لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۲۸

نامه به حسن روحانی؛‌ ۱۲۵ استاد دانشگاه به بازداشت و صدور احکام قضایی علیه دانشجویان اعتراض کردند


محمود صادقی، نماینده مجلس، پیشتر گفته بود احکام زندان علیه دانشجویان با استناد به گزارش‌ها و بازجویی‌های وزارت اطلاعات صادر شده است
محمود صادقی، نماینده مجلس، پیشتر گفته بود احکام زندان علیه دانشجویان با استناد به گزارش‌ها و بازجویی‌های وزارت اطلاعات صادر شده است

۱۲۵ تن از استادان دانشگاه‌های مختلف ایران در نامه‌ای خطاب به حسن روحانی، نسبت به بازداشت و احکام صادرشده برای تعدادی از دانشجویان در ماه‌های اخیر اعتراض کردند و خواستار «حمایت» وی از بازداشت‌شدگان شدند.

متن این نامه روز دوشنبه (۲۵ تیرماه) در وب‌سایت انصاف نیوز منتشر شده است.

به نوشته این نامه،‌ در ماه‌های اخیر به ویژه پس از اعتراضات دی‌ماه سال ۹۶، عده‌ای از دانشجویان سراسر ایران به دست نهادهای امنیتی،‌ بازداشت شده‌ و اخباری حاکی از صدور احکام قضایی سنگین علیه بازداشت‌شدگان منتشر شده است.

به نوشته انصاف نیوز، ده‌ها استاد دانشگاه‌های مختلف خطاب به حسن روحانی نوشته‌اند که آنها دانشگاه را «امن» و نه «امنیتی» می‌خواهند و او باید در عمل به «وعده‌های خود در پاسداری از حقوق ملت و حمایت از فضای انتقادی دانشجویی»، وارد عمل شود و از دانشجویان «حمایت» کند.

آنها افزوده‌اند که نهاد بازداشت‌کننده بسیاری از دانشجویان، وزارت اطلاعات است و «عطف به مسئولیت» وی در شورای عالی امنیت ملی، آنها خواستار این هستند که او «بدون فوت وقت» دستور «توقف کامل» روند قضایی پرونده‌های دانشجویان را صادر کند.

آنها به صراحت به رئیس جمهور ایران نوشتند: «به نظر می‌رسد که عمدۀ دانشجویان بازداشت‌شده افرادی هستند که پیش از این در فعالیت‌های قانونی شرکت داشته‌اند و احیاناً نسبت به عملکرد دولت شما، در حوزۀ دانشگاه نیز، انتقاداتی مطرح کرده‌اند.»

در این نامه خطاب به حسن روحانی آمده است که «عده‌ای در تلاش‌اند تا صدای منتقدان دانشگاهی را خاموش کنند» و به او یادآوری شده‌است که در سال‌های گذشته در سخنرانی‌های خود در جمع دانشجویان، دانشگاه و رقابت‌های انتخاباتی، سخنانی بر زبان آورد که موجب حمایت دانشگاهیان از وی شد.

از جمله استادان دانشگاه‌هایی که این نامه را امضا کرده اند،‌ محمود صادقی،‌ سارا شریعتی، یوسفعلی اباذری، الهه کولایی، مصطفی ازکیا، هاشم آقاجری، فرشاد مومنی، پرویز پیران،‌ حسین راغفر و میترا عظیمی هستند.

پیش از این،‌ در اوایل تیرماه برای چندین روز تجمع‌های دانشجویی در اعتراض به احکام صادرشده برای چند تن از دانشجویانی که در اعتراض‌های سراسری دی‌ماه گذشته بازداشت شده بودند در تهران برگزار شد.

به گزارش منابع دانشجویی، سینا درویش عمران و علی مظفری، دانش‌آموخته و دانشجوی فعلی دانشگاه تهران، هر کدام به هشت سال حبس و محرومیت از فعالیت‌ سیاسی و حضور در فضای مجازی محکوم شده‌اند.

منابع دانشجویی حدود سه ماه پیش نیز خبر داده بودند که لیلا حسن‌زاده، محسن حق‌شناس و سینا ربیعی، از دانشجویان دانشگاه تهران، به ترتیب به شش، دو و یک سال حبس و همچنین ممنوعیت خروج از کشور محکوم شده‌اند.

بر اساس گزارش ها،‌ رویا صغیری، دانشجوی دانشگاه شهید مدنی تبریز، نیز با تأیید حکم دادگاه بدوی در دادگاه تجدید نظر، به ۲۳ ماه حبس تعزیری محکوم شده است.

در دی‌ماه گذشته و همزمان با اعتراض‌های سراسری در ایران، بیش از یکصد دانشجو عمدتا در تهران بازداشت شدند.

پس از آن، فرید موسوی و محمود صادقی٬ نمایندگان تهران در مجلس، خبر دادند که نهادهای بازداشت‌کننده گفته‌اند عموم بازداشت‌ها به توصیف آنان «برای پیشگیری» بوده است.

چند هفته بعد،‌ محمود صادقی خبر داد که برای ۵۰ تن از این دانشجویان پرونده قضایی تشکیل شده است.

این نماینده مجلس گفت این احکام با استناد به گزارش‌ها و بازجویی‌های وزارت اطلاعات دولت حسن روحانی صادر شده است.

وی خطاب به روحانی در توییتر خود نوشت: «آقای روحانی! یادتان هست می‌گفتید: «من سرهنگ نیستم حقوقدانم»/ «پناه می برم به خدا از استبداد رأی؛ از بستن دهان مخالفان...»؟!»

دستگاه قضایی جمهوری اسلامی در ابتدا اتهام بازداشت‌شدگان را اعلام نکرد اما فرید موسوی، دیگر نماینده مجلس، این بازداشت‌ها را «پیشگیرانه» خواند.

با این حال در واکنش به اعتراض به حکم سنگین دانشجویان بازداشتی دی‌ماه، دادستان تهران این دانشجویان را با «جریان‌های سیاسی خارج» از ایران مرتبط دانست.

در واکنش به اعتراض‌ها نسبت به صدور احکام سنگین برای دانشجویان بازداشت‌شده، شهیندخت مولاوردی، دستیار ویژه رئیس جمهور در امور شهروندی، از «پیگیری‌های دولت» در این زمینه خبر داد.

از سوی دیگر، منصور غلامی، وزیر علوم، تحقیقات و فن‌آوری، با تأکید بر اینکه این موضوع «مربوط به قضات است» گفته است که درباره این موضوع با «مسئولان قوه قضائیه» صحبت کرده است.

شمار دقیق دانشجویان بازداشت‌شده در دی‌ماه و همچنین دانشجویانی که احکام آنها در روزهای اخیر صادر شده است، روشن نیست و آمار مختلفی از سوی چند مقام جمهوری اسلامی ذکر شده است.

با این حال به گفته خانم مولاوردی، «برای ۱۱ نفر از دانشجویان معترض که اکثرا از دانشجویان دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران هستند، احکامی صادر شده است».

حسن روحانی در رقابت‌های انتخاباتی سال ۹۲، وعده بازگرداندن دانشجویان محروم از تحصیل به دانشگاه و از بین بردن «فضای امنیتی» در دانشگاه‌ها را مطرح ‌کرده بود.

با این همه، گروه‌های مختلف دانشجویی در سال‌های اخیر بارها به «امنیتی ماندن» فضای دانشگاه‌ها و «ستاره دار شدن» دانشجویان اعتراض کرده‌اند.

منابع: وب‌سایت انصاف‌نیوز و منابع خبری/ ب.ب/ر.ب
XS
SM
MD
LG