لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۴

عراقچی: ایده‌های تازه‌ای درباره سامانه مالی ایران و اروپا مطرح شده است


عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران، می‌گوید در جریان مذاکرات ایران و اروپا، «ایده‌های جدید» برای راه‌اندازی سامانه مالی تعاملات تجاری میان دو طرف مطرح شده است.

وی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری کیودو ژاپن این موضوع را مطرح کرده، اما به جزئیات این «ایده‌ها و راه‌کارهای تازه» اشاره‌ای نکرده است.

مذاکره کننده ارشد هسته‌ای جمهوری اسلامی تنها گفته که این ایده‌ها «در ارتباط با مدیریت بر این سامانه و ثبت آن در اروپا» مطرح شده است.

اتحادیه اروپا از طرح خود برای راه‌اندازی یک سازوکار ویژه به منظور انجام معاملات غیردلاری شرکت‌های این قاره با ایران خبر داده، اما این طرح که قرار بود از روز ۱۳ آبان اجرایی شود هنوز در پیچ و خم پیدا کردن کشور میزبان این سازوکار گرفتار است.

مقام‌های جمهوری اسلامی از جمله عراقچی، تهدید مستقیم شرکت‌های اروپایی از سوی برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران را عامل اصلی نپذیرفتن میزبانی این سازوکار ویژه مالی از سوی کشورهای اروپایی می‌دانند.

معاون سیاسی وزیر امور خارجه ایران افزوده که «تهران هنوز از برخی مزایای برجام بهره می‌برد، اما اگر زمان لازم فرابرسد و از این توافق بهره‌مند نشود، یک روز هم در آن باقی نخواهد ماند.»

عراقچی با بیان اینکه «مزایای اقتصادی برجام برای ایران کاهش یافته»، هشدار داده است: «اگر این وضعیت ادامه یابد این توافق به مرگ نزدیک خواهد شد و تلاش‌های اروپا برای حراست از آن دیگر نتیجه بخش نخواهد بود».

وی نیز همچون وزیر خارجه و رئیس سازمان انرژی اتمی ایران به اروپا هشدار داده که «زمان به سرعت در حال سپری شدن و صبوری ما رو به پایان است» و اتحادیه اروپا «باید روند تعاملات تجاری با ایران را تضمین کند».

عراقچی پیش‌تر نیز میزان بهره‌مندی تهران از مزایای توافق هسته‌ای «برجام» را به دلیل بازگشت تحریم‌های آمریکا، «نزدیک به صفر» اعلام کرده بود.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران روز سه‌شنبه ششم آذر به اتحادیه اروپا هشدار داده بود که صبر تهران در مورد وعده‌های این اتحادیه به ادامه معاملات نفتی با وجود تحریم‌های آمریکا رو به اتمام است.

علی اکبر صالحی گفت اگر ایران از منافع اقتصادی برجام بهره‌مند نشود ممکن است غنی‌سازی اورانیوم با خلوص ۲۰ درصدی را از سر بگیرد.

وی در گفت‌و‌گو با رویترز افزوده که «اگر برای ما نفعی نداشته باشد چرا باید در برجام باقی بمانیم؟ در ایران صداهای مخالف با این توافق هر روز بیشتر می‌شود».

با ناکامی تلاش‌ها برای راه‌اندازی سازوکار مالی ویژه اروپا در دوره تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران هم در کنایه به کشورهای اروپایی گفته که «نمی‌شود بدون اینکه خیس شد، شنا کرد».

منابع: ایرنا و رادیو فردا: ب.ب/س.ن
XS
SM
MD
LG