لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۰:۲۷

توضیح دادستان تهران درباره علت تغییر در اتهام شماری از فعالان محیط زیست


دادستان تهران با اعلام صدور کیفرخواست برای هشت نفر از فعالان بازداشتی محیط زیست علت تغییر در اتهام شماری از آنها از «جاسوسی» به «افساد فی‌الارض» را رفع «نواقص» پرونده و «تکمیل تحقیقات» عنوان کرد.

او در عین حال از صدور کیفرخواست و آماده بودن پرونده این افراد برای ارسال به دادگاه خبر داد.

محمدحسین آقاسی، وکیل چند تن از فعالان بازداشت‌شده محیط زیست به تازگی به رادیوفردا گفت دادستان تهران پس از دریافت نامه ارتش، عنوان اتهامی پنج نفر از این فعالان را از «جاسوسی» به «افساد فی‌الارض» تغییر داده است.

آقاسی افزود که وی «به طور اتفاقی» مطلع شده با پایان تحقیقات این پرونده، بازپرس آن را «با کیفرخواست جاسوسی» برای دادستان تهران فرستاده، اما دادستان «بر اساس نامه‌ای که ارتش از طریق شورای عالی امنیت ملی فرستاده» تصمیم گرفت که اتهام را از «جاسوسی» به «افساد فی‌الارض» تغییر دهد.

هشت فعال محیط زیست به نام‌های سام رجبی، امیرحسین خالقی، هومن جوکار، سپیده کاشانی، نیلوفر بیانی، طاهر قدیریان، عبدالرضا کوهپایه و مراد طاهباز، نزدیک به ۹ ماه است که در «بازداشت موقت» سازمان اطلاعات سپاه پاسداران هستند.

عباس جعفری دولت‌آبادی، دادستان تهران با دفاع از تغییر اتهام شماری از این افراد از سوی قوه قضائیه گفت که «مراجع ذی‌صلاح مرتبط با امور نظامی» در پاسخ به استعلام بازپرس این پرونده، «پاسخ دقیق، روشن و گزارش مبسوطی» داده‌اند که بر اساس آن، «در مورد چهار نفر از متهمان عناوین اتهامی توسط بازپرس به دلیل تکمیل تحقیقات تغییر کرد».

به گفته وی، بر اساس نظر این «مراجع ذی‌صلاح»، اقداماتی که تعدادی از متهمان این پرونده انجام داده‌اند، «تقرب جستن به اماکن نظامی در پوشش اقدامات محیط زیستی و کسب اطلاعات نظامی این محیط‌ها بوده است.»

جعفری دولت‌آبادی در دفاع از تغییر این اتهام به ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی استناد کرده و افزوده اتهام وارده به آنها «راه اول» است و «دادگاه حتما به این نکات [مندرج در این ماده قانونی] توجه خواهد کرد و بین دادسرا و متهمان قضاوت خواهد کرد.»

بنابر مواد ۲۸۶ تا ۲۸۸ «قانون مجازات اسلامی»، «افساد فی‌الارض» به مجموعه جرائمی اطلاق می‌شود که «موجب اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی، یا سبب اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع گردد.»

این مقام قضایی در عین حال از پایان «تحقیقات» مرتبط با این پرونده در روز گذشته (سه‌شنبه، دوم آبان) خبر داده و گفت که سرانجام برای هشت نفری که تعقیب شده بودند، کیفرخواست صادر شده است.

به گفته دادستان تهران، «تقریبا حدود بیست روز پیش تحقیقات در مورد متهمان این پرونده به پایان رسیده بود؛ اما به دلیل نواقصی که داشت به شعبه بازپرسی بازگشت.

وی توضیح بیشتری درباره این نواقص نداده، اما گفته که پرونده این هشت نفر در حال حاضر آماده ارسال به دادگاه است.

تغییر اتهام شماری از فعالان محیط زیست به افساد فی‌الارض که می‌تواند به صدور حکم اعدام برای آنها منجر شود، با انتقادهای بسیاری روبه‌رو شد.

آقاسی، وکیل شماری از این فعالان نیز از مفاد نامه ارتش به قوه قضائیه اظهار بی‌اطلاعی کرده و گفته نمی‌داند برای کدام‌یک از آنها این اتهام صادر شده است.

با این حال شماری از منابع، از جمله وب‌سایت کلمه، آنها را مراد طاهباز، نیلوفر بیانی، هومن جوکار، سپیده کاشانی و طاهر قدیریان ذکر کرده‌اند.

مقام‌های قضایی جمهوری اسلامی تا پیش از این فعالان بازداشت‌شده محیط زیست را به «جاسوسی» و «ارائه اطلاعات طبقه‌بندی‌شده از مراکز حساس به سرویس‌های اطلاعاتی بیگانه» متهم می‌کردند.

این در حالی است که وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی که مرجع تشخیص جاسوسی است، بارها به صراحت این موضوع را رد کرده است.

کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست که همراه با این هشت نفر بازداشت شده بود، در زندان جان باخت و خانواده او به شدت ادعای قوه قضائیه مبنی بر «خودکشی» او در زندان را رد کرده‌ است.

اواخر شهریورماه، خانواده‌های این هشت نفر در نامه‌ای به رهبر جمهوری اسلامی خواستار فراهم‌ شدن دسترسی آنها به «وکیل و شرایط دادرسی عادلانه» شدند.

در نامه آنها ضمن ابراز نگرانی از وضعیت بازداشت‌شده‌ها، نوشته شده که تلاش خانواده‌های آنها برای دسترسی به دادستان تهران، «بی‌نتیجه» بوده است.

منابع: خبرگزاری مهر و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG