لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۴۲

کمالوندی: مهلت ۶۰ روزه به طرف‌های برجام قابل تمدید نیست


بهروز کمالوندی روز دوشنبه اعلام کرد که ایران تا ده روز دیگر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که پیشتر تعیین شده بود، عبور خواهد کرد.
بهروز کمالوندی روز دوشنبه اعلام کرد که ایران تا ده روز دیگر از سقف ۳۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنی شده که پیشتر تعیین شده بود، عبور خواهد کرد.

سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران روز چهارشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری خانه ملت تاکید کرد که «مهلت دوماهه ایران به طرف‌های باقی‌مانده در برجام قابل تمدید نیست».

ایران روز چهارشنبه، ۱۸ اردیبهشت، رسما خروج خود از «برخی» تعهدات خود ذیل قرارداد اتمی موسوم به برجام را اعلام کرد.

در همین روز حسن روحانی در یک سخنرانی به همین مناسبت «۶۰ روز» به دیگر اعضای برجام مهلت داد: «اگر در ۶۰ روز به نتیجه نرسیدیم دو اقدام دیگر را شروع می‌کنیم و سطحی در غنی‌سازی‌ برای ما مطرح نخواهد بود.»

در حالی که کمتر از سه هفته به پایان این مهلت باقی مانده است، بهروز کمالوندی، سخنگوی انرژی اتمی ایران، روز چهارشنبه گفت که این مهلت دو ماهه قابل تمدید نیست.

خبرگزاری خانه ملت به نقل از او نوشت: «مهلت دوماهه ایران به طرف‌های باقی‌مانده در برجام قابل تمدید نیست و بر اساس برنامه زمان‌بندی‌شده گام دوم برداشته شد و در ادامه نیز زمان‌بندی‌ها به شکل دقیق دنبال می‌شود.»

«گام دوم» مورد اشاره در این نقل قول را نیز خود آقای کمالوندی روز دوشنبه گذشته اعلام کرد.

او در جریان بازدید نمایندگان رسانه‌ها از مجتمع آب سنگین اراک گفت: «از امروز شمارش معکوس برای عبور از ذخیره ۳۰۰ کیلو اورانیوم غنی‌شده آغاز می‌شود و تا ۱۰ روز دیگر یعنی ۲۷ ژوئن (۶ تیرماه) از این سقف عبور می‌کنیم.»

اما خبر افزایش میزان غنی‌سازی اورانیوم در ایران در حالی اعلام می‌شد که مطابق برجام، میزان ذخیره اورانیوم غنی‌شده در ایران نباید از سقف ۳۰۰ کیلوگرم بیشتر شود.

طرف‌های غربی برجام یعنی فرانسه و بریتانیا و‌ آلمان به این خبر رویی چندان خوش نشان ندادند، تا آنجا که در واکنش به آن حتی از پایان یافتن نقش دیپلماتیک اروپا در این میان نیز سخن گفته شده است.

در همین زمینه یک دیپلمات اروپایی روز سه‌شنبه، ۲۸ خرداد، گفت که این سه کشور اروپایی تلاش‌های تازه‌ای را برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران موسوم به برجام انجام می‌دهند، اما در صورت نقض این توافق توسط ایران نقش آنها نیز خاتمه پیدا خواهد کرد.

به دنبال خروج آمریکا از برجام در اردیبهشت سال گذشته و بازگشت تمامی تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران، سه کشور اروپایی حاضر در این توافق اتمی در موقعیت دشواری قرار گرفتند.

بر دشواری این موقعیت زمانی افزوده شد که درست یک سال پس از ایالات متحده، تهران به طور محدود تعهدات برجامی خود را معلق کرد، آن هم با این توجیه که طرف‌های اروپایی نتوانسته‌اند به وعده‌های خود درباره تسهیل تحریم‌ها جامه عمل بپوشانند.

این نکته‌ای است که بهروز کمالوندی روز چهارشنبه بار دیگر بر آن تاکید کرده است.

او گفت: «اگر آنها حقوق ما [را] که رفع تحریم‌های مصرح در برجام است به رسمیت بشناسند ما نیز تعهدات خود را اجرا می‌کنیم، اگر نه برای ایجاد توازن ما نیز از تعهدات خود کم می‌کنیم.»

منابع: خبرگزاری‌های خانه ملت، رویترز، رادیوفردا/ ف. دو.
XS
SM
MD
LG