لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۰۸

ربیعی: اتهام خبرنگار روسی بازداشت شده در تهران، جاسوسی نیست


یولیا یوزیک
یولیا یوزیک

علی ربیعی سخنگوی دولت ایران می‌گوید «بازداشت خبرنگار خانم روسی در تهران مربوط به معاونت ضد جاسوسی نبوده و مربوط به تخلفات پیرامون ویزای ایشان بوده و به سرعت هم رسیدگی می‌شود».

روز جمعه، ۱۲ مهرماه، یک منبع به رادیو فردا گفت که یک خبرنگار زن اهل روسیه به نام یولیا یوزیک به دست سپاه پاسداران در ایران بازداشت شده‌است.

در پی رسانه‌ای شدن این خبر، عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارحه ایران، گفت که این خبرنگار روس به‌زودی آزاد می‌شود.

مهدی سنایی، سفیر ایران در مسکو، نیز که به وزارت خارجه روسیه احضار شده بود گفتهٔ سخنگو را تأیید کرد.

در همین زمینه خبرگزاری رویترز با پوشش خبری سخنان آقای ربیعی گفته‌است روسیه روابط اقتصادی و سیاسی نزدیکی با جمهوری اسلامی دارد و هدف قرار گرفتن شهروندی روسی توسط ایران موضوعی غیر معمول بود.

دمیتری پِسکوف، سخنگوی کاخ ریاست جمهوری روسیه، نیز بعد از احضار آقای سنایی به وزارت خارجه این کشور گفته بود بازداشت خبرنگار روسی در تهران «غیرقابل قبول» است و امیدواریم وی «به زودی» آزاد شود.

اظهارت ربیعی دربارهٔ «تخلف در ویزا» برای خانم یوزیک در حالی است که این روزنامه‌نگار روسی سه‌شنبه هفته گذشته در تماس با مادر خود، گفته بود نیروهای امنیتی به اتاق وی در هتل یورش برده و وی را به ظن رابطه با سرویس‌های امنیتی اسرائیل بازداشت کرده‌اند.

بوریس وویتسخووسکی، همسر سابق وی، نیز گفته‌است او نه شهروند دوتابعیتی اسرائیل و روسیه است و نه روادید سفر به اسرائیل را دارد. وی گفته‌است آخرین سفر همسر سابقش به اسرائیل ۱۵ تا ۱۷ سال پیش بوده که برای تهیه گزارشی دربارهٔ زندگی روزمره نظامیان اسرائیل بود.

روسیه روابط نزدیکی با ایران دارد و در کنار چین، مهم‌ترین حامی ایران در صحن بین‌المللی است. آمارهای هفت‌ماهه گمرک روسیه نیز نشان می‌دهد به رغم افت تجارت ایران با شرکای اصلی خود، این کشور صادرات به ایران را ۴۰ درصد افزایش داده و به نزدیک یک میلیارد دلار رسانده‌است.
روسیه و ایران همچنین مهم‌ترین حامی دولت بشار اسد هستند.

ایران طی سال‌های اخیر تعدادی از دوتابعیتی‌ها و شهروندان خارجی را به اتهامات امنیتی بازداشت کرده و در برخی موارد همزمان با آزادی آنها، برخی زندانیان ایرانی در همین کشورها نیز آزاد شده‌اند. برخی کشورها، از جمله آمریکا و بریتانیا ایران را به «گروگان‌گیری و باج‌خواهی» متهم کرده‌اند.

مقام‌های ایران با رد اتهام‌ها، عمدتاً این زندانیان خارجی و دوتابعیتی را به جاسوسی متهم می‌کنند.

یکی از بازداشت‌شدگان نازنین زاغری، محبوس ایرانی-بریتانیایی زندان اوین که زمانی کارمند بنیاد خیریه تامسون رویترز بود، تاکنون چندین بار دست به اعتصاب غذا زده و اخیراً نیز طی نامه‌ای جمهوری اسلامی را متهم کرد که او را برای «مطالبات سیاسی خودش» به حراج گذاشته‌است.

اخیراً محمد جواد ظریف وزیر خارجه ایران گفت که بریتانیا در ازای آزادی خانم زاغری پیشنهاد داده بود که ۴۰۰ میلیون پوند دارایی ضبط شده ایران را آزاد کند، اما به این وعده عمل نکرد.

منابع: رویترز، ایسنا، رادیو فردا / ف.ق / پ.پ
XS
SM
MD
LG