آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، از جامعه جهانی خواست که «نهایت جدیت» را به خرج دهد تا راهحلی سیاسی برای تنشها میان ایران و آمریکا بیاید.
خانم مرکل روز شنبه، یکم تیرماه، در همایشی در شهر دورتموند گفت: «نمیتوان صرفا امیدوار بود که راه حل سیاسی خود به خود به دست آید؛ این امر نهایت جدیت را طلب میکند.»
اظهارات صدر اعظم آلمان یک روز پس از آن بیان شده است که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کرد تصمیم خود برای حمله تلافیجویانه به مواضعی در ایران را در آخرین دقایق تغییر داد.
پس از چندین هفته تشدید تنشها در خلیج فارس، سپاه پاسداران روز پنجشنبه یک پهپاد آمریکایی را سرنگون کرد. واشینگتن میگوید که این پرنده نظامی در محدوده بینالمللی در پرواز بوده، اما تهران گفته است که این هواپیما را در «محدوده سرزمینی ایران» هدف قرار داده است.
آنگلا مرکل در سخنان روز شنبهاش همچنین گفت که موضوع تنشهای بین ایران و آمریکا به احتمال بسیار زیاد اصلیترین موضوع اجلاس سران گروه ۲۰ خواهد بود که قرار است هفته آینده در اوزاکای ژاپن برگزار شود.
با تشدید تنش بین ایران و آمریکا در منطقه، شماری از کشورها برای پا در میانی اعلام آمادگی کردهاند و شمار دیگری نیز خواستار انجام اقداماتی برای کاستن از سطح تنش شدهاند.
از جمله بریتانیا روز شنبه اعلام کرد که یکی از معاونان وزیر خارجه این کشور روز یکشنبه عازم تهران میشود تا با مقامهای جمهوری اسلامی درباره بحران در خلیج فارس گفتوگو کند.
بر اساس اطلاعیه وزارت خارجه بریتانیا، اندرو موریسون، معاون خاورمیانه این وزارتخانه، در این سفر بر ضرورت کاستن از تنشها در منطقه تاکید خواهد کرد و از سویی دیگر نیز نگرانیهای لندن «درباره اقدامات ایران در منطقه و تهدید آن به کاهش تعهدات خود در قبال توافق هستهای» را به اطلاع مقامات جمهوری اسلامی خواهد رساند.
این اطلاعیه میگوید: «در این برهه زمانی که تنشهای منطقهای افزایش یافته و مقطعی حیاتی برای آینده توافق هستهای نیز به شمار میرود، این دیدار در حکم فرصتی برای همکاری صادقانه و سازنده با دولت ایران خواهد بود.»
مقامات ایران و آمریکا هر دو میگویند که دنبال جنگ نیستند. این میان دونالد ترامپ بار دیگر عنوان کرده که خواستار گفتوگوی بدون پیش شرط با ایران است، امری که تاکنون آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، آن را رد کرده است.
آقای ترامپ پس از سرنگونی پهپاد آمریکایی نیز گفته بود که باورش برای او سخت است که مقامات عالی ایران چنین دستوری داده باشند، بلکه احساسی قوی دارد که شاید یک فرمانده از سر اشتباه به این اقدام دست زده باشد.
در اقدامی متقابل، یک مقام ارشد سپاه پاسداران نیز گفت ممکن است «تخلف» پهپاد آمریکایی را فقط «یک ژنرال» انجام داده باشد.
امیرعلی حاجیزاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، روز شنبه به ایرنا گفت: «امکان دارد که این تخلف آمریکاییها توسط یک ژنرال و یا چند اپراتور انجام شده باشد؛ ما از این موضوع با خبر نیستیم.»