لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۴ آبان ۱۴۰۳ تهران ۲۰:۴۵

ادعای وزارت دفاع ایران با رونمایی از پهپاد جدید «مهاجر ۱۰» و «تهدید تلویحی» اسرائیل


تصویری که وب‌سایت وزارت دفاع ایران از پهپاد جدید «مهاجر ۱۰» در مکانی نامعلوم منتشر کرده است
تصویری که وب‌سایت وزارت دفاع ایران از پهپاد جدید «مهاجر ۱۰» در مکانی نامعلوم منتشر کرده است

وزارت دفاع ایران روز سه‌شنبه ۳۱ مرداد از یک پهپاد جدید با نام «مهاجر۱۰» رونمایی کرد که شباهت ظاهری زیادی به پهپاد ام‌کیو-۹ ساخت آمریکا دارد.

خبرگزاری دولتی ایرنا درخصوص مشخصات این پهپاد نوشت که «مهاجر ۱۰» با توان پرواز ۲۴ ساعته در هوا، بُردی معادل دو هزار کیلومتر دارد. این بُرد از فاصله جغرافیایی ایران تا اسرائیل بیشتر است.

محمدرضا آشتیانی، وزیر دفاع جمهوری اسلامی، این پهپاد را «استثنائی» خوانده و گفته است که مهاجر ۱۰ را می‌توان به عنوان «پرندۀ شناسایی» نیز به کار گرفت.

با وجود ادعای ایران، قابلیت‌های این پهپاد از سوی منابع مستقل قابل راستی‌آزمایی نبوده است.

ایرنا همچنین نوشته که این پرنده هدایت‌پذیر از راه دور می‌تواند مواد انفجاری به وزن ۳۰۰ کیلوگرم و همچنین تجهیزات جنگ الکترونیک و دوربین با خود حمل کند. تحمل این وزن از مواد انفجاری ظاهراً دو برابر توان پهپاد «مهاجر ۶» است.

پهپاد مهاجر ۶ یکی از پهپادهایی بوده که تهران متهم است به روسیه صادر کرده تا در جنگ علیه اوکراین از آن استفاده کند.

بیشتر نهادها و شرکت‌های تولیدکننده پهپادهای نظامی و قطعات آن در ایران به‌دلیل همکاری آنها با روسیه و گروه‌های شبه نظامی منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای از طرف آمریکا و همچنین اتحادیه اروپا تحریم شده‌اند.

از سایر مشخصات «مهاجر ۱۰» پرواز تا ارتفاع ۲۴ هزار پایی (حدود ۷ هزار متر از زمین) با سرعت ۲۱۰ کیلومتر در ساعت اعلام شده است.

همزمان، در ویدئوی منتشر شده در رسانه‌های ایران از پهپاد «مهاجر ۱۰» و دیگر صنایع نظامی جمهوری اسلامی، زیرنویسی هم به زبان عبری با مضمون «پناهگاه‌های‌ خود را آماده کنید» به‌چشم می‌خورد.

اسرائیل که خود دارای صنایع پیشرفته پهپادی است و توانمندی ایران در امور نظامی را نیز از نزدیک رصد می‌کند، تا کنون از اظهار نظر در خصوص پهپاد «مهاجر ۱۰» خودداری کرده است.

رسانه‌های اسرائیل اما در بازتاب گزارش‌های مربوط به «مهاجر ۱۰»، از ویدئوی پخش شده در رسانه‌های ایران به عنوان «تهدید تلویحی» اسرائیل نام بردند و نوشتند که این پهپاد توان ایران در تهدید نیروهای آمریکایی در منطقه را هم افزایش می‌دهد.

ایران ۱۲ سال پیش یک فروند پهپاد آمریکایی ام‌کیو-۹ را به زمین نشاند و به نامه باراک اوباما، رئیس‌جمهور وقت آمریکا، برای بازگردادن آن بی‌اعتنایی کرد.

کارشناسان غربی معتقد بودند که جمهوری اسلامی از راه مهندسی معکوس ام‌کیو-۹، صنعت پهپادی خود را که از ۲۸ سال قبل راه‌ انداخته بود، توانمندتر کرد.

براساس گزارش‌ها، پهپادی که براساس دستور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور بعدی آمریکا، برای کشتن قاسم سلیمانی در زمستان ۱۳۹۸ در عراق به پرواز درآمد و فرمانده وقت شاخه قدس سپاه پاسداران را از پای درآورد، از مدل ام‌کیو-۹ بود.

به گفتۀ آمریکا، پهپادهایی که ایران از آغاز جنگ روسیه در اوکراین به ارتش روسیه داده، یکی از تسلیحات کلیدی در این جنگ است.

آمریکا، بریتانیا و فرانسه دوم تیرماه از سازمان ملل خواستند که درباره استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین تحقیق کند. این کشورها می‌گویند ارسال چنین تسلیحاتی از سوی ایران به روسیه نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل است.

این در حالی است که تهران کماکان مدعی است که پهپادی به روسیه برای کاربرد در جنگ علیه اوکراین نداده است.

ایران دو هفته پیش نیز شمار دیگری از پهپادهای خود را در نمایشگاه صنایع تسلیحاتی «ارمیا-۲۰۲۳» در مسکو به نمایش گذاشت که سرگئی، شویگو، وزیر دفاع روسیه، هم از آن بازدید کرد. یکی از آن پهپادها مدل «مهاجر ۶» بود.

اوکراین ماه گذشته بعید ندانست که ایران غیر از پهپادهای مدل «شاهد ۱۳۱» و «شاهد ۱۳۶» در فکر تجهیز روسیه به نوع «مهاجر ۶» هم هست اما مستنداتی برای این ارزیابی خود ارائه نکرد.

رادیو اروپای آزاد و در پی آن، روزنامه‌های واشینگتن‌پست و لوموند نیز در روزهای اخیر سلسله گزارش‌هایی در مورد جزئیات همکاری ایران و روسیه در تکمیل کارخانه مونتاژ پهپادی ایران در منطقه تاتارستان روسیه منتشر کرده‌اند.

هر سه گزارش حاکی از عزم کرملین برای تأمین سریع‌تر این پهپادهای انتحاری برای استفاده در جنگ اوکراین بوده است.

با اسفتاده از گزارش‌های خبری رسانه‌های ایران، آسوشیتدپرس، رویترز، یدیعوت آحرونوت و رادیو فردا؛ ف.ر/آ.ت.
XS
SM
MD
LG