سازمان جهانی گردشگری در گزارش جدید خود به رشد ۲۷.۹ درصدی ورود توریستهای خارجی به ایران در سال گذشته میلادی اشاره کرده و گفته است ایران از لحاظ درصد رشد جذب گردشگران خارجی در رده سوم جهان قرار گرفته است.
بر اساس آمارهای این نهاد وابسته به سازمان ملل، حدود ۷.۳ میلیون گردشگر خارجی در سال ۲۰۱۸ وارد ایران شده بود و این رقم در سال گذشته میلادی به بالای ۹.۳ میلیون نفر رسیده است.
آمارهای سازمان میراثفرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در سال ۱۳۹۶ از ورود ۵.۱ میلیون گردشگر خارجی به کشور خبر داده بود که با آمارهای سازمان جهانی گردشگری همخوانی دارد.
ولی تیموری معاون گردشگری کشور مرداد امسال اعلام کرد که در سال گذشته خورشیدی ۷.۸ میلیون توریست خارجی وارد ایران شده که نسبت به سال ۹۶ حدود ۵۲ درصد رشد داشته است.
وی درباره تابعیت این گردشگران گفته بود: «بر اساس شرایط تحریم که در حال حاضر با آن مواجه هستیم، نمیتوانیم به صورت ریز مشخص کنیم که گردشگران از چه کشورهایی به ایران سفر کردهاند.»
پیش از این مقامات این وزارتخانه اعلام کرده بودند که این سازمان و گمرک ایران تنها آمار کل مسافران خارجی وارد شده به ایران را در اختیار دارند و نمی توان تفکیک کرد که چه تعداد از این افراد توریست هستند و یا با هدف دیگری به ایران سفر کردهاند.
همچنین در لایحه بودجه سال آینده خورشیدی، دولت ایران جذب ۸ میلیون توریست خارجی را پیشبینی کرده است.
آمارهای سالهای گذشته سازمان جهانی گردشگری نشان میدهد که اوجگیری وورد گردشگران خارجی به ایران از دو سال گذشته آغاز شده است.
طی دو سال گذشته، ریال ایران حدود دو سوم ارزش خود را در مقابل دلار از دست داده و ظاهرا این موضوع تاثیر چشمگیری در اوجگیری ورود گردشگران خارجی به ایران داشته است.
در بین مسافران خارجی ورودی به ایران، عراق، جمهوری آذربایجان، افغانستان، ترکیه، پاکستان و ارمنستان در سالهای گذشته بیشترین تعداد مسافر به ایران را داشتهاند.
آمارهای سازمان جهانی گردشگری نشان میدهد شمار گردشگران خارجی وارد شده به ایران طی سالهای ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۷ با افت و خیزهای اندکی تقریبا ثابت بود، اما در سال ۲۰۱۸ حدود ۵۰ درصد و در سال گذشته میلادی حدود ۲۷.۹ درصد رشد داشته است.
بر اساس برآورد جدید مرکز پژوهشهای مجلس که آذرماه امسال منتشر شده، حدود ۸۵ درصد از کل گردشگران خارجی ایران شهروندان کشورهای همسایه، خصوصا عراقیها هستند.
سازمان جهانی گردشگری میگوید شمار گردشگران جهان طی سال گذشته میلادی ۱.۵ میلیارد نفر بوده که نسبت به سال ۲۰۱۸ حدود ۴ درصد افزایش داشته است. مقصد ۵۱ درصد از گردشگران خارجی اروپا بوده است و خاورمیانه تنها سهمی ۴ درصدی در جذب گردشگران خارجی داشته است.
سهم قاره آمریکا ۱۵ درصد، آفریقا ۵ درصد و شرق آسیا ۲۵ درصد بوده است.
با استفاده از گزارشهای سازمان جهانی گردشگری، سازمان میراث فرهنگی، مرکز پژوهشهای مجلس؛ ف.ق/س.ن