مرکز آمار آمریکا در گزارش تازهای میگوید تجارت دوجانبه این کشور با ایران، طی نیمه اول سال جاری میلادی با افتی ۲٫۳۳ برابری نسبت به دور مشابه پارسال به ۴۲٫۵ میلیون دلار رسیدهاست.
تنها یک میلیون دلار از این رقم سهم صادرات ایران به آمریکا بودهاست.
آمریکا بیشتر دارو، فرآوردههای کشاورزی و غذایی، همچنین تجهیزات پزشکی به ایران صادر میکند. از سپتامبر پارسال، صادرات ماهانه ایران به آمریکا تقریباً در محدوده صفر قرار گرفتهاست.
ایالات متحده از اردیبهشت پارسال از برجام خارج شد و تحریمهای سنگینی علیه ایران وضع کردهاست که در تجارت دیگر شرکای اصلی ایران نیز تأثیر چشمگیری داشتهاست.
در همین حال، آمارهای گمرک چین، بزرگترین شریک تجاری ایران، نیز نشان میدهد که این کشور در نیمه اول سال جاری کلاً چهار میلیارد و ۵۵۲ میلیون دلار صادرات به ایران داشته که نسبت به دوره مشابه پارسال نزدیک به ۴۶ درصد افت داشته و واردات این کشور از ایران نیز در همین دوره با افتی نزدیک به ۲۸ درصد به هشت میلیارد و ۱۳۱ میلیون دلار رسیدهاست.
آمارهای وزارت اقتصاد هند حاکی است که واردات این کشور از ایران در نیمه اول ۲۰۱۹ با افتی ۵۹ درصدی به ۳٫۲۲ میلیارد دلار رسیده، اما صادرات هند به ایران با افزایشی ۷۲ درصدی به ۲ میلیارد و ۵۷۷ میلیون دلار اوج گرفتهاست.
بازرگانی دوجانبه ژاپن و کره جنوبی از دیگر مشتریان نفتی ایران در دوران پیش از تحریمها نیز با جمهوری اسلامی نیز به شدت افت کردهاست.
آمارهای رسمی ژاپن حاکی است صادرات ششماهه این کشور به ایران با کاهشی حدود ۹۵ درصدی به ۲۸٫۵ میلیون دلار رسیده و وارداتش از ایران نیز با افتی ۴۲ درصدی به ۱ میلیارد و ۱۶۵ میلیون دلار سقوط کردهاست.
کره جنوبی، دیگر مشتری نفتی ایران نیز در شش ماه ابتدایی سال تنها ۱۶۴ میلیون دلار صادرات به ایران داشته که ۹۴ درصد نسبت به دور مشابه پارسال کاهش نشان میدهد. صادرات ایران به کره جنوبی نیز با افتی دو برابری به ۲ میلیارد و ۷۰ میلیون دلار رسیدهاست.
به غیر از این کشورها، ترکیه نیز مشتری نفتی ایران در دوران پیش از تحریمها بود و گزارشها حاکی است به رغم تحریمهای آمریکا، این کشور به همراه چین، خرید نفت از ایران را بهصورت محدود ادامه میدهد.
مرکز آمار ترکیه میگوید صادرات ششماهه این کشور به ایران با افتی ۱۰ درصدی به ۱ میلیارد و ۱۷۸ میلیون دلار رسیده و وارداتش از ایران با کاهشی بیش از ۲۸ درصدی به ۲ میلیارد و ۷۱۸ میلیون دلار رسیدهاست.
سازمان تنظیم بازار انرژی ترکیه در آخرین گزارش خود میگوید در ماه مه این کشور از ایران روزانه حدود ۹۳ هزار بشکه نفت دریافت کردهاست.
آمارهای شرکت اطلاعات انرژی و ردیابی نفتکشها، کپلر، نیز نشان میدهد صادرات نفت ایران به ترکیه در ماه ژوئن روزانه ۳۷ هزار بشکه بودهاست.
آمریکا از دوم ماه مه، معافیت های نفتی به مشتریان ایران را متوقف کرد.
اتحادیه اروپا هنوز گزارش ششماهه خود را منتشر نکردهاست، اما گزارش پنجماهه آن حاکی است که صادرات ۲۸ عضو آن به ایران با افتی ۵۴ درصدی به ۱ میلیارد و ۷۴۷ میلیون یورو رسیده و وارداتش از ایران با کاهشی نزدیک ۹۴ درصدی به ۳۱۰ میلیون یورو سقوط کردهاست.
گمرک ایران سه ماه است که هیچ گزارشی از بازرگانی خارجی کشور منتشر نکردهاست.