لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۳ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۱۳

تاکید دوباره ایران: آمریکا نمی‌تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند


مجید تخت ‌‌روانچی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل
مجید تخت ‌‌روانچی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل

مجید تخت‌‌ روانچی، نماینده جمهوری اسلامی ایران در سازمان ملل، می‌گوید تلاش آمریکا برای استفاده از مکانیسم ماشه «پایه و اساس» ندارد.

او در گفت‌‌و‌گو با خبرگزاری ایرنا که روز شنبه، ۲۵ مرداد، منتشر شد تاکید کرده است که آمریکا «بازی با کلمات» می‌کند و یک «برداشت ناصواب حقوقی» از قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل ارائه می‌دهد.

به گفته آقای تخت‌ روانچی، «برجام بخشی از قطعنامه ۲۲۳۱» سازمان ملل است و آمریکا با توجه به این که از برجام خارج شده، نمی‌تواند از مکانیسم ماشه استفاده کند.

تحریم‌های تسلیحاتی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ (۲۷ مهر امسال) پایان می‌‌یابد.

قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در ۲۴ مرداد دو رای موافق آمریکا و جمهوری دومینیکن، ۱۱ رای ممتنع و دو رای مخالف چین و روسیه را کسب کرد و در نتیجه تصویب آن فرجامی نیافت.

دولت آمریکا پیش از این اعلام کرده بود که در صورت رای نیاوردن این قطعنامه، طبق قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل، کاری می‌کند که همه تحریم‌ها باز گردد. دولت آمریکا برای این منظور می‌خواهد از مکانیسم ماشه استفاده کند.

مکانیسم ماشه در ۳۰ ثانیه
مکانیسم ماشه در ۳۰ ثانیه

طبق این مکانیسم، اعضای توافق هسته‌ای می‌توانند ادعا کنند که طرف دیگرِ توافق از تعهدات خود عدول کرده و به این ترتیب، بعد از طی یک فرایند حقوقی ۴ مرحله‌ای که در مجموع ۶۵ روز طول می‌کشد، تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران بازگردانده می‌شود.

با توجه به این که تحریم‌های تسلیحاتی ایران روز ۲۷ مهر امسال یعنی ۶۲ روز دیگر پایان می‌یابد، انتظار می‌رود دولت آمریکا در روزهای آینده فعالیت خود برای فعال کردن مکانیسم ماشه را شروع کند.

روسیه، چین و ایران می‌گویند، واشینگتن دیگر نمی‌تواند متوسل به مکانیسم ماشه بشود چرا که از توافق خارج شده است.

مقام‌های دولت ایران همچنین می‌گویند هدف آمریکا در استفاده از مکانیسم ماشه، نابود کردن برجام است.

بریتانیا هم در بیانیه‌ای که روز جمعه ۲۴ مرداد صادر کرد، گفت از فعال کردن مکانیسم ماشه حمایت نمی‌کند.

دولت آمریکا اما می‌گوید به عنوان یکی از امضاکنندگان اولیه برجام و عضو شورای امنیت که توافق هسته‌ای با ایران را تائید کرده چنین حقی دارد.

وزارت خارجه آمریکا روز گذشته در پی رد قطعنامه پیشنهادی این کشور برای تمدید تحریم‌های تسلیحاتی ایران، تاکید کرد که به اقدامات خود برای جلوگیری از داد و ستد جنگ‌افزار با ایران ادامه می‌دهد.

XS
SM
MD
LG