سخنگوی وزارت خارجه ایران حمله موشکی سپاه پاسداران به قرارگاه حزب دموکرات کردستان را «انتقامجویانه» و «پیشدستانه» خواند و تهدید کرد که جمهوری اسلامی درباره «امنیت خود و تعدی عناصر تروریست مماشات نخواهد کرد».
در همین حال رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران نیز روز سهشنبه، ۲۰ شهریور، تهدید کرد که اگر «عملیات» حزب دموکرات کردستان در ایران ادامه پیدا کند، «اتفاقی که برای فرماندهان آنها افتاد دوباره رخ خواهد داد».
به گفته این مقام ارشد نظام ایران، مقامات اقلیم کردستان و حزب دموکرات «به تحریک آمریکا» در داخل خاک ایران دست به عملیات زدهاند.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، در مصاحبهای با شبکه الجزیره که در رسانههای ایران نیز منتشر شد در عین حال اعلام کرد که اقداماتی از این دست «مطلوب ایران نبوده و نیست».
وی گفت که اقدامات گروههای مسلح کرد مخالف به ویژه حمله به نیروهای مرزی، «نیروهای مسلح ایران را ناچار کرد که اقدامی تلافیجویانه، بازدارنده و حتی بر اساس برخی اطلاعات موثق دریافت شده اقدامی پیشدستانه انجام دهند».
حمله موشکی سپاه پاسداران به مقر حزب دموکرات کردستان در شهر کویسنجق عراق از سوی سپاه پاسداران در روز شنبه، ۱۷ شهریور، دستکم ۱۴ کشته و ۳۰ زخمی بر جا گذاشت.
عراق این اقدام را «نقض حاکمیت» خود خواند.
با این حال علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران، روز دوشنبه گفت: «پاسخ موشکی اخیر به اقدامات ناامنساز یک گروهک تروریستی در منطقه اقلیم کردستان عراق، رویکردی است که در پاسخ به هرگونه تهدیدی اعمال خواهد شد.»
در همین حال سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: «امیدواریم با تمهیداتی که همه طرفها میاندیشند مرزهای مشترک در این منطقه حساس، امنترین و باثباتترین مرزها در منطقه باشد.»
وی تهدید کرد که جمهوری اسلامی ایران درباره «امنیت خود و تعدی عناصر تروریست، وابسته و معاند ضد ایرانی با هیچ کس مماشات نخواهد کرد».
اما روز سهشنبه محمدحسین باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ایران، نیز گفت: «دولت عراق و حکومت اقلیم کردستان نباید اجازه دهند مقرهایی علیه ایران ایجاد شود و اینها مجرم هستند یا باید باقیمانده آنها را به ما تحویل دهند و یا از کشورشان اخراج کنند.»
وی اضافه کرد: «اگر این اتفاقات ناامنساز ادامه پیدا کند، اتفاقی که برای فرماندهان آنها افتاد دوباره رخ خواهد داد و ملت ایران حق دفاع را برای خود محفوظ میدارد.»
آقای باقری همچنین مدعی شد که مقامات اقلیم کردستان عراق و حزب دموکرات کردستان در سال ۷۵ «تعهد کتبی داده بودند که در ایران عملیات انجام ندهند اما از سال گذشته به تحریک آمریکا این عهد را شکستند که این اتفاق برای ما قابل تامل نبود و از این رو چندین بار به آنها تذکر داده بودیم».
وی با این حال شواهد و مستنداتی درباره این ادعای خود ارائه نکرد.
جمهوری اسلامی ایران گروههای مسلح کرد را به «تجزیهطلبی» و «ارتباط با بیگانگان» متهم میکند. از سوی دیگر، این گروهها هم جمهوری اسلامی را به نقض حقوق کردها در ایران متهم میکنند و میگویند هدفشان پیگیری حقوق کردها است.
سپاه پاسداران در سالهای گذشته به بهانه حضور نیروهای مخالف جمهوری اسلامی و عملیات آنها اقدام به گلولهباران مناطقی از اقلیم کردستان عراق کرده است. به رغم اعتراضهای مکرر دولت این منطقه، گلولهباران اقلیم از سوی ایران متوقف نشده است.
خبرگزاری تسنیم، نزدیک به سپاه پاسداران، روز سهشنبه در گزارشی «اختصاصی» اطلاعات و عکسهایی را درباره حمله سپاه به مقر حزب دموکرات کردستان منتشر کرد.
برخی از وبسایتها اعلام کرده بودند که چهار موشک شلیک شده از مسیر خود منحرف شده و به محلی در شهر کویسنجق اصابت کردهاند.
با این حال خبرگزاری تسنیم روز سهشنبه نوشت که این چهار موشک به محل آموزش نیروهای حزب دموکرات کردستان اصابت کرده است.
به گفته این خبرگزاری، موشکهای به کار رفته در این عملیات، فاتح ۱۱۰ بی بوده که ۳۰۰ متر برد دارد و «موشک نقطهزن» به شمار میروند.
در همین زمینه خبرگزاری رویترز روز جمعه، نهم شهریورماه، از انتقال موشکهای بالیستیک جمهوری اسلامی به عراق و تلاش برای تولید این نوع موشک در خاک این کشور خبر داده و موشکهای ایرانی زلزال، فاتح ۱۱۰ و ذوالفقار را از جمله موشکهایی معرفی کرده بود که به عراق منتقل شدهاند.
با این حال خبرگزاری تسنیم در گزارش خود نوشت که این موشکها از خاک ایران به مقر حزب دموکرات کردستان شلیک شده است.
از سال ۹۵ و پس از آن که احزاب کرد مسلح مخالف جمهوری اسلامی از نیروهای نظامی خود «در سطحی وسیعتر »در «بیشتر نقاط» خاک کردستان ایران خبر دادند درگیریها میان نیروهای این احزاب و نیروهای سپاه پاسداران افزایش یافته است.