لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۲ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۵:۱۴

احضار سفیر دانمارک و دستور روحانی برای بررسی اتهام طراحی ترور در کپنهاک


در واکنش به اتهام دانمارک به جمهوری اسلامی برای طراحی یک ترور در خاک آن کشور و یک روز پس از احضار سفیر ایران در کپنهاک، وزارت خارجه ایران نیز روز چهارشنبه سفیر دانمارک را احضار کرد.

در همین حال رئیس دفتر رئیس‌جمهور ایران خبر داد که حسن روحانی دستور «بررسی دقیق» این ماجرا را صادر کرده است.

به گزارش خبرگزاری ایرنا، رئیس اداره اول امور شمال اروپای وزارت خارجه ایران، روز چهارشنبه ۹ آبان، ضمن احضار سفیر دانمارک، اعتراض تهران «نسبت به واکنش‌های شتابزده سیاسی و رسانه‌ای» برخی مقام‌های این کشور درباره دستگیری یک شهروند نروژی ایرانی‌تبار به اتهام داشتن برنامه برای ترور مخالفان جمهوری اسلامی را اعلام کرد.

به گفته بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه، سفیر دانمارک در این ملاقات اعلام کرده، «برای پاره ای از مشورت‌ها به کپنهاگ فراخوانده شده است».

وزیر خارجه دانمارک عصر سه‌شنبه هشتم آبان اعلام کرده بود که به دنبال ناکام گذاشتن طرح سرویس امنیتی ایران برای انجام یک حمله در این کشور، سفیرش را از تهران فرا خوانده است.

اندرس ساموئلسن تأکید کرده بود که کشورش در واکنش به اقدام ایران برای انجام این حمله، تلاش می‌کند تا اتحادیه اروپا را به اعمال تحریم‌های جدید علیه تهران وادار کند.

وزیر خارجه دانمارک همچنین خبر داده بود که مرتضی مرادیان، سفیر ایران در کپنهاگ، احضار و «خیلی شفاف» به او گفته شده که «این مسئله تا چه اندازه مهم و غیرقابل توصیف است».

با این حال سخنگوی وزارت خارجه ایران روز سه‌شنبه این اتهام را «مغرضانه» خوانده و آن را «قویاً» تکذیب کرده بود.

در همین حال محمود واعظی رئیس دفتر رئیس‌جمهور ایران، روز چهارشنبه اعلام کرد که حسن روحانی دستور «بررسی دقیق» این ماجرا را صادر کرده و نتایج این تحقیقات پس از پایان آن اعلام خواهد شد.

آقای واعظی طرح این اتهام در آستانه ۱۳ آبان، زمان آغاز تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران را «مشکوک» خواند و بدون ذکر نام مدعی شد که برخی به دنبال ضربه زدن به مذاکرات ایران و اروپا درباره حفظ برجام هستند.

برخی از نمایندگان مجلس ایران از جمله حسین نقوی حسینی نیز مدعی شده‌اند که آمریکا و اسرائیل «پشت پرده این اتهامات» قرار دارند و تلاش می‌کنند «رابطه بین ایران و اروپا را خدشه‌دار کنند».

سرویس امنیتی دانمارک روز سه‌شنبه خبر داده بود که یک شهروند نروژی ایرانی‌تبار در این کشور به ظن همکاری با وزارت اطلاعات ایران و تلاش برای حمله به اعضای یک گروه مخالف جمهوری اسلامی بازداشت شده است.

پلیس دانمارک می‌گوید، دیده شده که این فرد از اعضای گروه «جنبش آزادیبخش الاحواز» در رینگِت، در ۶۰ کیلومتری جنوب غربی کپنهاگ، عکس می‌گرفته است.

این اتهام در حالی مطرح شده که احمد مولا ابوناهض «مشهور به احمد نیسی» که از او به عنوان بنیان‌گذار «جنبش عربی آزادی‌بخش الاحواز» نام برده می‌شود، نیز روز ۱۷ آبان‌ماه ۹۶، در مقابل محل زندگی‌اش در شهر لاهه به قتل رسید.

گروه «جنبش عربی آزادیبخش الاحواز» پیش از این اعلام کرده که برای «استقلال استان خوزستان و جدایی آن از ایران مبارزه» می‌کند.

پس از حمله به رژه نیروهای مسلح ایران در اهواز، جمهوری اسلامی به حضور اعضای این گروه در خاک دانمارک اعتراض کرده بود.

«یعقوب حُر التستری» که خود را سخنگوی «جنبش عربی آزادی‌بخش الاحواز» معرفی می‌کرد، در گفت‌وگو با رادیو فردا این حمله مسلحانه را به گروهی موسوم به «مقاومت ملی الاحواز» نسبت داد.

در همین حال پس از این حمله، جمهوری اسلامی ایران پیشتر نسبت به حضور اعضای گروه «جنبش الاحواز» در خاک دانمارک اعتراض کرده و شبانه سفیر این کشور، سفیر هلند، و کاردار موقت سفارت بریتانیا را، در غیاب سفیر این کشور، احضار کرده بود.

با این حال گروه داعش رسماٌ مسئولیت این حمله را به عهده گرفت و جمهوری اسلامی نیز در انتقام از این حمله چند موشک به مقر ادعایی این گروه در خاک سوریه پرتاب کرد.

اتهام مقامات دانمارک به جمهوری اسلامی چهار ماه پس از بازداشت یک دیپلمات ایرانی به اتهام دست داشتن در طرح حمله به نشست سازمان مجاهدین خلق در پاریس مطرح شده است.

در همین حال برخی تحلیل‌گران این موضوع و برخی اتفاقات دیگر از جمله گزارش‌ها درباره ترور محمدرضا کلاهی، عامل اصلی انفجار ساختمان حزب جمهوری اسلامی را نشانه آغاز احتمالی دور تازه از ترور مخالفان جمهوری اسلامی در خارج از کشور دانسته‌اند.

در همین حال، وزیر خارجه آمریکا در توئیتی نوشت که درمدت ۴۰ سال گذشته «اروپا هدف حملات تروریستی مورد حمایت ایران بوده است».

او از متحدان و شرکای آمریکا خواست « تا به منظور صلح و امنیت، با دامنه وسیع تهدیدات ایران مقابله کنند».

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های ایرنا، رویترز و سایت رادیو فردا؛ ا.م./ م.ا.
XS
SM
MD
LG