لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۳:۳۵

افزایش هشدارها از طرف ایران به آمریکا در مورد حمله در خاک عراق


تصویر اعضای کتائب حزب‌الله بر دیوار سفارت آمریکا در بغداد
تصویر اعضای کتائب حزب‌الله بر دیوار سفارت آمریکا در بغداد

همزمان با قوت گرفتن ارزیابی در میان فرماندهان حشدالشعبی عراق و مقامات دولت بغداد در مورد حمله قریب‌الوقوع آمریکا به نیروها و پایگاه‌های گروه‌های شبه نظامی شیعی هم‌پیمان با تهران، مقامات ارشد نظامی و سیاسی ایران به آمریکا در مورد عملی کردن چنین حملاتی هشدار دادند.

محسن رضایی، دبیر مجمع تشخیص مصلحت نظام و عضو ارشد سپاه پاسداران ایران، روز سه‌شنبه، ۱۲ فروردین، در توییتی، حمله احتمالی آمریکا را «مانند حمله داعش» نامید و افزود: «آمریکا از عراق خارج شود وگرنه مردم عراق اخراج‌شان می‌کنند.»

یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران نیز روز دوشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری تسنیم گفت، هر گونه اقدام نظامی آمریکا در عراق «شکستی بزرگ‌تر از گذشته» را در کارنامه آنها ثبت خواهد کرد.


این فرمانده سپاه در هشداری تلویحی نسبت به واکنش نیروهای هم‌پیمان ایران در عراق و نیز در «منطقه راهبردی غرب آسیا» در برابر اقدام احتمالی نظامی آمریکا، به «یکپارچگی» و «قدرت» نیروهای «مقاومت» اشاره کرد.

مصطفی میرسلیم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و یکی از نامزدهای احتمالی ریاست دوره جدید مجلس ایران، نیز روز سه‌شنبه در توییتی نوشت: «هر دستی که برای تجزیه عراق به قبضه شمشیر برود، توسط جوانان عراقی قطع خواهد شد.»

آقای میرسلیم با مرتبط دانستن تلویحی حملات آتی آمریکا به عراق به عنوان اقدامی که علیه ایران هم تلقی خواهد شد، نوشت: «امنیت و آبادانی عراق، به امنیت و آبادانی ایران پیوسته است.»

از سوی دیگر، آمریکا روز دوشنبه سامانه‌های دفاع ضد هوایی از نوع پاتریوت را در اطراف پایگاه‌های ارتش عراق که نظامیان آمریکایی در آنها مستقرند، افزایش داد.

مقامات آمریکایی و نظامیان عراقی به خبرگزاری فرانسه گفتند، یکی از سامانه‌ها برای دفاع از پایگاه عین‌الاسد و نیز یک سامانه پاتریوت در کنار پایگاه میزبان نیروهای آمریکا در اربیل مستقر شد.


به گزارش این خبرگزاری، دو سامانه دیگر پاتریوت نیز به زودی از کویت به عراق منتقل و راه‌اندازی می‌شود.

استقرار پاتریوت‌ها نشانه‌ای از جدی‌تر شدن احتمال درگیری‌های نظامی پیش‌ رو تلقی شده است.

دو روزنامه نیویورک تایمز و واشینگتن پست در روزهای گذشته نوشتند، پنتاگون دستور تهیه برنامه‌ برای حملات به نیروهای متحد ایران در عراق را صادر کرده است.

به نوشته نیویورک تایمز، به ویژه «نابودی» گروه کتائب حزب‌الله در دستور کار پنتاگون است.

واشینگتن پست نیز نوشته بود، حملات نیروهای متحد ایران علیه نظامیان آمریکا و تاسیسات دیپلماتیک آمریکا در عراق در دوره اخیر «گستاخانه‌تر» شده و به برنامه‌ای روزانه بدل شده است.

هر دو روزنامه نوشته بودند که با وجود دستور پنتاگون برای برنامه‌ریزی حملات، مقامات آمریکا نظر به مخاطرات و عواقب این اقدام، در حال بررسی‌های بیشتر هستند.

در این میان، عادل عبدالمهدی دولتمرد ارشد عراقی، دوشنبه از «پروازهای غیرقانونی که برای رصد نیروهای امنیتی» کشورش انجام می‌شود، بدون ذکر نام آمریکا، ابراز «نگرانی» کرد و نسبت به «اقدامات جنگی غیرقانونی» هشدار داد.

در شرایطی که عراق هنوز دولت مستقر ندارد و عدنان الزرفی، نخست وزیر مکلف، برای تشکیل کابینه با مشکلات متعدد روبه‌روست، عادل عبدالمهدی با عنوان نخست وزیر پیشبرد امور عراق، فرماندهی موقت ستاد کل ارتش کشورش را در دست دارد.

فرماندهان حشدالشعبی از عادل عبدالمهدی خواسته‌اند که برای دفاع از نیروهای این سازمان قاطعانه ایستادگی کرده و به آمریکا هشدار دهد.

با وجود این، به نوشته خبرگزاری فرانسه، آقای عبدالمهدی در بیانیه روز دوشنبه، به استقرار پاتریوت‌های آمریکایی اشاره نکرد.

آمریکا که گروه کتائب حزب‌الله را عامل چند مورد حمله راکتی هفته‌های گذشته به پایگاه‌های عراقی میزبان نظامیان آمریکایی و سایر نظامیان عضو ائتلاف ضد داعش می‌داند، به تازگی به یکی از حملات آنها واکنش سخت هوایی نشان داد اما سران پنتاگون می‌گویند این گروه همچنان حملات بیشتری علیه آمریکایی‌ها در عراق را تدارک می‌بیند.

کتائب حزب‌الله یا گروه دیگری مسئولیت حملات راکتی به پایگاه‌های میزبان نیروهای غربی را بر عهده نگرفته بود.

ابومهدی المهندس، فرمانده کتائب حزب‌الله که معاون سازمان حشدالشعبی بود، در حمله پهپادی آمریکا در روز ۱۳ دی سال گذشته به دستور دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، همراه با قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران در فرودگاه بغداد کشته شد؛ سران کتائب حزب‌الله همواره گفته‌اند که گرفتن انتقام مرگ فرمانده خود را در دستور کار دارند.

در این میان، فرماندهان حشدالشعبی دوشنبه در مصاحبه‌های مختلف در رسانه‌های عراق گفتند، هدف آمریکا از بیرون بردن نظامیانش در روزهای اخیر از چهار پایگاه و متمرکز کردن آنان در پایگاه‌ عین‌الاسد و نیز دو پایگاه دیگر اطراف اربیل در کردستان عراق، اقدام احتیاطی برای محافظت از این نیروها در رویدادهای احتمالی پس از حملات قریب‌الوقوع آمریکا به نیروهای حشدالشعبی است.

آمریکا دوشنبه نظامیانش را از پایگاه شهر شمالی موصل خارج کرد؛ این چهارمین پایگاه است که نظامیان آمریکا در یک ماه اخیر از آن منتقل می‌شوند.

از سوی دیگر، سخنگوی ائتلاف ضد داعش دوشنبه شب گفت که این نیروها برای جلوگیری از سر بر آوردن دوباره داعش، همکاری با ارتش عراق را به زودی از سر می‌گیرند، هرچند که تایید کرد که این همکاری «با مشارکت شمار کمتری از نیروها و در پایگاه‌های محدودتر» انجام خواهد شد.

مقامات عراقی هفته گذشته گفتند که فرانسه در چارچوب توافق با بغداد، خروج نظامیانش از عراق را آغاز کرد.

پارلمان بغداد در پی کشته شدن قاسم سلیمانی و ابومهدی المهندس خواهان خروج همه نظامیان خارجی از خاک عراق شد.

ایران از مصوبه مجلس عراق و تاکید حشدالشعبی که در چارچوب این تصمیم به ویژه نیروهای آمریکایی باید عراق را ترک کنند، به گرمی استقبال کرد.

XS
SM
MD
LG