهای ایرانی علاقه نشان داده و به صنایع نظامی ایران امکان داده که یک کارخانه تولید پهپادهای «ابابیل» را در تاجیکستان افتتاح کند.
با وجود این، «ساصد» موفقیتی بزرگ در زمینه تولید هواپیماهای نظامی یا بالگردهای تهاجمی نداشته است. ایران در روزهای اخیر از نهایی شدن قرارداد خرید جنگنده روسی «سوخو-۳۵» برای نیروی هوایی خود خبر داد.