لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۰:۳۷

سوختن ۱۵۰ هکتار از جنگل‌های شمال ایران در تعطیلات نوروز


یک مقام سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران از سوختن نزدیک به ۱۵۰ هکتار از جنگل‌های شمال ایران در تعطیلات نوروز خبر داد.

قاسم سبزعلی، فرمانده یگان حفاظت سازمان‌ جنگل‌ها، آمار آتش‌سوزی جنگل‌های شمال ایران را در ۱۵ روز نخست فروردین ماه سال ۹۷ «بی‌سابقه» خواند.

آن‌طور که وی گفته، «وسعت آتش‌سوزی‌های جنگل‌های شمالی کشور در ۱۰ سال اخیر بی‌سابقه بوده است و حدود ۱۵۰ هکتار در آتش سوخت.»

سبزعلی اضافه کرده که با این میزان آتش‌سوزی، «تقریباً ۱۰ درصد آسیب جدی به جنگل‌ها وارد آمد.»

به گفته فرمانده یگان حفاظت سازمان‌ جنگل‌ها، این حریق در شهرهای استان‌های گیلان، مازندران و گلستان از جمله آستارا، تالش، صومعه‌سرا، رودبار، منجیل، سیاهکل، نور، چالوس، کجور، آمل، بابل، ساری، نکا، شهرستان گرگان و جهان نما به‌وقوع پیوست.

وی از «عامل انسانی» در کنار عواملی چون افزایش دما، وزش بادهای گرم و صعب‌العبور بودن مناطق جنگلی برای مهار آتش، به عنوان عوامل اصلی این میزان آتش‌سوزی خبر داده است.

این مقام مسئول بر ضرورت فرهنگ‌سازی به ویژه در فصل مسافرت تاکید کرده و افزوده است: «حریق‌های کوچکی که بر اثر عامل انسانی ایجاد می‌شد، بر اثر وزش بادهای گرم به نقاط مختلف تسری می‌یافت و این موضوع مشکلات عدیده‌ای را ایجاد کرد.»

سبزعلی با اشاره به وقوع آتش‌سوزی‌هایی در مراتع و جنگل‌های استان‌های فارس و اصفهان، اضافه کرده که «آسیب اصلی آتش‌سوزی در شمال کشور ایجاد شد.»

پیش‌تر اعلام شده بود که وزش باد شدید، شیب زیاد، وجود پرتگاه‌ها و سنگلاخی بودن جنگل‌های کجور در استان مازندران، باعث شده بود که با وجود استفاده از بالگرد، مهار این آتش‌سوزی پس از چند روز همچنان با دشواری روبه‌رو باشد.

این در حالی بود که محرمعلی صالحی، رئیس اداره منابع طبیعی بخش کجور، اعلام کرده بود که ۲۰۰ نفر مشغول خاموش کردن این آتش هستند.

علی تیموری، مدیرکل دفتر حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست، در بهمن ماه سال گذشته گفته بود که میزان آتش‌سوزی جنگل‌ها در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ حدود ۲۰ درصد افزایش یافته‌ است.

به گفته آقای تیموری، در سال ۹۳ حدود شش هزار و ۵۷۴ هکتار، در سال ۹۴ سه هزار و ۳۹۴ هکتار، در سال ۹۵ دو هزار و ۱۲۳ هکتار و تا بهمن ماه ۹۶ سه هزار و ۶ هکتار از مناطق تحت مدیریت سازمان حفاظت محیط زیست دچار آتش‌سوزی شده‌ است.

در همین حال بر اساس آمارها در ۱۰ سال گذشته حدود ۱۴۳ هزار هکتار از مراتع و جنگل‌های ایران به دلیل آتش‌سوزی از بین رفته‌ است.

نبود هواپیما و هلی‌کوپتر آب‌پاش از جمله دلایل کندی در خاموش کردن آتش‌سوزی در جنگل‌های ایران اعلام شده‌ است.

مقام‌های سازمان محیط زیست و سازمان جنگل‌های ایران اعلام کرده‌اند دلیل ۹۵ درصد از آتش‌سوزی‌ها در جنگل‌ها و مراتع عامل انسانی است.

علی باقری، رئیس اداره منابع طبیعی بهشهر هم گفته که تعدادی از «قاچاقچیان چوب» با آتش زدن جنگل‌ها نیروهای منابع طبیعی را سرگرم می‌کنند تا از این فرصت اقدام به انتقال چوب درختان کنند.

علاوه بر عامل انسانی، گرم شدن هوا در ایران نیز موجب افزایش وقوع آتش‌سوزی در جنگل‌ها شده است.

خرداد ماه سال گذشته، رضا نجاتی، فرماندار شوش در استان خوزستان، گفته بود که طی چند روز در ۱۰ مورد آتش‌سوزی بیش از ۱۵۰ هکتار از جنگل‌ها و بیشه‌زارهای این شهرستان از بین رفته است.

در همان ماه، در آتش‌سوزی جنگل‌ها و مراتع شهرستان‌ بهمئی در استان کهگیلویه و بویراحمد نیز بیش از ۴۰ هکتار جنگل و مرتع در آتش سوخت.

سال ۹۵ هم تعدادی از درختان قدیمی و بخش‌هایی از پارک‌های ملی ایران در آتش‌سوزی از بین رفت. از جمله آتش‌سوزی در ارتفاعات «پاسارگاد» در استان فارس در روزهای پایانی خردادماه ۹۵ منجر به از بین رفتن حداقل سه هزار هکتار از پوشش گیاهی منطقه از جمله تعدادی از درختان با قدمت «۲۰۰ تا ۵۰۰ سال» شد.

با استفاده از گزارش‌های تسنیم، ایسنا و رادیو فردا؛ ب.ب/س.ن
XS
SM
MD
LG