ایران برای توسعه حمل و نقل ریلی تصمیم به واردات ریلباس از کره جنوبی گرفته، در حالیکه قرار بود در این زمینه از تولیدات داخلی استفاده شود.
در شرایطی که ایران تلاش کرده است در طول ماههایی که از برجام گذشته نیاز خود برای بخشهای مختلف صنعت ریلی را از شرکتهای داخلی تامین کند، به نظر میرسد در دو عرصه واگن و ریلسازی هنوز باید متکی به طرفهای خارجی باقی بماند.
وزارت راه و شهرسازی ایران از برگزاری نشست بین عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی با همتای خود از کره جنوبی خبر داده است. عباس آخوندی در این نشست گفته است «در حوزه ریلی، ساخت و توسعه راهآهن اصفهان - اهواز، خرید ریلباس و سرمایهگذاری در فرودگاههای ایران مورد گفت وگو میان طرفین قرار گرفت. در این راستا امیدواریم قبل از کمیسیون مشترک پیش رو که قبل از ۲۴ آبان ماه در کره جنوبی برگزار میشود، کمیته همکاریهای دوجانبه تشکیل شود.»
کیم هیون می، وزیر زمین، امور زیربنایی و حملونقل کره جنوبی نیز با تایید فروش ریلباس به ایران افزوده است «در خصوص زیرساخت، ترانزیت و لجستیک با ایران همکاری خواهیم داشت».
وزیر راه و شهرسازی ایران در جریان این دیدار از برنامهریزی برای خرید ۴۵۰ ریلباس خبر داده است.
ریلباس به قطارهایی گفته میشود که واگن و کشنده در یک واحد قرار گرفته باشند و معمولا بیش از ۳۰۰ مسافر ظرفیت دارد.
البته برای واردات این ریل باسها به عقد قرارداد نهایی میان شرکتهای کرهای با شرکتهای ایرانی نیاز است و باید شرایط و جزئیات دقیق معاملات در این حوزه اعلام شود. ولی هنوز چیزی جز تعداد ریلباسها اطلاعرسانی نشده است.
پیش از این قرار بود شرکت ایرانی ایریکو نیاز ایران به ریلباس را تامین کند. شرکت ایریکو در سال ۸۶ با تولید ریلباس از طریق انتقال تکنولوژی از شرکت هیوندای روتم کره جنوبی فعالیت خود را رسما آغاز کرد. ریلباس ایریکو با سیستم محرکه دیزل هیدرولیک برای خطوط ریلی بدون برق طراحی شده است. درصورتیکه وعده ایریکو محقق میشد در دوسال گذشته باید حداقل ۲۰۰ واگن به ظرفیت ریلی ایران افزوده میشد.
یک چالش اساسی که طی سالهای گذشته گریبانگیر صنعت ریلی ایران بوده، نیاز جدی به نوسازی ناوگان در دو حوزه باری و جادهای است. به جز موضوع ناوگان ریلی، یکی از اصلیترین مشکلات تامین ریلهای مورد نیاز در خطوط ریلی جدید است.