لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۵۲

مقامات آمریکایی می‌گویند ایران دو هفته پیش یک نفتکش ویتنامی را توقیف کرد


دو مقام آمریکایی روز چهارشنبه ۱۲ آبان به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفتند که حکومت ایران حدود دو هفته پیش، یک نفتکش با پرچم ویتنام را در خلیج عمان توقیف کرده و این کشتی همچنان در نزدیکی بندرعباس در توقیف است.

به گفته یکی از این مقامات، نیروهای سپاه پاسداران روز ۲۴ اکتبر (دوم آبان) با «تهدید اسلحه» کنترل نفتکش موسوم به «ام‌وی ساوتیس» (MV Southys) را به دست گرفتند.

بر اساس این گزارش، نیروهای آمریکایی عملیات توقیف این نفتکش را زیر نظر داشتند، اما در نهایت با رفتن آن به آب‌های ایران، اقدامی در این زمینه انجام ندادند.

آسوشیتدپرس می‌نویسد که دو مقام آمریکایی به شرط محفوظ ماندن نام‌شان این اطلاعات را در اختیار این خبرگزاری قرار داده‌اند. منابع رسمی تا پیش از این به دلیل تداوم تلاش‌ها برای بازگرداندن حکومت ایران به میز مذاکرات هسته‌ای در وین، از انتشار این خبر خودداری کرده بودند.

این مقامات پس از آن‌که تلویزیون حکومتی ایران اوایل روز چهارشنبه مجموعه‌ای از گزارش‌های ضدونقیض را درباره «رویارویی» با نیروی دریایی آمریکا در خاورمیانه منتشر کرد، با آسوشیتدپرس صحبت کردند.

تلویزیون حکومتی ایران فیلمی را منتشر کرده که نشان می‌دهد یک پهپاد جاسوسی ایران در حال رصد یک نفتکش قرمزرنگ در آب‌های عمان است. کماندوهای ایرانی سپس از یک بالگرد به داخل قایق می‌روند و قایق‌های کوچک تندرو نفتکش را محاصره می‌کنند.

مقامات آمریکایی روایت رسانه‌های حکومتی ایران از وقایع اخیر را رد کردند.

آسوشیتدپرس می‌گوید نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل متحد به درخواست این خبرگزاری برای اظهارنظر در این‌ زمینه پاسخی نداده است.

وضعیت و ترکیب خدمه نفتکش توقیف‌شده هنوز مشخص نیست. بررسی بانک اطلاعات شرکت‌های کشتیرانی نشان می‌دهد آخرین مالک ثبت‌شده کشتی، یک شرکت حمل و نقل نفت اوپک با آدرس هانوی، پایتخت ویتنام، است. با این حال، شماره تلفن این شرکت موجود نیست.

به گزارش این خبرگزاری، هنوز انگیزه حکومت ایران از توقیف نفتکش ویتنامی مشخص نیست. مقامات ویتنامی هم تا لحظه تنظیم این گزارش پاسخی به پرسش‌های این خبرگزاری نداده‌اند.

علاوه‌بر این، تجزیه و تحلیل داده‌های ردیابی کشتی نشان می‌دهد که نفتکش ویتنامی تا روز سه‌شنبه ۱۱ آبان همچنان در نزدیکی بندرعباس بوده است.

در همین حال، محمد مرندی، تحلیلگر نزدیک به جمهوری اسلامی، نیز ظهر امروز در توئیتی مدعی شد که «آمریکا یک نفتکش با سوخت ایران را در مسیر ونزوئلا دزدیده» است.

آقای مرندی نوشت بر اساس اطلاعاتی که به دست او رسیده، «کاپیتان/خدمه کشتی در همکاری با آمریکا به ایران خیانت کرد».

او همچنین بدون ارائه هیچ‌گونه جزئیات و شواهدی مدعی شده است که نیروی دریایی سپاه پاسداران نفتکش مزبور را با «همان کاپیتان و خدمه و تحت حفاظت ارتش ایالات متحده» توقیف کرده است.

مردادماه امسال نیز خبری در مورد «ربوده شدن یک کشتی حمل آسفالت و قیر» در دریای عمان منتشر شد که ایالات متحده در آن زمان اعلام کرد که معتقد است نیروهای ایرانی در آن دخیل بودند.

روز ۱۳ مرداد گزارش‌های متعدد حاکی از آن بود که نخست دست‌کم چهار کشتی در سواحل امارات در دریای عمان کنترل هدایت خود را از دست دادند و سپس یک کشتی حمل آسفالت و قیر با نام «آسفالت پرینسس» که با پرچم پاناما در دریای عمان به سمت تنگه هرمز حرکت می‌کرد، توقیف یا ربوده شد اما پس از آن، ربایندگان این کشتی را در همان حوالی رها کردند.

صادرات نفت ایران مدت‌ها است تحت تحریم شدید آمریکا قرار دارد و این فشارها همچنان ادامه دارد، به‌ طوری که در روزهای گذشته خبرگزاری رویترز گزارش داده بود که آمریکا مذاکراتی با چین جهت کاهش خرید نفت خام از ایران انجام داده و وندی شرمن، معاون وزیر خارجه آمریکا در سفر اواخر ماه ژوئیه خود به چین، این موضوع را با مقامات چینی مطرح کرده است.

ایالات متحده خواستار حصول اطمینان از تسلیحاتی نشدن برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی از طریق احیای توافق هسته‌ای با ایران است، اما مقامات جمهوری اسلامی برچیده شدن همه تحریم‌ها را پیش‌شرط اولیه بازگشت به آن توافق قرار داده‌اند.

با استفاده از خبرگزاری آسوشیتدپرس، توئیتر و گزارش‌های پیشین رادیو فردا/ آ.ت/ ک.ر
XS
SM
MD
LG